De grootste tech teleurstelling van 2022 volgens de Androidworld-redactie

De grootste tech teleurstelling van 2022 volgens de Androidworld-redactie

Redactie

door Redactie

Laatst geüpdatet

We hebben het jaar 2022 bij Androidworld geheel in stijl afgesloten met toplijsten van de beste smartphones en wearables in verschillende categorieën. Maar naast deze hoogtepunten waren er ook dieptepunten op techgebied in 2022. In dit artikel kijken we naar de grootste teleurstellingen van 2022.

De grootste teleurstelling van 2022 volgens Sebastien

De beveiliging en de manier waarop Eufy-camera's omgaan met de privacy van gebruikers, was voor mij de grootste teleurstelling van 2022. En het is in feite voornamelijk de foute manier waarop het bedrijf over de incidenten communiceert dat de zaken nog erger hebben gemaakt. Eufy heeft altijd verklaard dat beelden die je camera's maken nooit je lokale opslag verlaten. Daarom worden de camera's met een HomeBase geleverd en het maakt ze aantrekkelijk voor gebruikers die waarde hechten aan privacy.

Het is daarom extra pijnlijk dat deze beloftes uitgerekend door Eufy niet worden ingelost. Eufy blijft enkele van zijn fouten ontkennen en dat schept geen vertrouwen. Het hele concept van Eufy leek zo goed doordacht en het sprak een bepaalde groep van gebruikers enorm aan. Vandaar blijf ik - voor de Star Wars-fans onder ons - zitten met een "You were the chosen one"-gevoel.

Gerelateerde artikelen

Eervolle vermelding

Eventuele eervolle vermelding: LastPass is dit jaar tweemaal het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Het heeft het bedrijf bijna een half jaar gekost alvorens het kon meedelen dat wel degelijk wachtwoorden van gebruikers zijn gestolen.

De grootste teleurstelling van 2022 volgens Laura

Mijn grootste teleurstelling is het metaverse. Ik begrijp dat Meta zijn eigen metaverse de komende jaren volop wil ontwikkelen en dat Horizon slechts zijn eerste stappen zijn in deze tak van sport, maar het komt allemaal zo knullig over. Dat er ook nog duizenden mensen worden ontslagen en de investeringen naar beneden zijn gegaan helpt daar niet bij. Het metaverse is voor veel mensen al een nogal ver-van-hun-bed-show, laat staan als ze ook nog eens negatieve verhalen horen. Mijn teleurstelling zit hem helaas dan ook vooral in het enthousiasme van Meta om er nu al over te vertellen: dat hadden ze gewoon niet moeten doen. Eerst zorgen dat het goed werkt, in plaats van een half iets op te leveren waarvan zelfs blijkt dat de ontwikkelaars het niet eens gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Eervolle vermelding

Eventuele eervolle vermelding: de protesten en de erbarmelijke omstandigheden in de fabriek van Apple.

De grootste teleurstelling van 2022 volgens Jelle

Foldables, foldables en nog eens foldables, ik had er meer van verwacht in 2022. Daarbij merk je dat Samsung - de fabrikant die verreweg de meeste vouwbare smartphones verkoopt - meer uitdaging nodig heeft. Het monopolie dat Samsung nu nog een beetje lijkt te hebben zorgt er namelijk voor dat de fabrikant nog niet gedwongen wordt om dingen aan te passen en dat merkte je dit jaar bij hun toestellen. De Z Flip 4 en Z Fold 4 brachten slechts kleine upgrades en er werd voortborduurt op de eerdere designs. Dit terwijl ik graag zou willen zien dat Samsung het scherm op de achterkant – of voorkant wanneer dichtgeklapt – op de Z Flip 4 had vergroot. Ook mag de fabrikant de naar mijn mening veel te lange beeldverhouding van de Z Fold nu eindelijk wel eens aanpassen.

De ontwikkeling van vouwbare smartphones kan daarbij in een versnelling komen als meerdere fabrikanten foldables op de markt gaan brengen. En deze toestellen dan ook in meerdere landen gaan uitbrengen wel te verstaan. OPPO kwam in de laatste weken van dit jaar wel met nieuwe toestellen. De Find N2 - met zijn heerlijke formaat - wordt echter weer niet wereldwijd uitgebracht. Daarbij heeft ook Xiaomi met de Mix Fold 2 dit jaar laten zien dat een vouwbare smartphone een stuk dunner gemaakt kan worden. Ook dit toestel konden we hier echter niet aanschouwen. Het wachten is dus nog op de wereldwijde release van deze toestellen.

We hopen dat er in 2023 in ieder geval meerdere vouwbare smartphones op de markt gaan komen. Google lijkt volgend jaar in ieder geval een foldable op de markt te gaan brengen. Ik ben benieuwd of de verwachting die we hadden van foldables - 'de revolutie op smartphonegebied' - nog gaat uitkomen.

Eervolle vermelding

Een eervolle vermelding gaat verder naar de NFT's. Aan het eind van dit jaar kwam naar voren dat de handel in NFT's is ingestort. De ietwat onzinnige digitale verklaring dat een digitaal bestand van jou is blijkt zijn digitale Waterloo al snel te hebben gevonden. Wellicht dat de cryptocurrency snel zullen volgen, al is het maar om het gigantische energieverbruik.

De grootste teleurstelling van 2022 volgens Claudia

Mijn grootste teleurstelling van 2022 was toch wel de beslissing van Google om te stoppen met Stadia, zijn streamingdienst voor games. Stadia werd in 2019 vol verwachting gelanceerd maar trok toch minder gamers. Er werd ook veel geklaagd over de performance van het platform en grote titels bleven uit. Het was een opstapeling van klachten en problemen die ervoor zorgden dat in 2022 een nieuwe plek op het Google Kerkhof ingenomen werd, en wel door Google Stadia. Ik geloof nog steeds in cloudgaming, zonder consoles en dure hardware, maar Google heeft met Stadia laten zien dat zelfs een groot techbedrijf zo'n dienst nog niet zomaar succesvol kan maken.

Eervolle vermelding

Eventuele eervolle vermelding: Elon Musk die Twitter overneemt en er vervolgens een janboel van maakt. Ik ben vertrokken naar Mastodon.

Gerelateerde artikelen

Hieronder vind je een overzicht van al onze toplijstjes van 2022

Smartphones
Apps
Artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk