Terugblik: Androidworld kijkt terug op de 6 verwachtingen van telefoons in 2022

Terugblik: Androidworld kijkt terug op de 6 verwachtingen van telefoons in 2022

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Soms is het fijn als je jezelf een schouderklopje kunt geven en kunt zeggen: ''ik zei het toch?''. Zo af en toe hebben we dit op de redactie gewoon even nodig. Gelukkig komt er nu een moment waarop we dit kunnen doen. Het blijkt namelijk dat we een groot talent hebben voor het kijken in een glazen bol. In dit artikel kijken we daarom terug op de verwachtingen die wij hadden voor telefoons in 2022. Welke zijn uitgekomen en welke niet?

De verwachtingen van telefoons in 2022

Aan het einde van vorig jaar schreven we een artikel met hierin onze verwachtingen van telefoons in 2022. We hebben toen de volgende vraag beantwoord: "Wat verwachten we in de smartphonewereld in 2022 voor nieuws te gaan zien en wat zien we graag (terug)komen?" We kwamen uit op deze zes punten:

  1. Updatebeleid en duurzaamheid als verkoopargument
  2. Ontwikkeling van foldables
  3. (Nog) sneller opladen
  4. Meer compacte topsmartphones
  5. Minder camera's
  6. Tablets worden weer populair. 

Bij veel van bovenstaande thema's bleek onze voorspelling niet ver verwijderd van de waarheid, maar ook niet alles is uitgekomen. Hieronder bespreken we per punt waarin we gelijk hadden en waarin we de plank een beetje hebben misgeslagen.

Terugblik: Androidworld kijkt terug op de 6 verwachtingen van telefoons in 2022

1. Updatebeleid en duurzaamheid als verkoopargument 

Het updatebeleid en duurzaamheid als verkoopargument gebruiken is zeker gebeurd en we zien dat meerdere smartphonefabrikanten dit gedaan hebben in 2022. Denk hierbij aan merken als Nokia, Nothing en Samsung. Deze laatst genoemde maakte er bijvoorbeeld best een groot punt van dat de Galaxy S22-serie voor een groot gedeelte zou zijn vervaardigd uit gerecyclede visnetten. Dit bleek echter niet helemaal het geval te zijn, meer hierover lees je in dit artikel. Nothing benoemde verder nadrukkelijk dat ze gerecycled aluminium gebruiken en Nokia plant een boom bij elke verkochte Nokia X30 5G.

Dat de concurrentiestrijd verder voornamelijk in de 'updatebeleidarena' plaatsvindt, is ook een feit. Samsung heeft het updatebeleid van bijna alle telefoons verbeterd. Veel Galaxy-smartphones krijgen sinds dit jaar vier Android-upgrades en vijf jaar lang beveiligingsupdates. Maar niet alleen Samsung verbeterde zijn updatebeleid, ook merken als OnePlus, OPPO en Motorola gaan hun smartphones langer ondersteunen.

  • Doet de video hieronder het niet? Bekijk hem dan via deze link.

2. Ontwikkeling van foldables

In 2022 hadden we eerlijk gezegd gehoopt op meer ontwikkeling op het gebied van vouwbare smartphones. We hadden onder andere gehoopt dat meerdere smartphonefabrikanten foldables op de markt zouden brengen, dat er meer soorten vouwbare smartphones zouden komen of dat bestaande modellen en technieken beter gingen worden.

Geen van deze drie is echter echt uitgekomen. We zagen in 2022 dat onder andere Samsung en Motorola nieuwe vouwbare toestellen uitbrachten en het waren echter eerde rkleine upgrades ten opzichte van hun voorgangers.

OPPO kwam op de valreep met twee nieuwe modellen die dit keer wel in Europa gelanceerd zullen worden. Het meest aansprekende model, de Find N2, komt voorlopig echter niet onze kant op. En dit is jammer, aangezien we vinden dat deze smartphone de perfecte verhoudingen heeft. Beter dan het te lang uitgerekte beeldscherm van de Fold 4 met zijn verhouding van 25:9.

Daarbij zagen we geen oprolbare smartphones of uitschuifbare telefoons de markt bestormen. Het bleef zo bij een concept hier en daar. Wellicht dat we ze in 2023 mogen verwachten?

Terugblik: Androidworld kijkt terug op de 6 verwachtingen van telefoons in 2022

3. (Nog) sneller opladen

We zien voornamelijk bij Chinese fabrikanten dat zij ervoor willen zorgen dat smartphones zo snel mogelijk kunnen opladen. Zij pronken graag met 'de snelste oplader ter wereld'. Een titel die in 2022 lang in de handen was van Realme.

Het verschil in het snelladen wordt echter steeds kleiner. Het verschil tussen een 25W lader en een 65W lader is nog groot, ruim een uur. Het verschil tussen 65W en 150W is echter maar zo’n tien minuten. Hiermee lijkt de innovatiestrijd om de snelste oplaadtechniek voornamelijk een marketingtruc te zijn geworden. We verwachten in 2023 er echter nog meer van te gaan zien. Er wordt namelijk al gesproken over opladen met een vermogen van 200W en meer. Je kan het de nieuwe megapixels noemen.

4. Meer compacte topsmartphones

Sebastien en ondergetekende zijn de twee 'compacte smartphoneliefhebbers' op de redactie. Het feit dat je je smartphone met één hand kunt bedienden, doet ons veel vreugd. De stille wens van ons was dan ook dat 2022 meer compacte smartphones zal brengen en deze wens is grotendeels uitgekomen.

Onder andere Xiaomi bracht met de Xiaomi 12X een compacte high-end smartphone op de markt. Daarnaast is de Galaxy S22-serie compacter geworden, want het S22-basismodel is met zijn 6,1 inch scherm goed om met één hand te bedienen. Ook Google en ASUS kwamen met een compacte smartphone op de markt in de vorm van de Google Pixel 6a en de ASUS Zenfone 9.

5. Minder camera's

We dachten dat de tijd van vijf of meer camera's op de achterkant van smartphones in 2022 achter ons zal gaan liggen. We zien echter nog altijd veel smartphones met vijf camera's, waarvan er in de meeste gevallen maar twee of drie echt nuttig zijn. Vooral bij budgetsmartphones zijn deze andere sensoren vaak een 2 megapixel macrocamera, een 2 megapixel monochrome sensor of een dieptesensor.

In 2023 lijkt het er echter wel op dat deze sensoren toch vaker gaan verdwijnen. Volgens de geruchten gaat Samsung namelijk de vrij nutteloze dieptesensoren verwijderen bij onder andere de Galaxy A14, Galaxy A34 en de Galaxy A54.

6. Tablets worden weer populair

De verwachting van ons dat tablets in 2022 weer populair zouden worden is niet uitgekomen. Zelfs Nokia dat aangaf meerdere modellen op de markt te willen brengen kwam met slechts één nieuwe tablet. Daarnaast zagen we enkele tablets van onder andere Lenovo en Samsung. De grote 'tabletgolf' bleef echter uit, zo kun je ook zien in deze cijfers.

Op naar 2023

Ook voor 2023 pakken we straks onze glanzen bol er weer bij. Onze verwachtingen voor de telefoonwereld in 2023 komen later deze week online. Houd onze website en de AW Reader dus goed in de gaten.

Terugblik: Androidworld kijkt terug op de 6 verwachtingen van telefoons in 2022

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk