VPN gebruiken voor Netflix en waarom je het beter (niet) doet

VPN gebruiken voor Netflix en waarom je het beter (niet) doet

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Een VPN gebruiken met streamingdiensten als Netflix en Disney+ heeft zijn voordelen. Je kan je abonnementen vanuit het buitenland gebruiken of je krijgt toegang tot content die je anders in Nederland of België niet zou kunnen bekijken. Maar is dat wel toegestaan? En zijn er ook situaties waarin streamen met VPN niet is aangeraden?

Hoe werkt VPN?

Een VPN is een virtueel privaat netwerk. Al je internetactiviteiten verlopen via je de server van je VPN-diensten die werkt als een soort tunnel voor je data. Streamingdiensten krijgen anonieme informatie over VPN-gebruikers.

In sommige gevallen krijgen diensten ook locatiegegevens uit een ander land voorgeschoteld. Wanneer een gebruiker ervoor kiest om bijvoorbeeld met een Franse VPN-server te verbinden, dan lijkt het voor een streamingdienst alsof jij een Franse gebruiker bent. Eerder kon je al alles lezen over de werking van VPN-diensten en we bespreken in dat artikel ook onze vier favoriete VPN-apps.

Goede redenen om te streamen met VPN

Je merkt dus al: je abonneren op een VPN-dienst heeft absoluut voordelen voor wie van streamen houdt. Een VPN is in de eerste plaats handig voor wie op vakantie gebruik wil maken van zijn abonnementen. Binnen EU-landen kan je betaalde abonnementen op onder andere Prime Video of HBO Max gewoon blijven gebruiken, maar als je een land buiten de EU bezoekt, geldt die EU-wetgeving niet. In dat geval kan je met een Nederlandse of Belgische VPN-server verbinden om te blijven streamen zoals je dat thuis doet.

Verder komt een VPN ook van pas in landen waar de lokale overheid de privacy van internetgebruikers niet respecteert. Dat komt helaas nog vaak voor in veel niet-Westerse landen. Dankzij een VPN surf en stream je in zulke landen anoniem.

Geoblocking vermijden 

Het is dankzij deze voordelen dat heel wat streamingdiensten het gebruik van VPN-diensten tolereren. Op Netflix vind je zelfs de nodige informatie die vertelt hoe je een VPN gebruikt. Daar lees je echter ook dat er bepaalde beperkingen verbonden zijn aan het gebruik van VPN.

Sommige internetgebruikers kiezen voor een VPN, alleen om content op streamingdiensten te bekijken die normaal niet toegankelijk is vanuit Nederland of België. 'Geoblocking', zoals het heet. Netflix probeert zelfs het gebruik van VPN voor zulke doeleinden te blokkeren, waardoor je alsnog alleen de content te zien krijgt waar je als Nederlander of Belg recht op hebt. Elke streamingdienst heeft daar zijn eigen beleidsregels voor, maar over het algemeen kan je wel stellen dat het meestal verboden is of op zijn minst tot de grijze zone behoort.

VPN gebruiken voor Netflix en waarom je het beter (niet) doet

In principe kan een streamingdienst je account opschorten wanneer je de beleidsregels van het platform schendt, maar in de praktijk zijn er geen gevallen bekend waarbij ze zulke verregaande maatregelen nemen wanneer een gebruiker een VPN gebruikt om geoblocking te omzeilen. En streamingdiensten zien ook wel andere overtredingen door de vingers. In de wereld van streaming is de concurrentie groot, dat mogen we niet vergeten.

Goedkopere abonnementen

Sommige gebruikers van VPN-diensten gebruiken de tool om rechtstreeks via websites uit het buitenland een abonnement af te sluiten en dat vervolgens in Nederland of België te gebruiken. In heel wat landen buiten de Benelux betaal je maandelijks minder voor hetzelfde abonnement op een streamingdienst. Diensten als Disney+, Netflix en Prime Video verlagen in bepaalde landen hun prijzen, omdat de gemiddelde lonen van burgers er lager liggen. Het verschil tussen abonnementsprijzen in verschillende landen kan daarom soms erg groot zijn.

VPN gebruiken voor Netflix en waarom je het beter (niet) doet

Toch zijn er heel wat redenen waarom we je willen afraden om een VPN te gebruiken en daarna een goedkoper abonnement af te sluiten op een buitenlandse website. Als eerste is er een belangrijke moreel argument, want voor elke gebruiker die maandelijks minder betaalt dan eigenlijk zou moeten, betaalt de rest op termijn een hogere prijs.

Daarbovenop komt dat zowel de streamingdiensten als je bank zich achteraf vragen kunnen stellen bij die maandelijkse betalingen. Zeker als ze ook nog eens gebeuren met een andere munteenheid. Het is dus te vermijden. Via interpretaties van het Nederlandse strafrecht kan dat illegaal worden beschouwd.

Illegale content

En dan komen we nog bij een laatste onvermijdelijk topic als het gaat om streamen met VPN-diensten. Sommige gebruikers misbruiken VPN om illegale content te streamen. Het gaat dan om gekopieerde media van torrent-sites zoals The Pirate Bay - de bekendste site - die mensen downloaden en tegelijk ook afspelen. Als ze bijvoorbeeld willen kijken naar de serie 'Wednesday' op Netflix, dan kunnen ze die illegaal downloaden en alvast streamen voordat het hele bestand op hun pc of telefoon staat.

Dat is natuurlijk illegaal en juist daarom gebruiken mensen een VPN om hun identiteit te verbergen. Met internetpiraterij en dus schending van auteursrecht riskeer je boetes en zelfs gevangenisstraffen, dat weet de Stichting BREIN, een waakhond van auteursrecht.

De straffen kunnen hoog oplopen, want wie een torrent downloadt, haalt niet alleen illegale content binnen, maar doet tegelijk ook aan illegale verspreiding. Dat komt door de manier waarop een torrent werkt. Naast het downloaden doe je ook automatisch aan seeding, ofwel het zelf uploaden van gekopieerde content.

Zijn er nog meer goede en slechten redenen waarom gebruiker zich abonneren op een VPN-dienst? Welke VPN vind jij de handigste? Laat het ons weten in de reacties.

De populairste achtergrondartikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk