Waarom jij - ja jij! - straks gaat 'bingen' in plaats van googelen

Waarom jij - ja jij! - straks gaat 'bingen' in plaats van googelen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

'Bingen', ik heb het werkwoord geloof ik nooit eerder uitgesproken of gehoord. Zo sterk is Googles zoekmachine verweven met de dagelijkse realiteit. Maar wat als Microsoft opeens komt met een 'killer feature': een functie in de Bing-zoekmachine die iedereen wil gebruiken? Iets dat Google écht in de problemen brengt.

Code rood

Jij zit nu misschien gezellig in de sofa, te zorgen dat je mee bent met het laatste technologienieuws. Misschien lees je dit in de trein, helemaal geërgerd naast iemand die luidop videobelt. Wel, die frustratie weegt niet op tegen de stress die er vandaag en in de komende maanden bij Google moet heersen. Het is code rood!

Dat wil zeggen dat meerdere teams binnen het bedrijf hun werk hebben laten vallen om zo snel mogelijk een product te ontwikkelen. In dit geval een AI-bot die de concurrentie kan aangaan met ChatGPT van OpenAI. Tegen de Google I/O-conferentie, doorgaans in de maand mei, moet het bedrijf meer informatie naar buiten brengen over zijn eigen chatbot, aldus insiders bij Google.

Ongezien succes

ChatGPT is nog maar bezig aan een previewversie maar het AI-systeem verovert onze digitale levens als geen ander. Oké, de kans is groot dat jouw buurman of schoonmoeder er nog nooit van hebben gehoord, maar toch groeit ChatGPT momenteel sneller vergeleken met diensten als Facebook, Netflix en Instagram in hun eerste weken na de lancering.

En als jij zelf die buurman of schoonmoeder bent, die even niet helemaal mee is met ChatGPT: het is een slimme taalbot die werkt op basis van kunstmatige intelligentie (AI). Het systeem is gevoed met een enorme hoeveelheid data en het kan daardoor complexe antwoorden geven op al jouw vragen of verzoeken. Die antwoorden verschijnen in mooie Nederlandse volzinnen. ChatGPT heeft bijvoorbeeld al titels bedacht voor artikelen van Androidworld, het legt stapsgewijs uit wat kwantummechanica is en het kan zelfs apps voor je programmeren. Het is te geniaal voor woorden. In dit artikel kan je er alles over lezen en daarna is testen de boodschap.

Bing, de enige plaats waar ChatGPT gratis is

Microsoft is de grootste investeerder in OpenAI, want het legde meer dan 10 miljard dollar neer om 49 procent van de aandelen in handen te krijgen, aldus Forbes. Vervolgens krijgt het ook de rechten om ChatGPT en de andere slimme tools van OpenAI toe te passen in zijn eigen software. En dat brengt ons bij Bing. Een zoekmachine die bijna precies hetzelfde doet als Google en daardoor maar amper kan groeien, dat blijkt uit cijfers van Statista. Maar dat zou dus kunnen veranderen als Microsoft doorgaat met zijn plannen om ChatGPT te integreren in zijn zoekmachine.

Iedereen die ChatGPT al getest heeft, zal vast zijn grootste pijnpunt al hebben ontdekt: de taalbot is getraind met data die niet meer is bijgewerkt sinds september 2021. Het kan jou dus niet helpen wanneer je vragen stelt over meer recente onderwerpen, en dat verklaart ook waarom de AI soms fouten maakt in zijn antwoorden.

Op het moment dat Microsoft het GPT-taalmodel traint met de actuele gegevens van Bing, kan er iets heel mooi ontstaan. Op termijn wordt Bing dan de enige plaats waar je ChatGPT - een actuele versie weliswaar - nog gratis kan gebruiken, want vergis je niet. De gratis previewversie die miljoenen mensen vandaag gebruiken, gaat vroeg of laat verdwijnen. Het is een oude marketingzet: laat mensen eerst gratis je dienst gebruiken, om daarna een verdienmodel toe te passen. In dit geval worden dat de advertenties die Bing toont.

ChatGPT bedenkt titels voor zijn eigen artikel van Androidworld

ChatGPT bedenkt titels voor zijn eigen artikel van Androidworld

Iedereen bingen

Maar als Bing straks dankzij het GPT-model zelf antwoorden kan geven op al je vragen, gaat dat dan echt mensen weglokken van Google? Reken maar! En aan het werkwoord 'bingen' kan je al maar beter gewend raken. Hoe vaak zit jij door die eindeloze lijst met Google-zoekresultaten te scrollen, zonder dat je de juiste websites tegenkomt? Of vraag het aan de Google Assistent. "Ik begrijp het niet" - dat zijn woorden die je in je hoofd kan horen.

Als Bing sneller en beter werkt, zullen mensen het gebruiken. En met al die 'bingers' die snellere antwoorden willen op hun vragen, gaan de advertentie-inkomsten van Microsoft groeien. Kan je het angstzweet bij Google al ruiken als je weet dat zo'n 80 procent van de gehele omzet aan reclame te danken is (via Statista)?

Opgedirkte taalbot

Veel zal afhangen van hoe snel Google kan werken aan een eigen antwoord op het GPT-model. Het is ook interessant dat Google naar verluidt zelf al nadenkt over een paar minder sterke aspecten van ChatGPT, want vergis je niet: er zijn nog een aantal problemen.

Het taalmodel durft soms zelf valse informatie antwoorden te verzinnen en er komen soms ook nog toxische momenten voor. Ergens blijft ChatGPT een opgedirkte taalbot die zich slimmer probeert voor te doen dan hij werkelijk is. Toxiciteit en valse informatie zijn natuurlijk twee dingen die een zoekmachine kan missen als kiespijn, maar heeft Google de oplossing klaar?

AI in Word, Outlook en PowerPoint

Microsofts investeringen in OpenAI zijn hoe dan ook een meesterzet. De synergie met ChatGPT en de andere slimme tools hoeft ook niet te eindigen bij Bing. Stel, je typt in Outlook een formele mail waarin je je autoverzekering wil opzeggen. GPT, zou dat patroon kunnen herkennen en het kan je helpen om die mail in één-twee-drie aan te vullen.

De juiste woorden vinden in Word, het kan veel sneller gaan. Anderzijds kan Dall-E 2, die andere tool van OpenAI, dan weer unieke afbeeldingen genereren voor je PowerPoint-presentaties. Microsoft 365 kan plots veel krachtiger worden.

- Lees verder onder de afbeeldingen -

Waarom jij - ja jij! - straks gaat 'bingen' in plaats van googelen

Afbeeldingen gegenereerd door Dall-E 2

Jij bedenkt de oplossingen

De vraag die daarbij ontstaat, is hoe we met die nieuwigheden als maatschappij zullen omgaan, want je kan zo enkele problemen bedenken. Leerlingen gebruiken ChatGPT vandaag al om hun huiswerk te maken, dat schreef de NOS laatst.

Het is een nieuwe technologie die ons voor nieuwe uitdagingen stelt, maar het is aan ieder van ons om snel op mogelijke problemen te reageren. Om leerkrachten weer als voorbeeld te nemen: zij moeten vandaag al oplossingen bedenken om te voorkomen dat hun leerlingen huiswerk invullen met ChatGPT. Wacht niet tot er richtlijnen komen van de directie of uit politieke hoek. Nieuwe wetten zullen nodig zijn met de opkomst van AI, maar ze komen altijd te laat.

De wereld is veranderd. De miljoenen gebruikers van ChatGPT hebben dat al door, maar voor miljarden anderen is het nog lang niet zonneklaar. Hoe kan ChatGPT jou helpen? Welke oplossingen ga jij bedenken om de negatieve gevolgen van de slimme taalbot tegen te gaan? Laat het ons weten in de reacties.

Waarom jij - ja jij! - straks gaat 'bingen' in plaats van googelen

De populairste opiniestukken

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk