Wat Google Tensor G2 zo anders maakt dan andere chips

Wat Google Tensor G2 zo anders maakt dan andere chips

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Google ontwerpt al een paar jaar zijn eigen chip: Tensor. We konden hem eerst ervaren in Pixel 6 en daarna kwam Pixel 7 erbij. Maar in Pixel 7 zit niet dezelfde Tensor. Daarin vinden we namelijk Tensor G2. Dit is wat je moet weten over deze chip.

Google Tensor G2

Je zou denken dat Google de chip ook zelf maakt, maar dat is niet het geval. Het gaat om een samenwerking tussen Google en Samsung: wederom, want de twee werken bijvoorbeeld ook waar het gaat om wearable-besturingssysteem Wear OS nauw samen. Google ontwerpt de chips en Samsung bakt ze. Dat geldt voor zowel de eerste Tensor als deze tweede generatie.

Het grootste verschil tussen de oude en de nieuwe chip is dat er een speciale AI-module op zit, plus een engine voor de verwerking van beeld. Dit verschil zie je onder andere terug in de foto’s die Pixel 7 kan maken. Plus: de smartphone kan nu bijvoorbeeld oude, bewogen foto’s wat scherper maken. Een flinke visuele verandering dus.

Google maakt gebruik van dezelfde 5nm node als vorig jaar, terwijl andere chipmakers bijna allemaal zijn overgestapt op een 4nm node. Het doet geen uitspraken over welke node precies, maar de verwachting is dat het om de Samsung LSI 5LPE gaat. Dit is gecombineerd met een Cortex X1 en A55-kernen, met in plaats van een A76 van vorig jaar een nieuwere A78-kern. Google grijpt hierbij dus grotendeels terug op zijn eerste Tensor. We zetten alle overeenkomsten en verschillen voor je op een rij:

Eigenschap Google Tensor G2 Google Tensor
CPU 2 x 2.85GHz Cortex X1, 2 x 2.35GHz Cortex A78, 4 x 1.80GHz Cortex A55 2 x 2.80GHz Cortex X1, 2 x 2.25GHz Cortex A76, 4 x 1.80GHz Cortex A55
GPU Mali-G710 MP7 Mali-G78 MP20
Modem 5G Sub-6 en mmWave 5G Sub-6 en mmWave 5G
Geheugen LPDDR5, 4MB L3 cache LPDDR5, 4MB L3 cache
Decodering H.265, H.264, AV1, VP9 H.265, H.264, AV1, VP9
NPU Next-gen Tensor Processing Unit Tensor Processing Unit
Verwerking Samsung LSI 5nm Samsung LSI 5nm

Kunstmatige intelligentie

Dat geldt echter niet voor de GPU. Dat is nu niet meer een G78 met twintig kernen, maar een Mali-G710 met zeven kernen. Dat is echter geen achteruitgang: de architectuur is anders. De chip bevat onder andere een Tensor Processing Unit die soms 60 procent beter is in machine learning-taken dan zijn voorganger. Wel maakt hij gebruik van wat oudere kernen, waardoor hij iets minder efficiënt is dan de nieuwe chips van de concurrentie. Met andere woorden: er zijn andere high-end Android-telefoons uitgerust met betere chips.

Geen probleem, want dat is ook niet waar Google per se voor wil gaan. Het is vooral op zoek naar de beste zijn met machine learning. Die machine learning werkt op afbeeldingen, zoals we net al hebben geschetst, maar bijvoorbeeld ook bij het maken van selfies als je blind bent of het elimineren van omgevingsgeluid wanneer je een telefoongesprek hebt. Machine learning is veel meer dan slechts een slim systeem achter een zoekmachine.

Chip

Denk bijvoorbeeld aan de 48 megapixel-telelens. Die heeft 5 x optische zoom maar de Pixel 7 Pro biedt zoomstabilisatie bij 15x en hoger om zo vloeiendere foto’s te maken als je de zoomfunctie gebruikt. Hierbij helpt een opschaalmodus die helpt wanneer er op 20 x wordt gezoomd. Je krijgt hierdoor namelijk een hogere resolutie en meer detail in je foto’s. Is het erg om niet de beste van de beste chip te hebben? Niet per se: zeker niet als je op zoek bent naar functies die door machine learning en kunstmatige intelligentie flink meerwaarde krijgen. Dat is iets waar Pixel 7 Pro dan weer wél een pro in is, en dat hebben we te danken aan Tensor G2.

Vind jij het goed dat Google zoveel aandacht besteedt aan machine learning of zie je liever dat het de beste chip overall maakt? Deel het nu bij dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk