Zo download je in één keer alle data die WhatsApp van je heeft

Zo download je in één keer alle data die WhatsApp van je heeft

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

WhatsApp gebruiken we inmiddels al jaren: dat is heel veel data die WhatsApp over ons heeft, toch? Om daar achter te komen, kun je bij WhatsApp checken wat het allemaal van je weet. Wel goed om in de gaten te houden, zeker omdat het bedrijf van Meta, de moeder van Facebook is. Gelukkig is er in Europa de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en dat betekent dat een bedrijf je moet laten zien wat het allemaal doet met jouw chats en persoonlijke gegevens. Dit is hoe je dat voor elkaar krijgt.

Data-aanvraag doen

Het is niet zo dat je in WhatsApp naar iets in het menu kunt gaan en dan meteen kunt zien wat het bedrijf allemaal van je weet. Zo makkelijk is het helaas niet. Je moet hiervoor een officieel verzoek indienen om je hele dossier te ontvangen en daar gaan wel een paar dagen overheen. Wil je weten wat Meta over je weet? Je doet de aanvraag als volgt:

  1. Open WhatsApp en ga naar de drie puntjes rechts bovenin
  2. Kies voor Instellingen
  3. Tik op Account
  4. Tik op Accountinfo aanvragen
  5. Tik op Rapport aanvragen

Over een paar dagen krijg je dan een melding op je telefoon en je vindt het rapport dan op bij de sectie Accountinfo aanvragen zoals hierboven beschreven. Het is een zip-bestand, dus het is raadzaam om dit naar een pc te sturen. Zodra het is uitgepakt zie je alle informatie, wat eigenlijk helemaal niet zo heel veel is (tenzij je heel vaak van telefoon en WhatsApp Web wisselt uiteraard).

Gerelateerde artikelen

Zo download je in één keer alle data die WhatsApp van je heeft

Je privacy op WhatsApp

Je krijgt van WhatsApp namelijk niet alles op een presenteerblaadje, want de chatgeschiedenis mist. Dat kan WhatsApp je echter ook niet toesturen, want daartoe heeft het geen toegang. Je berichten zijn end-to-end versleuteld, wat betekent dat alleen jij en de ontvanger van het bericht het gesprek kunnen lezen. Mocht je WhatsApp dus als een soort dagboek gebruiken, dan kun je de pagina’s van dat dagboek op deze manier niet opvragen. Dat kan wel op een andere manier (in een gesprek ga je naar de drie puntjes rechts bovenin, dan naar Meer en dan ‘Chat exporteren’).

Terug naar je data. Meta weet onder andere je naam en telefoonnummer, plus welke IP-adressen je hebt gebruikt om WhatsApp te bereiken en sinds wanneer je de messenger al gebruikt. Ook weet WhatsApp op welke locaties je zoal hebt ingelogd met WhatsApp Web en op welke specifieke telefoons je de app hebt gebruikt. Ook krijg je bij het opvragen van je gegevens een lijst met telefoonnummers waarmee je contact hebt gehad of die je hebt geblokkeerd (geen namen), inclusief de groepschats waarin je hebt gezeten.

Dat is alles: toch wel vrij makkelijk, als je maar geduld hebt. Heb jij je gegevens wel eens opgevraagd? Toch wel interessant om te zien wat een bedrijf allemaal van je weet. Laat je ervaringen achter in de reacties.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk