Google Pixel 4a 5G

Google Pixel 4a 5G - specificaties

In plaats van een Google Pixel 4a XL of een Google Pixel 5 XL, neemt ditmaal de Pixel 4a 5G de plaats in van een grotere budgetversie van de Pixel 4-reeks. Toch deelt de telefoon veel details met de Pixel 5, die een stuk hoger geprijsd is dan de Pixel 4a 5G. Eén van de componenten die beide telefoons op hun wensenlijstje hadden staan, was de Snapdragon 765G-chipset van Qualcomm. Onder andere de OnePlus Nord en LG Velvet maken gebruik van deze 5G-chipset.

Andere overeenkomsten van de telefoons vind je terug bij de cameramodule, die beide zijn uitgerust met twee sensoren: een 12.2 MP-hoofdcamera, met een f/1.7-diafragma en een 16 MP-sensor die is uitgerust met groothoeklenzen en een f/2.2-diafragma heeft. Beide toestellen ondersteunen video’s tot 4K met 60fps, of bijvoorbeeld Full HD slow-motion met 240fps. Voorop bevatten de telefoons tot slot dezelfde 8 MP-selfiecamera’s.

Eén van de belangrijkste toevoegingen voor de Google Foto's-app op de nieuwe Pixel-toestellen is Portret Light.  Daarmee is het gemakkelijker om mooie portretfoto's te maken als er veel achtergrondlicht is, waardoor je bijvoorbeeld veel schaduw op je gezicht krijgt. Dit kan je nu naderhand aanpassen. Verder heeft Google drie stabilisatiemodi toegevoegd aan de camera-app: Locked, Active en Cinematic Pan - deze modi zullen voornamelijk de foto- en videocommunity aanspreken.

Groter scherm

Voor de grootste verschillen van de telefoons, kijken we naar de schermen van de Pixel 4a 5G en de Pixel 5. Wat opvalt is dat de Pixel 4a 5G een groter 6,2-inch scherm krijgt, met een Full HD-resolutie. Ondersteuning voor 90 Hz-beeldverversing is niet aanwezig, en om geld te besparen heeft Google op de Pixel 4a 5G gekozen voor het oudere Gorilla Glass 3.

Stereo speakers

Google heeft de behuizing van de Pixel 4a 5G voorzien van twee speakers. Mocht je liever je oortjes of hoofdtelefoons met draad willen gebruiken om media te beluisteren, dan is daar op de Pixel 4a 5G geen adapter voor nodig: het toestel bevat immers, net zoals de Pixel 4a, een 3.5mm-aansluiting. Uiteraard kan je ook bluetooth gebruiken om je hoofdtelefoons aan te sturen; deze telefoon bevat ondersteuning voor bluetooth 5.0.

Over media gesproken, dat kan je opslaan op het interne geheugen van het toestel, met een grootte van 128 GB. Er is verder 6 GB-werkgeheugen aanwezig, op dit punt verschilt de Pixel 4a 5G niet van zijn kleinere broer - de Pixel 4a. Waar de verschillen wel merkbaar zijn, is bij de batterijcapaciteit van de Pixel 4a en Pixel 4a 5G. De Google Pixel 4a kreeg namelijk een 3.140 mAh-batterij mee, voor de Pixel 4a 5G ligt de capaciteit op 3.800 mAh.

Softwareondersteuning

Zoals je van een Pixel-telefoon mag verwachten, zet Googles alles op alles om het toestel zo lang als mogelijk te ondersteunen. In de praktijk betekent dit dat de Google Pixel 4a 5G drie jaar lang beveiligingspatches ontvangt, tezamen met twee Android-upgrades.

Daarmee ben je verzekerd van een upgrade naar Android 12 en Android 13. Een ander voordeel is dat je de wachttijd uit de weg zal gaan; Pixel-toestellen krijgen altijd als eerste de nieuwe functies. Vanuit de doos zal het toestel alvast met alle vernieuwingen van Android 11 worden afgeleverd.

Wat software op de Pixel 4a 5G betreft, kan de Google Assistent nu ook helpen wanneer je tijdens een telefoontje op wacht wordt gezet.  In dat geval kan de Assistent detecteren wanneer je respondent weer beschikbaar is, zodat je een melding krijgt. Google noemt het 'Hold for Me'. Verder is er nog 'Extreme Battery Mode' dat op je Pixel-telefoon je accuduur tot 40 uur verlengen terwijl je alsnog bereikbaar blijft voor oproepen. Uiteraard komt Google nog regelmatig met neiuwe exclusieve Pixel-functies in de vorm van de 'Pixel Feature Drops'.

Google Pixel 4a 5G - Prijzen en beschikbaarheid

Google heeft de Pixel 4a 5G op 30 september gelanceerd en geeft het toestel in Europa een prijs van 499 euro mee. Bij de lancering van de telefoon is er één kleur beschikbaar: Just Black. Eerder lekte uit dat Google weliswaar een witte versie van de Pixel 4a 5G in ontwikkeling had, maar dat de kans groot is dat deze nooit op de markt zal komen.

Een Google Pixel 4a 5G in België of Nederland kopen is niet zo makkelijk als het lijkt. Google verkoopt zijn Pixel-telefoons namelijk niet in de Benelux. In plaats daarvan zou je de Pixel 4a 5G naar Nederland of België moeten importeren uit markten waar de telefoons wel beschikbaar zijn, zoals het geval is voor Duitsland en Frankrijk. In de Benelux kan je eveneens terecht bij Belsimpel. Lees hier over alle mogelijkheden om Pixel-telefoons in België of Nederland aan te schaffen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk