Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro - specificaties

Prestaties, beveiliging, kunstmatige intelligentie en een stevige batterij, dat is waar de nieuwe flagships van Huawei mee uitpakken. Huawei wil niet voor niets de Mate-reeks in de schijnwerpers zetten als een telefoon die op elk gebied wil presteren. Een betrouwbare alleskunner gericht op de zakenman.

De Mate 20 Pro zijn twee heel verschillende vrienden die een belangrijk punt gemeen hebben, de 7 nanometer Kirin 980-chipset met twee Neural Processing units. Dat zijn twee aparte processors die zich alleen bezighouden met berekeningen op het gebied van toepassingen die met kunstmatige intelligentie te maken hebben (AI).

De Kirin 980 is verder een octa-core-processor die voor een iets andere opstelling van de kernen kiest dan de meeste andere SoC's. Er zijn twee high-performance cores bedoeld voor de zwaarste taken en geklokt op 2,6 GHz, twee kernen voor het uitvoeren van gemiddelde tot zware taken met een kloksnelheid van 1,92 GHz  en 4 energiezuinige kernen met een snelheid van 1,8 GHz. Beide toestellen draaien ook op EMUI 9.0 gebaseerd op Android Pie.

Huawei Mate 20 Pro

Huawei kiest met de Mate 20 en de Mate 20 Pro voor een heel andere aanpak dan pakweg Google waarbij de Pixel 3 XL slechts een grotere versie is van de gewone Pixel. De Pro-versie van de Mate is zowat de full-option-variant, want op elk gebied doet hij net wat beter. 

[readmore articles="195019,195065,195063"]

Scherm en ontgrendeling

Hij heeft een 6,39 inch QHD OLED-scherm met een resolutie van 3120 bij 1440 pixel en een beeldschermverhouding van 19:5:9. De gebogen zijkanten van het scherm vloeien door in de glazen achterkant. De behuizing van de Mate 20 Pro is ook in tegenstelling tot de Mate IP68 waterdicht.

Wat meteen opvalt is een grotere notch bovenaan het scherm dan bij de gewone Mate 20, maar daar heeft Huawei een goede reden voor. In de notch zit namelijk een DOT projector, TOF Proximity sensor en een IR Blaster. Al die technologie samen met de 24MP frontcamera zorgen volgens Huawei voor de snelste en meest veilige gezichtsontgrendeling in de industrie, genaamd '3D Face Unlock'. Huawei gebruikt die beveiligingsmethode ook om gebruikers apps en bestanden te laten vergrendelen met hun gezicht. Naast gezichtsvergrendeling kan je ook gebruik maken van de vingerafdrukscanner die onder het OLED-scherm zit gebouwd. 

Batterij en opladen

De Mate 20 Pro komt met een 4200 mAh-batterij, dat is 200 mAh meer dan zijn voorganger. Je kan de telefoon opladen met een een oplader die ongeveer even krachtig is als de lader van sommige laptops, namelijk een 40 watt-lader. De grote 4200 mAh-batterij laad je daarmee in een halfuur tijd op tot 70 procent.

De Pro-versie ondersteunt ook draadloos opladen en Huawei pakt er graag mee uit dat draadloos opladen 160 procent sneller gebeurt dan bedraad opladen op de iPhone X. Een leuke extra is dat je met de Mate 20 Pro ook batterijcapaciteit draadloos kunt ontladen, waardoor je andere toestellen kan opladen die een qi-chip hebben.

Camera

De Huawei Mate 20 Pro heeft drie camera's aan de achterkant en een flits die in een vierkant staan opgesteld. De lenzen kregen het Leica-merk, zoals we wel vaker zagen bij premium smartphonecamera's van Huawei. De hoofdcamera is een 40MP wide-angle (groothoeklens) met een f/1.8 diafragma. De tweede lens is een 20MP Ultra Wide Angle-groothoeklens met f/2.2 diafragma en ten slotte is en een 8MP telefotolens met f/2.4 diafragma die zorgt voor 3 x optische zoom. De frontcamera heeft een 24MP lens met een f/2.0 diafragma.

Huawei's topmodel pakt uit met verschillende camera-features waarbij AI (kunstmatige intelligentie) de hoofdrol krijgt. Huawei's camera kan nu op basis van 10 verschillende lagen verbeteringen aan een foto aanbrengen, en de de camera kan daarmee ook hoofd- en bijzaken onderscheiden in een beeld. De twee NPU's zorgen er ook voor dat de telefoon meteen in video's speciale effecten kan toepassen. In AI Cinema herkent de camera het onderwerp in een filmpje, en hij past vervolgens een filter (bijvoorbeeld zwart-wit) toe op de achtergrond. 

De nieuwe macro-modus waarmee je op 2,5cm afstand foto's kan vastleggen

Geheugen en NM-Kaart

De Kirin 980 wordt in het geval van de Mate 20 Pro vergezeld door 6GB aan RAM-geheugen, en de Mate 20 Pro heeft 128GB aan opslag. Een leuke nieuwigheid waar Huawei mee uitpakt is de NM-kaart. Dat is een kleinere vorm van een gewone microSD, een soort van nanoSD-kaart. Huawei heeft een slot voorzien voor de kleinere verwisselbare opslagkaart.

Volgens Huawei gaat nog het niet om een nieuwe officiële standaard voor opslag, maar Huawei onderzoekt wel of zijn NM-Kaart in de toekomst een standaard kan worden die door andere fabrikanten kan worden toegepast. Het is ook nog onduidelijk welkte types van NM-Kaarten er beschikbaar zullen zijn en hoeveel die zullen kosten.

Huawei Mate 20 Pro - prijzen en beschikbaarheid

De Huawei Mate 20 Pro ligt nu in de winkels voor een prijs van €999 en is beschikbaar in de kleuren zwart, Midnight Blue en Twilight. Het toestel is onder andere te koop bij de Belsimpel en MediaMarkt.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk