12 onmisbare Android-apps voor elke Chromebook (2022)

12 onmisbare Android-apps voor elke Chromebook (2022)

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Chromebooks zijn erg veelzijdig dankzij doordat ze Android-apps ondersteunen. Verder is ook de gebruikservaring van apps sterk verbeterd. Hier bespreken we 12 apps die voor ons essentieel zijn op elke Chromebook. Apps die beter zijn dan de webversie voor Chrome of de ingebouwde tools voor je Chromebook.

1. VLC for Android

Chromebooks hebben een mediaspeler, maar die stelt niets voor in vergelijking met het open-source en reclamevrije VLC. Deze app kan de meeste video-en audio-codecs aan, en je kan content op je grootste scherm streamen via Chromecast.

Verder koppel je vlot de NAS waar al je video's zijn opgeslagen. Heb je ondertiteling nodig, dan voeg je gewoon een .srt-bestand toe. En dan hebben we het nog niet over de handige slaaptimer en ingebouwde equalizer. Kortom: VLC is echt een meerwaarde voor op je Chromebook.

2. Google Keep

Voor heel wat Google-apps zoals Documenten, geldt dat je op Chromebook beter de webversie kan kiezen, vermits die beter is geoptimaliseerd of omdat ze meer functies bevat. Dat is anders voor Google Keep, want de Android-app heeft een aantal troeven op tafel.

Als eerste kan je offline notities bewaren, en dat is handig tijdens het reizen wanneer je hotspot je in de steek laat. Verder is de app ook gemaakt om tekeningen te maken op het scherm, en dat is in het bijzonder interessant als je Chromebook een touchscreen heeft en een stylus. Je kan dan tussen verschillende kleuren en soorten van tekentools kiezen. Ontdek ook de beste notitie-apps voor Android.

3. Solid Explorer

Dit is een app die veel Android-liefhebbers al zullen gebruiken op hun telefoon. Dan weet je ook dat Solid Explorer een ontzettend complete bestandsbeheerder is. Je kan onder andere vlot bestanden verplaatsen, kopiëren, versleutelen of zip-bestanden uitpakken.

Solid Explorer is helemaal compatibel met alle opslagtypes van je Chromebook, inclusief SD-kaarten, andere externe opslag, cloudopslag en NAS-ondersteuning. Daarnaast kan biedt de app ook heel wat thema's waar je uit kan kiezen. Het maakt Solid Explorer beter dan de standaard Bestanden-app van Chrome OS.

4. Berichtenapps zoals WhatsApp, Messenger en Telegram

Deze hangt af van welke chatapps je gebruikt, maar de kans is groot dat de applicaties meer functionaliteiten bevatten of beter werken dan de webversie. Neem nu WhatsApp Web. De webversie van deze populaire berichtendienst werkt prima, maar ze is qua functies veel beperkter vergeleken met de app. En voor Messenger geldt dat de website gewoon erg sloom aanvoelt.

5. Xodo PDF Reader

Chrome OS heeft een pdf-lezer maar deze is ontzettend eenvoudig. Prima voor een deel van de gebruikers, maar velen zullen ook baat hebben bij Xodo PDF Reader. Je kan met deze gratis apps typen in pdf-bestanden, maar ook aantekeningen maken, tekst markeren of een bestand signeren. Verder synchroniseert de app ook met cloudopslag uit Drive of Dropbox.

Nog niet overtuigd? Oké, in de app kan je ook pijltjes trekken en cirkels maken, het is ook mogelijk om de paginavolgorde te wijzigen en je kunt in Xodo meerdere documenten tegelijk openen in afzonderlijke tabbladen. Oh, en er is een licht en een donker thema. Zo, dat moet voldoende zijn.

6. Google Agenda

En dan komen we opnieuw bij een Google-app. Je zal je vast afvragen waarom je de Agenda-app zou installeren in plaats van de webversie in Chrome, maar net als bij Keep heeft de applicatie haar voordelen.

Allereerst is de interface meer geschikt voor touchscreens, wat handig kan zijn bij 2-in-1-Chromebooks. Belangrijk is ook dat ze afspraken kan tonen en bewerken als je offline bent, iets wat nog steeds niet werkt in de browserversie. Durf je wel eens iets te vergeten, dan zal je de Herinneringen van de applicatie handig vinden.

7. Spotify (of andere muziek-apps)

Heb je ooit vijf minuten de webversie van Spotify geprobeerd? Dan kies je met plezier voor de Android-applicatie. Niet alleen kan je dankzij de app nummers en afspeellijsten offline beschikbaar maken, maar de interface is ook minder rommelig.

Voor de meeste muziekapps geldt trouwens dat de app de meeste functies bevat en de betere keuze is op je Chromebook. Sommige diensten hebben zelfs überhaupt geen webplayer. Zijn er uitzonderingen, kortom: muziekdiensten die toch een betere webversie hebben? Dan lezen we dat graag in de reacties. Dit zijn de beste muziekstreamingdiensten voor Android.

8. Duet Display

Heb je niet alleen een Chromebook, maar werk je ook soms op een computer met Windows of macOS? In dat geval kan je profiteren van de extra schermruimte die je Chromebook biedt. Dankzij Duet Display kan je je Chromebook-scherm als een extra monitor inzetten voor je pc. Dat maakt het multitasken handiger. Zo kan je bijvoorbeeld je mailbox permanent openen op je Chromebook scherm, terwijl je andere taken uitvoert met de monitor van je pc. Dual Display is een ontzettend handige app en ze werkt ook zonder dat er veel storende latency, of netwerkvertraging, merkbaar is.

12 onmisbare Android-apps voor elke Chromebook (2022)

9. Snapseed

Als je snel een foto wil bewerken om zo je volgende Instagram-profielfoto klaar te stomen, dan kan je dat het beste doen in Snapseed. Je vindt daar knappe filters, maar ook de meer geavanceerde tools zoals een focuseffect en handige selectietools waarmee je de kleuren en het contrast in delen van een afbeelding kan afstellen naar wens.

Heb je ooit lessen gehad over Photoshop? Kijk in dat geval liever naar Photopea, dat is geen app, maar wel een handige website. Ze bevat bewerktools die heel herkenbaar zijn als je ooit Photoshop of andere bewerkprogramma's voor de pc hebt gebruikt. Je kan onder meer maskers en lagen gebruiken Met Photopea kan je meer dan in Snapseed, maar het is niet voor iedereen.

10. Netflix (of andere streaming-apps)

Net als met Spotify, is de Netflix-app een stuk beter vergeleken met de webversie. Vooral de mogelijkheid om series en films te downloaden, is een functie die je zeker wilt. Zijn er uitzonderingen, ofwel steamingdiensten die een betere browserversie hebben? Laat het ons weten in de reacties.

11. Google Foto's

En dat brengt ons opnieuw bij een Google-app die net iets beter werkt dan de Chrome-versie. In Google Foto's heb je meer bewerkmogelijkheden als de applicatie gebruikt. Nog belangrijk is dat de Android-versie van Foto's de afbeeldingen en video's op je Chromebook automatisch synchroniseert met de cloud.

12. Player FM

In principe kan je Spotify gebruiken voor je podcasts, maar een app zoals Player FM biedt toch een aantal extra's. Je kan in het 'Ontdek'-gedeelte makkelijk nieuwe podcasts leren kennen en er is ook veel aandacht voor Nederlandstalige content. Verder kan je makkelijk 30 seconden vooruitgaan of terugspoelen en je kan ook in de mediaplayer de afspeelsnelheid wijzigen. Player FM heeft een iets overzichtelijke interface dan Spotify en ook handig is de mogelijkheid om vooraf afspeellijsten te maken met reeksen van afleveringen.

12 onmisbare Android-apps voor elke Chromebook (2022)

Welke apps ervaar jij als essentieel op elke Chromebook? Vertel ons over jouw suggesties. Heb je nieuwe apps leren kennen die je wil proberen? Laat het ons weten in de reacties.

Meer apps!

Je vindt elke maandag op Androidworld een Beste apps van de week en elke zondag bespreken we een app in onze rubriek App van de week. Ben je op zoek naar leuke apps, dan ben je dus aan het goede adres op Androidworld. Doorzoek onze grote database aan apps via de links hieronder.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk