4 beste video editor apps voor al je TikToks, Reels en Shorts

4 beste video editor apps voor al je TikToks, Reels en Shorts

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Korte video's zoals TikToks, Reels van Instagram en Shorts van YouTube worden steeds populairder. Het zijn verticale filmpjes die meestal korter zijn en een minder complexe montage hebben dan gewone YouTube-filmpjes. Het maakt dat je beelden makkelijk op je telefoon kan bewerken, en dat doe je het beste met deze vier apps.

1. YouCut

Laten we beginnen met de app die we ook op de Androidworld-redactie gebruiken voor onze korte video's. YouCut is een gratis apps, maar ze is verrassend compleet en komt zonder watermerk. Je kan onder andere videofragmenten trimmen, je eigen muziek toevoegen, geluidsopnames maken en die gebruiken, teksten toevoegen, allerhande effecten toepassen en meerdere video's bovenop elkaar plaatsen (PiP).

De app heeft verder een praktische interface en ze is een van de weinige mobiele bewerkapps die ook 4K-beelden ondersteunt. Houd er wel rekening mee dat je geen 4K-beelden kan gebruiken op TikTok. Wel zijn er heel wat leuke overgangen en andere effecten die je kan toepassen. Een groot deel ervan is gratis te gebruiken, maar andere moet je ontgrendelen. Wat YouCut ook zo handig maakt is dat ze concepten opslaat van je projecten, en je kan dus een deel van een video bewerken om er dan later verder mee aan de slag te gaan.

Ten slotte gaat het exporteren van je video behoorlijk snel, al verschijnt er tijdens die verwerking wel een korte video-advertentie. Doorgaans een van Thuisbezorgd trouwens, dus de app doet je wel honger krijgen. Toch is YouCut een uitstekende keuze, of je nu snel een eenvoudige video wil maken of wat wil experimenteren met de montage.

2. CapCut

CapCut is ontzettend populair en dat is niet verwonderlijk. Het is namelijk een videobewerker die wordt uitgebracht door ByteDance, het moederbedrijf van TikTok. De app zet nog iets meer in op effecten: van overgangen tot zoomeffecten, en je ziet ook welke het populairste zijn op elk moment. Daarnaast krijg je ook toegang tot de muziek van TikTok, en dat is best handig.

Verder bevat CapCut ook wat meer geavanceerde functies zoals een PiP-functie, stabilisatie, de mogelijkheid om de achtergrond van een onderwerp te verwijderen en een slowmotionfunctie. De app ondersteunt ook 4K en is gratis om te gebruiken, maar let op want ze plaatst automatisch een watermerk op het einde van je video's. Je kan die overigens wel verwijderen.

Zodra je klaar bent met bewerken, dan kan je meteen je video met een druk op de knop op TikTok plaatsen, maar gelukkig zijn ook andere apps beschikbaar wanneer je je filmpje wil delen.

3. ActionDirector

Zoals de naam al doet vermoeden is de ActionDirector-app in de eerste plaats gericht op het bewerken actiebeelden. De video-effecten zijn er speciaal voor geselecteerd. Dat merk onder andere bij de overgangen, de slowmotionfunctie en andere bewerkmogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld leuke fragmenten makkelijk herhalen of je kan ze omgekeerd laten afspelen.

Als we puur naar het aantal features kijken, dan kan je wel zeggen dat deze app het minst uitgebreid is. Ze is dan ook vooral een aanrader voor sportieve beelden of filmpjes met snelheid of spektakel. ActionDirector is ook gratis, ze werkt met 4K en je kan video's rechtstreeks delen op sociale media.

4. Adobe Premiere Rush

Gebruik je al vaker de bewerktools van Adobe, of heb je nooit aan extra's die je video's er professioneler doen uitzien? De app Adobe Premiere Rush is gratis maar heel wat krachtige functies zitten achter een betaalmuur met een abonnement. Je kan bijvoorbeeld content gebruiken uit de Abobe Creative Cloud. Rush geeft toegang tot veel rechtenvrije muziek en geluidseffecten. Bijzonder zijn ook de bewegende titels en andere mooie visuele effecten.

De interface van Adobe Premiere Rush is nog een ander speerpunt, want de app pakt uit met een 'multitracktijdlijn' waar je alle media in samenbrengt. Premium-gebruikers kunnen ook exporteren in 4K en ze krijgen toegang tot meer overlays, titels en speciale functies voor audiobewerking.

Een alternatief

Er zijn uiteraard heel wat videobewerkers in de Play Store, maar veel apps beperken zich tot de basisfuncties en een collectie van filters. Daarnaast zijn ook veel apps overladen door microtransacties, en daarom is het echt echt een kwestie om er de beste uit te kiezen.

Een laatste mogelijkheid is ook om helemaal geen aparte videobewerker te gebruiken en om in de plaats de standaard bewerktools van TikTok te gebruiken. Je kan TikTok-video's achteraf ook exporteren om ze daarna op andere platformen te gebruiken, al heeft dat ook nadelen. Voor de meeste eenvoudige video's is dat zeker een optie. Welke apps gebruik jij het liefste? Laat het ons weten in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk