App van de Week: is de hit Lensa het waard?

App van de Week: is de hit Lensa het waard?

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Celebrities doen het, mensen in je tijdlijn doen het: veel mensen hebben die 4 tot 7 euro over voor het laten maken van kunstzinnige selfies met behulp van kunstmatige intelligentie. In deze editie van App van de Week kijken we of Lensa het echt waard is, of dat je je geld beter kunt spenderen.

Lensa

Lensa is een app waarbij je 10 tot 20 selfies uploadt. De kunstmatige intelligentie ‘leert’ je gezicht en gaat vervolgens in een kwartier tot een uur allerlei producties maken met je gezicht, een soort selfie-art. Je krijgt fotootjes die fotorealistisch lijken van jezelf (die je dus nooit in het echt hebt gemaakt) en een groot scala aan kunstzinnigere afbeeldingen, zoals met een animethema, fantasythema of zelfs -speciaal voor de feestdagen- een kerstthema. Hartstikke leuk en vrij bijzonder dat AI zoiets zo snel uit zijn mouw schudt.

Dat kost echter wel geld. Er is een probeerperiode van 7 dagen voordat je een abonnement hoeft te nemen (vergeet die niet op te zeggen via de Google Play Store), maar het kost wel sowieso geld om je selfies te laten maken. Voor 4,69 euro heb je er 50 en voor 6,99 euro heb je er 100. Aanzienlijk goedkoper dan een digitale kunstenaar aan het werk zetten, al kan die natuurlijk wel veel specifieker naar jouw wensen een kunstwerk maken dat aanzienlijk meer betekenisvol is dan een hele reeks AI-plaatjes.

App van de Week: is de hit Lensa het waard?

Licht-erotisch

Lensa maakt er bovendien soms wel een potje van, of een heel erotisch potje. Je ziet hieronder welke selfies ik zoal heb geselecteerd om de ‘magic avatars’ te maken. Daar zijn geen tepels op te zien, maar toch piept Lensa een klein roze nippeltje op één van de plaatjes. Je zal maar enorm gelovig zijn of minderjarig: dan is het niet de bedoeling dat dit soort foto’s die toch als een tikkeltje erotisch kunnen worden gezien zonder jouw toestemming bestaan. Ik vind het geen ramp, maar er zijn zeker mensen die Lensa hierom aanzienlijk minder waarderen. Waarschijnlijk komt het onder andere omdat je de keuze krijgt of je een vrouw, man of X bent: in een eerdere batch die ik maakte gaf de app me op menig foto een gigantisch decolleté.

App van de Week: is de hit Lensa het waard?

Daarnaast gaan ook andere dingen niet helemaal lekker: de ogen hebben vaak de ‘waas’ op de verkeerde plek en -al is dat wel te vergeven- de app heeft ook moeite met tattoos. Hij maakt er soms een raar streepje van dat meer op een vieze vlek lijkt. Nu hoeft hij zeker niet al mijn tattoos lijn voor lijn goed te doen, maar laat de alternatieve tattoo dan tenminste wel op een tattoo lijken. Een laatste minpunt is dat hij er regelmatig gezichten van maakt waarin ik mezelf totaal niet herken: een soort Nicole Kidman met puntige neus, in plaats van mijn bolle gok. Zonde, want met die foto’s kun je dan weer niet zoveel. Het hangt heel erg van je selfies af hoe Lensa je gezicht verwerkt, want in een eerdere batch met meer soortgelijke selfies begreep de AI mijn gezicht aanzienlijk beter:

App van de Week: is de hit Lensa het waard?

Privacy-zorgen

Lensa is tot op zekere hoogte veilig: hij is door de Play Store gekomen. Je hoeft ook geen account aan te maken om er gebruik van te maken, maar je stuurt natuurlijk wel je selfies in en Lensa neemt ook het recht de producties elders te gebruiken, zoals te lezen is in de gebruiksvoorwaarden. Houd daar rekening mee als je met deze app in zee wil: je stuurt immers wel persoonlijke foto’s naar een bedrijf dat je niet kent. Vind je privacy belangrijk, dan kun je Lensa dus waarschijnlijk beter links laten liggen.

Ik laat Lensa vanaf nu ook links liggen. Het ‘probleem’ van de app is dat je het trucje met de magische avatars een of twee keer doet, en daarna is het wel klaar: tenzij je een soort serie maakt waarin je elke keer weer een nieuwe batch laat maken voor bijvoorbeeld een social media-account, is het na één of twee keer wel leuk geweest. Het kost geld, je kunt je afvragen in hoeverre je de avatars gaat gebruiken en je kunt ze ook niet allemaal gebruiken door wat glitches en niet-lijkende plaatjes. Aan de andere kant is dit wel een app die laat zien hoe wonderlijk kunstmatige intelligentie is. Lensa maakt elke afbeelding van 0: het is dus niet een filter dat over je foto’s heengaat. Erg indrukwekkend en slechts het topje van de ijsberg van wat de toekomst van algoritmes ons gaan brengen.

Tegelijkertijd zou ik het trouwens ook niet hebben kunnen laten om het niet te proberen: het is bovendien handig om avatars te hebben van jezelf die geen foto’s zijn. Zo kun je op internet iets anoniemer blijven en toch herkenbaar zijn, zonder dat iemand er met je foto vandoor gaat.

Gerelateerde artikelen

App van de Week

Je vindt elke maandag op Androidworld een Beste apps van de week en elke zaterdag bespreken we een app in onze rubriek App van de week. Ben je op zoek naar leuke apps, dan ben je dus aan het goede adres op Androidworld. Doorzoek onze grote database aan apps via de links hieronder.

Lensa is een enorme hit in het staartje van 2022: het is een app waarmee je door kunstmatige intelligentie je gezicht te 'leren', allerlei grappige profielfoto's kun ..

Heb jij Lensa al gebruikt? Hoe vond je het resultaat? Laat het achter in de reacties bij dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk