Belgische corona-app is klaar voor publiekelijke testen

Belgische corona-app is klaar voor publiekelijke testen

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Contactonderzoek

Philippe De Backer, minister van Digitale Agenda, Telecommunicatie en Sport, liet in april weten door te willen zetten met het contactonderzoek van de lokale gezondheidsdiensten. Zonder daarbij gebruik te maken van een corona-app. Later kwam de overheid daarop terug en werd besloten een corona-app te laten ontwikkelen.

Gezien de ontwikkeling relatief laat was gestart, bleef het nog onbekend hoe lang het zou duren voordat de app voor iedereen beschikbaar zou komen. Om de ontwikkelingstijd in te korten, werd alvast besloten om de Duitse corona-app als basis te nemen. Met succes, zo laat Frank Robben, het hoofd van de Kruispuntbank voor Sociale Zekerheid weten.

“De test is momenteel in test bij zestig tot zeventig mensen”, aldus Robben in een reactie tegenover Data News. De huidige testgroep is erg klein en dient als opstapje naar een grotere testgroep. Voor deze stap wil de overheid de ontwikkelaars van de app eerst de ruimte bieden om wijzigingen door te voeren. Nadien moet de app voor tien- tot twintigduizend mensen beschikbaar zijn.

Onbekende contacten

Testcycli worden uitgevoerd bij mensen die veel in contact komen met onbekenden, zoals mensen bij de politie of supermarktpersoneel. Pas zodra de feedback van deze groep is verwerkt, kan er naar een lanceringsdatum gekeken worden. Frank Robben wil dan ook nog geen lanceringsdatum uit handen geven. Wel hoopt hij dat de lancering ‘in de loop van september’ plaatsvindt.

Voor de ontwikkelaars ligt de focus op het ontwikkelen van een degelijke app; hoewel de druk hoog ligt, blijft de dus focus dus liggen bij een kwalitatief eindproduct. Robben schetst dat ze willen voorkomen dat men de app na een paar dagen weer verwijdert, omdat hij bijvoorbeeld niet goed werkt.

Nederlandse CoronaMelder

In Nederland wordt ondertussen ervaring opgedaan met een vanaf de grond af aan ontwikkelde CoronaMelder-app. De app kon rekenen op kritiek van de Autoriteit Persoonsgegevens, een tegenhanger van de gegevensbeschermingautoriteit (GBA) in België. Zo miste er een wettelijke basis om te voorkomen dat de vrijwillige app door organisaties aan mensen verplicht zou worden.

Of zulke wetgeving ook zal volgen in België, blijft ongeweten. In Nederland zorgde het alvast voor de nodige vertraging, waardoor de CoronaMelder-app pas op een later moment landelijk gelanceerd kan worden.

Hoe kijk jij ondertussen aan tegen de Belgische corona-app? Ben jij van plan om hem te downloaden of wil je daarvoor eerst weten hoe je privacy gegarandeerd wordt? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk