Contactopsporing
Het coronavirus zal zich blijven verspreiden als niet wordt onderzocht waar de ‘besmettingshaarden’ zich precies bevinden. Vandaar dat er veel contactonderzoek wordt uitgevoerd - uit zulk onderzoek moet blijken met wie een COVID-19-patiënt in aanraking is gekomen. Er kleven echter veel nadelen aan zulk handmatig contactonderzoek. Besmette personen weten namelijk niet altijd met wie ze de afgelopen periode in aanraking zijn gekomen.
Dat is één van de voornaamste redenen voor het introduceren van een Belgische corona-app. Eerder werd al bekendgemaakt dat de ontwikkelingsfase van de app was afgerond, ditmaal horen we meer over de daadwerkelijke lancering van de applicatie. Volgens Karin Moykens van het Interfederaal Comité Testing & Tracing en Frank Robben, een Belgische IT-topambtenaar, loopt de lancering enige vertraging op. Desondanks moet de app voor eind september breed beschikbaar zijn.
Technische details
De vertraging die momenteel wordt opgelopen, komt door het afwachten van een uitspraak van de Europese Commissie over de Belgische corona-app. Specifiek moet de commissie zich buigen over de technische specificaties van de app. Eerder stelde de EC bijvoorbeeld dat Europese corona-apps ‘ook moeten werken in het buitenland’, iets dat mogelijk is door de Contact Tracing-API van Google en Apple.
Tienduizend mensen
Op 17 september wordt verwacht dat de Europese Commissie uitspraak doet over de Belgische app. Pas zodra de ‘formaliteit’, zoals Robben deze uitspraak noemt, is afgerond zal de corona-app aan de grotere testgroep – waar tienduizenden mensen deel van uitmaken – worden voorgesteld. Moykens zegt dat de lokale regio’s zijn gevraagd om testpubliek te zoeken. Het zou voornamelijk gaan om ziekenhuispersoneel, politiediensten of personeel van supermarkten.
Zodra deze testgroep zijn bevindingen meegeeft, wordt de testfase afgesloten en zal de ontwikkeling van de corona-app zijn laatste fase ingaan: het doorvoeren van verbeteringen. Zodra die punten zijn doorgevoerd, moet de app in de week van 28 september beschikbaar komen. Let wel, dat zal pas werkelijkheid worden als het ontwikkelingsteam tijdig alle opmerkingen van gebruikers door kan nemen.
Besmettingen
Van zodra de app door een grotere doelgroep gebruikt wordt, zal blijken hoe effectief hij is. Zodra je met een besmette persoon in aanraking bent gekomen, ontvang je daarvan een notificatie. Daarvoor dient de besmette persoon overigens een code in te vullen, die wordt uitgegeven zodra vastgesteld is dat hij/zij daadwerkelijk het coronavirus meedraagt. Krijg jij zo’n melding, dan dien je contact op te nemen met je huisarts.