Na een flinke ontwikkelingstijd en iets meer dan één week aan publieke testen is het dan ook eindelijk zover: de Coronalert-app is vanaf vandaag voor alle Belgen beschikbaar. Via zowel de Google Play Store als iOS App Store is de app te downloaden. Dit is hoe de app werkt.
Coronalert
Begin september liet het Interfederale Comité Testing & Tracing weten klaar te zijn voor de uitrol van de Belgische Coronalert-app. Met deze app zal de Belgische overheid druk wegnemen van instanties die handmatig contactonderzoek uitvoeren. Op het moment van schrijven is het niet altijd bekend of er aanrakingen hebben plaatsgevonden met personen die niet gekend zijn, terwijl de personen ook besmet geraakt kunnen zijn na dit contactmoment.

Binnen het bestaande contactopsporingsmodel bleven deze situaties onderbelicht, waardoor er veel mogelijke besmettingen hebben plaatsgevonden zonder herleidbare bron. Juist in zulke situaties kan de app helpen: er worden namelijk constant anonieme contactcodes uitgewisseld tussen telefoons. Zulke codes worden pas verstuurd nadat twee personen vijftien minuten of langer binnen het bereik van elkaar zijn geweest.
Privacywaarborging
Om de privacy van gebruikers te waarborgen, zet de Coronalert-app geen locatiegegevens in. Wel zal er gebruikgemaakt worden van technologie die is ontwikkeld door Apple en Google om contactmomenten te registreren. Nadat de codes zijn uitgewisseld, worden ze lokaal opgeslagen.

Van zodra mensen positief zijn getest, kunnen ze dit toevoegen aan de Coronalert-app en worden mensen die eerder in contact zijn geweest met de persoon op de hoogte gesteld. Hierbij zullen er nooit persoonlijke gegevens worden doorgegeven: er wordt enkel aangegeven dat je in contact bent geweest met iemand ‘die mogelijk besmet was’.
Zo werkt de app
Het installeren van de Coronalert-app is erg gemakkelijk: hij is te downloaden vanuit de Play Store (Google) en App Store (Apple). Na het downloaden moet je de app een eerste keer openen om hem in te schakelen.
Na het openen van de Coronalert-app klik je op ‘Aan de slag’ om uitleg te krijgen over de privacy van je persoonsgegevens. Van zodra je op ‘Volgende’ klikt, kom je terecht op de pagina van de app om je blootstellingschecks in te schakelen. Daarmee zal de app controleren of je in contact bent geweest met besmette patiënten, klik hier op ‘Activeer Blootstellingschecks’ en vervolgens op ‘Inschakelen’.
Let wel, niet alle telefoons werken met de Coronalert-app. Mocht de app nog niet zichtbaar zijn in de Play Store, dan bestaat de kans dat je toestel op Android Lollipop (5.x) of lager draait. Ben jij van plan de app te downloaden. Uit recent onderzoek in België bleek dat een meerderheid graag aan de slag wil gaan met de Belgische corona-app.
Coronalert - België
Coronalert - België
Update 08-10-2020, 20:40: een woordvoerder van Huawei België heeft ons op de hoogte gesteld van de komst van Coronalert naar de Huawei AppGallery en HMS (Huawei Mobile Services). Momenteel kunnen 1,5 miljoen Belgische Huawei-gebruikers de app via AppGallery installeren. Werking met Huaweis eigen tegenhanger van de Google Play Services, de Huawei Mobile Services, volgt later. Een datum daarvoor zal later volgen, aldus de woordvoerder.