Coronalert-app synchroniseerde dagenlang geen besmettingsgegevens

Coronalert-app synchroniseerde dagenlang geen besmettingsgegevens

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Na een recente update aan de systemen van de Belgische corona-app zijn problemen naar boven gekomen: dagenlang werden er geen besmettingsgegevens tussen de gebruikers van de app gedeeld. In een Coronalert-update, die inmiddels beschikbaar is in de Play Store, is het probleem opgelost.

Blootstellingschecks

Van zodra je de Coronalert-app op je telefoon hebt staan, wordt er dagelijks contact gezocht met de centrale server van de overheid om een blootstellingscheck uit te voeren. In de dagelijkse controle vergelijkt de Coronalert-app de ontvangen codes met aangemaakte codes in jouw Coronalert-app – zulke ‘codes’ worden aangemaakt zodra je langer dan 15 minuten bij iemand in de buurt bent die ook de Coronalert-app gebruikt.

Coronalert-app synchroniseerde dagenlang geen besmettingsgegevens

Afgelopen week zijn er fouten opgedoken in de werking van deze blootstellingschecks, zo meldt de Data News-redactie. Hoewel er dagelijks een controle uitgevoerd zou moeten worden, werden deze controles na 5 of 6 januari stopgezet. Navraag bij Bart Preneel, de Belgische hoogleraar die zich met de Coronalert-app heeft beziggehouden, leerde dat het geen opzettelijke actie is geweest. Volgens de hoogleraar heeft de fout te maken met de koppeling aan een ‘Europese database’ van corona-apps.

Coronalert-app synchroniseerde dagenlang geen besmettingsgegevens

In de database, waar de Coronalert-app sinds 6 januari aan gekoppeld is, worden alle besmettingen uit 10 Europese corona-apps bijgehouden. Op die manier krijg je ook een melding van zodra je met een persoon in aanraking komt die een buitenlandse corona-app gebruikt, mocht die persoon later besmet blijken met corona. Het nadeel van de koppeling was dat er meer gegevens gecontroleerd moeten worden – de app was niet berekend op zulke datahoeveelheden.

Coronalert-update

Doordat de app daar niet op was berekend, werden de controles op blootstellingen stopgezet, meldt de hoogleraar in een reactie tegenover Data News. Inmiddels is er een update uitgerold in de Google Play Store die het probleem in zijn volledigheid oplost: de update komt met versienummer 1.11.1. Je zal mogelijk nog even moeten wachten tot jouw telefoon de update ontvangt.

Is de update inmiddels voor jouw telefoon beschikbaar? Op de redactie is de update inmiddels op de meeste telefoons toegekomen. Laat het ons weten wat jouw ervaringen zijn met de Coronalert-app.

Coronalert - België

Coronalert - België

Coronalert heeft tot doel de infectieketens te doorbreken: de app vertelt u wanneer u eventueel in contact bent gekomen met iemand die nadien een positieve COVID-19- ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk