DuckDuckGo kan nu trackers blokkeren van de apps op je telefoon

DuckDuckGo kan nu trackers blokkeren van de apps op je telefoon

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

DuckDuckGo gaat gebruikers beschermen tegen apps die informatie over hun verzamelen. 'App Tracking Protection', zoals de functie heet, is nu voor alle gebruikers van de DuckDuckGo-browser beschikbaar. Ze beschermt tegen apptrackers, ook als deze op de achtergrond werken.

DuckDuckGo tegen apptrackers

Zonder dat gebruikers het opmerken kunnen apps informatie over ze verzamelen aan de hand van gegevenstrackers. Apps doorzoeken onder meer je leeftijd, locatie en interesses. Deze informatie wordt dan door advertentie-aanbieders zoals Google en Facebook gebruikt om een persoonlijk profiel te maken van smartphonegebruiker. Een nieuwe functie van DuckDuckGo moet daar een stokje voor steken.

Je kent DuckDuckGo misschien als de privacyvriendelijke zoekmachine die geen informatie bewaart over de zoekresultaten van zijn gebruikers. Maar DuckDuckGo is nog meer dan dat. Op Android-telefoons is er een privacyvriendelijke browser van het bedrijf die nu ook een functie bevat waarmee het apptrackers kan tegengaan. 'App Tracking Protection' blokkeert trackers van apps, ook als deze op de achtergrond werken wanneer je de bewuste apps niet gebruikt.

'App Tracking Protection' van DuckDuckGo

'App Tracking Protection' van DuckDuckGo

In de DuckDuckGo-browser kan je precies volgen hoeveel trackers er zo zijn geblokkeerd, en volgens de ontwikkelaars gaan gebruikers ook schrikken van die cijfers. Volgens een eigen onderzoek van DuckDuckGo hebben smartphone-gebruikers gemiddeld 35 apps op hun telefoon. Gedurende één dag gebeuren er dan gemiddeld 1.000 tot 2.000 pogingen om gegevens te verzamelen over de gebruiker en die trackers zijn van meer dan 70 verschillende bedrijven afkomstig.

Gerelateerde artikelen

Apple doet het beter

DuckDuckGo stelt dat Apple al langer een instelling in iOS heeft waarmee doelgerichte reclame in één klap voor alle apps van derden word uitgeschakeld. Maar omdat Android wereldwijd de meeste gebruikers heeft, was er volgens DuckDuckGo behoefte aan een alternatief voor Android.

Google werkt aan een vergelijkbare functie die een einde moet maken aan trackers van apps, maar het is al wel duidelijk dat er in de plaats een alternatief komt. We schreven recent op Androidworld over vijf big techbedrijven en welke je privacy respecteren. Het maakte deel uit van onze recente themaweek over privacy en je kan hier alle artikelen vinden die toen zijn verschenen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk