Google Foto's gaat beter fotolocaties herkennen dankzij AI

Google Foto's gaat beter fotolocaties herkennen dankzij AI

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google Foto's gaat niet langer zomaar de locatiegeschiedenis van je telefoon gebruiken om zelf de plaatsnamen in te vullen van foto's die geen gps-coördinaten bevatten. Google legt de controle bij gebruikers en het wil meer gebruik gaan maken van herkenningspunten in je foto's.

Locatiegeschiedenis en Google Foto's

Google Foto's is veel meer dan een simpele galerij, dat weet ondertussen iedereen die de app gebruikt. De app bevat slimme functies waarmee het de meeste vergelijkbare apps overstijgt. Google gaat nu de privacy aanscherpen.

Wanneer je foto's maakt zonder dat gps-coördinaten zijn vastgelegd - dat is een instelling in de camera-app - dan gaat Google zelf een inspanning doen om die ontbrekende data in te vullen. Google Foto's leunt namelijk op de locatiegeschiedenis die je met je telefoon bewaart. Je weet wel, de tijdlijn die je in Google Maps kan bekijken. Als Foto's bekijkt waar je bent geweest, dan kan het makkelijk die locatie aan je foto's toevoegen.

Google Foto's

Google Foto's

Google Foto's (Photo's) is de galerij-app te gebruiken op Android, iOS en het web om foto's te beheren en delen. Met een snelle interface en een aantal handige funct ..

Nieuwe privacyfunctie

Alleen heeft niet iedereen die locatiegeschiedenis uit privacyoverwegingen ingeschakeld. Google maakt daarom bekend dat het meer op een andere technologie gaat inzetten om plaatsnamen voor foto's in te vullen: kunstmatige intelligentie. Dankzij de slimme algoritmes van Google Lens kan de Foto's-app plaatsen herkennen dankzij herkenningspunten in je foto's.

- Lees verder onder de afbeelding -

In deze pop-up melding kan je straks weigeren dat Google nog  je locatiegeschiedenis gebruikt om fotolocaties in te vullen

In deze pop-up melding kan je straks weigeren dat Google nog  je locatiegeschiedenis gebruikt om fotolocaties in te vullen

Google komt met verbeteringen voor deze manier van plaatsen herkennen en in de komende maanden krijgen gebruikers via een pop-up-melding de vraag of ze nog steeds de locatiegeschiedenis willen gebruiken om fotolocaties in te vullen. Als je dat weigert, kan je daarna met terugwerkende kracht alle fotolocaties wissen die op dergelijke wijze zijn ingevuld.

Weinig zinvol?

Bij de meeste smartphones worden gewoon gps-coördinaten aan foto's toegevoegd, maar bij voornamelijk bij oudere foto's die deel uitmaken van je galerij-app, is de kans groter dat die metadata ontbreekt. Toch kan je de vraag stellen of het veel zin heeft om te weigeren dat Google je locatiegeschiedenis gebruikt om zelf plaatsnamen in te vullen.

Google weet toch altijd je locatie, ook als je de locatiegeschiedenis uitschakelt. Rond die vaststelling is enkele jaren geleden al veel te doen geweest. Android is trouwens niet het enige besturingssysteem dat altijd je locatie vastlegt, want dat gebeurt overigens ook bij Apple. De gps-functie van je telefoon is namelijk essentieel om andere apps en diensten op je smartphone te laten werken. Toch kan je wel locatiegegevens achteraf verwijderen in je Google-account en dat werkt ook automatisch.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk