Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Xiaomi Mi 10 Pro

 • Huawei P40 Pro

 • Realme X2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Wie jarig is, trakteert!

Google Maps is jarig en trakteert op nieuwe functies

· 06-02-2020 15:00

Google Maps viert zijn 15e verjaardag met een nieuw uiterlijk waaronder een nieuw icoontje en een aantal nieuwe functies en verbeteringen.

Google Maps is jarig

In 2005 besloten Google om de hele wereld in kaart te brengen met Google Maps en sindsdien heeft het bedrijf de grenzen van wat kaarten te bieden hebben steeds verder verlegd. Een kaart is inmiddels veel meer dan een hulpmiddel om snel de weg van A naar B te vinden. Je kunt er nu ook locaties mee verkennen en dingen mee gedaan krijgen.

Tegenwoordig gebruiken ruim één miljard mensen Google Maps om meer van de wereld te zien. En vandaag viert Google de vijftiende verjaardag van Maps met een nieuwe look en productverbeteringen aan de hand van feedback die we Maps-gebruikers ontvingen.

Nieuw icoontje

Als eerste krijgt de app een nieuw icoontje. Het nieuwe icoontje laat zien welke ontwikkeling Google Maps heeft doorgemaakt, van het in kaart brengen van de wereld en het begeleiden van gebruikers naar hun bestemming naar het ontdekken van nieuwe locaties en opdoen van nieuwe ervaringen. Het pictogram is gebaseerd op een onderdeel dat van meet af aan vaste prik was in Google Maps, namelijk de punaise.

Dit pictogram is slechts een beperkte periode te zien wanneer je Google Maps gebruikt om te navigeren. Hieronder zie je hoe het icoontje eruit ziet.

Google Maps jarig nieuw appicoon

Tik op de afbeelding om het gif'je af te spelen

Meer tools en informatie in de navigatiebalk

Vanaf vandaag biedt de nieuwe versie van de Google Maps-app voor Android en iOS je direct toegang tot alles wat je nodig hebt, aldus Google. Deze tools en informatie vind je via vijf tabbladen in de balk onderin de app: Verkennen, Forenzen, Opgeslagen, Bijdragen en Updates. Het zijmenu is in de app verdwenen.

 1. Verkennen: Ben je op zoek naar een snelle hap, live muziek of een interessant museum? Op het tabblad Verkennen tref je informatie, scores en recensies aan voor zo’n 200 miljoen locaties in alle delen van de wereld, van lokale restaurants tot attracties en gezichtsbepalende monumenten in de buurt. 

 2. Forenzen: Of je nu met de auto of het openbaar vervoer reist, via het icoontje 'Ga' vind je altijd de meest efficiënte route. En als je je dagelijkse woon-werktraject instelt, wordt je er ook real-time verkeersupdates, reistijden en suggesties voor alternatieve routes.

 3. Opgeslagen: Gebruikers hebben meer dan 6,5 miljard locaties in Google Maps opgeslagen. En dat kun jij ook doen, of het nu gaat om de nieuwe bakkerij om de hoek of het wereldberoemde restaurant op je volgende vakantiebestemming. Je kunt al deze locaties nu op één handige plek vinden, plannen maken voor je volgende trip en aanbevelingen delen voor de locaties die je hebt gezocht.

 4. Bijdragen: Jaarlijks dragen honderden miljoenen gebruikers informatie bij om Google Maps up-to-date te houden. Via het nieuwe tabblad Bijdragen kun je in een handomdraai lokale kennis delen, zoals informatie over wegen, adressen en ontbrekende locaties, recensies en foto’s. Elke bijdrage helpt andere gebruikers met het verkennen van nieuwe plekken en om te beslissen wat ze gaan doen. 

 5. Updates: Het nieuwe tabblad Updates biedt je toegang tot een feed met trending locaties die je absoluut een keertje moet bezoeken. Deze tips worden gedeeld door experts en uitgevers zoals The Infatuation. Je kunt hier aanbevelingen verkennen, achterlaten en delen met je netwerk, maar ook direct chatten om antwoorden op je vragen te krijgen.

Google Maps - nieuw uiterlijk met vijf tabbladen

Tik op de afbeelding om het gif'je af te spelen

Nieuwe inzichten over je route in Google Maps

Vorig jaar introduceerden Google Maps voorspellingen over de drukte. Daarmee kun je op basis van reisgegevens uit het verleden zien hoe druk het waarschijnlijk wordt in de bus, trein of metro. En om je te helpen met het plannen van je reis reikt Google nu nieuwe inzichten over je route in Maps aan die door eerdere reizigers zijn aangeleverd. Hier een paar voorbeelden:

 • Temperatuur: Om een comfortabele reis te waarborgen kun je vooraf nagaan of eerdere reizigers de temperatuur aan de warme of koude kant vonden.

 • Toegankelijkheid: Als je speciale behoeften hebt of extra hulp nodig hebt, kun je OV-trajecten vinden met speciale hulpverleners, toegankelijke ingangen en zitplaatsen, toegankelijke stopknoppen en optimale ledverlichting.

 • Vrouwencompartiment: Ga snel en eenvoudig na of er een speciaal compartiment of speciale wagon voor vrouwen aanwezig is.

 • Beveiliging aan boord: Voel je veiliger in de wetenschap dat er een beveiliger, bewakingscamera’s of hulplijn aanwezig is.

 • Aantal beschikbare wagons: In Japan kun je treinroutes selecteren op basis van het aantal beschikbare wagons. Op die manier maak je grotere kans op een zitplaats.

Google Maps - nieuwe tools

Tik op de afbeelding om het gif'je af te spelen

Al deze handige informatie is afkomstig van eerdere reizigers die hun ervaringen hebben gedeeld. Alle beschikbare informatie wordt naast je OV-route weergegeven en jij kunt op jouw beurt toekomstige reizigers helpen door een korte vragenlijst in Google Maps in te vullen over je recente reiservaringen. Google zal deze functie in maart wereldwijd uitrollen. De beschikbaarheid zal al naar gelang de regio en de lokale vervoersbedrijven variëren.

Live View krijgt meer mogelijkheden

Vorig jaar introduceerde Google Live View in Maps om je te helpen om snel te beslissen welke richting je op moest lopen als je een door Google Maps uitgestippelde wandelroute insloeg. Live View maakt gebruik van een combinatie van machine learning en sensoren in je smartphone om beelden van je omgeving te tonen waarop in augmented reality-pijlen en routeinformatie zijn aangebracht.

Google zal in de komende maanden nieuwe mogelijkheden aan Live View toevoegen die je helpen om sneller je bestemming te bereiken. Zo zul je in een oogwenk kunnen zien hoe ver je van je bestemming bent verwijderd en welke kant je op moet lopen.

Google Maps - nieuwe tools

De nieuwste artikelen over Maps: Navigatie en OV

Betrouwbare corona-informatie op je mobiel, dit doet Google

Google Maps test vernieuwde ‘Live View-AR’, buiten de navigatiemodus

Snelheid in navigatie-apps is de komende dagen niet altijd betrouwbaar

Google Maps-navigatie toont nu de maximumsnelheid in België

Tip: zo kun je met Google Maps buitenlandse menukaarten vertalen

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier. Dit artikel verscheen eerder op Androidworld.nl.

Reacties (18)

Reacties worden tevens getoond bij het orginele artikel op Androidworld.nl.

Bezig met laden van reacties...