Google Maps wil je afwenden van onveilige routes, zo werkt het

Google Maps wil je afwenden van onveilige routes, zo werkt het

Maps gaat gebruikers langs veiligere routes leiden, en om te bepalen welke routes onveilig zijn, kijkt Google naar wegen waar plotseling sterk wordt afgeremd. Bruusk remmen kan ongevallen veroorzaken, maar Google gebruikt ook kunstmatige intelligentie.

(On)veilge routes in Maps

Google Maps is zo gemaakt dat het de snelste weg van A naar B toont, maar Google maakte vorige maand bekend dat er nieuwe routeopties komen. Je navigatie kan bijvoorbeeld ecovriendelijke routes tonen of Google kan veiligere routes voorrang geven als het verschil in snelheid toch niet groot is.

Google gaat dus onderzoeken welke routes eerder onveilig zijn, en daarvoor controleert het op welke routes hard wordt afgeremd, aldus Auto-Evolution. Dat brengt namelijk risico's tot botsingen met zich mee. Dat afremmen kan Google vaststellen aan de hand van informatie afkomstig van de telefoon van Maps-gebruikers, en met name de gegevens van de accelerometer. Die detecteert namelijk wanneer er een plotse stilstand plaatsvindt.

De rol van AI

Toch zijn die ruwe gegevens van de sensors alleen niet genoeg, omdat ze misleidend kunnen zijn. Stel, je telefoon valt in de auto van zijn houder, dan kan dat genoeg zijn om misleidende waarnemingen met de accelerometer te veroorzaken.

Google Maps wil je afwenden van onveilige routes, zo werkt het
Google houdt ook rekening met de situatie op

Google zet daarom kunstmatige intelligentie (AI) in om naast jouw metingen met de accelerometer ook de gegevens van andere gebruikers te combineren, evenals gegevens over de weg zelf. Denk bijvoorbeeld info over verkeerslichten en oversteekplaatsen. Al die data gecombineerd moet Maps iets meer vertellen over de mate waarin verschillende wegen en daarmee een hele route veilig zijn.

Verkeersinformatie over omgevallen

Het is opvallend dat Google niets vermeldt over het gebruik van verkeersgegevens. Maps kan namelijk al letterlijk weergeven in de navigatie wanneer er een ongeval heeft plaatsgevonden dat een file heeft veroorzaakt. Zo zou Google letterlijk kunnen nagaan waar er veel ongevallen gebeuren.

Een mogelijke verklaring waarom Google dergelijke data niet gebruikt, is omdat de verkeersinformatie niet wereldwijd in Maps beschikbaar is. De methode die Google nu omschrijft werkt in principe wereldwijd, op welke locatie of weg dan ook. Het is dan ook de bedoeling dat deze functie straks overal beschikbaar is. Wanneer dat precies het geval zal zijn, is nog niet bekend.

Zou jij straks graag de veiligere route in Maps gebruiken als die ongeveer even snel is als de snelste route? En wat denk je van de ecovriendelijke routes? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Google Maps? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

Maps: Navigatie en OV
Google Maps is de applicatie van Google als het gaat om kaarten. Google Maps bevat gedetailleerde kaarten van over de hele wereld waarbij het makkelijk is lokale bed ..

Meer info

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Duitsland onderzoekt of Apple macht misbruik met App Store

De Duitse kartelwaakhond gaat onderzoeken, of Apple een te grote machtspositie heeft in de markten waarin het actief is. Het...

Samsung kondigt virtueel evenement aan op Mobile World Congress

Samsung organiseert op 28 juni tijdens het Mobile World Congress (MWC) van dit jaar een virtuele Samsung Galaxy-sessie. Tijde...

Google Chat heeft nu een verbeterde zoekfunctie, zo werkt het

Google heeft zijn chat-app weer een stukje verbeterd en dit keer is de zoekfunctie aan de beurt. Google meldt dat het zoeken...

Carl Pei: "OnePlus One heeft nog steeds meer dan 300 actieve gebruikers"

In april van 2014 lanceerde het nieuwe OnePlus zijn eerste smartphone, de OnePlus One. Nu zeven jaar later, wordt deze telefo...

Google laat je nu berichten naar bedrijven sturen in plaats van te bellen

Geen zin om te bellen met een bedrijf en dan minutenlang te luisteren naar vervelende wachtmuziek? Google komt met een altern...

Lees meer