Googles Guacamole moet de Assistent gaan verbeteren: zo werkt het

Googles Guacamole moet de Assistent gaan verbeteren: zo werkt het

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Google kwam recent met een update voor de Assistent die het onder andere mogelijk maakt om je telefoon te zoeken als je hem bent verloren. Ditmaal focust Google zich op taken die je ook kunt uitvoeren zonder het ‘Hey Google’-hotword uit te spreken. Opvallend is dat Google de functie de naam Guacamole heeft meegegeven.

Google Assistent zonder hotword

Guacamole is een werktitel van Google voor Assistent-functies waar de zoekgigant sinds midden-maart aan heeft gewerkt, dat schrijft 9to5Google. Eerder waren de werkzaamheden aan de Assistent wel al in code de app zichtbaar, maar bleef het onbekend welke functies de Assistent ermee zou winnen. Dat lijkt vrijdagavond te zijn opgehelderd. Op dat moment verscheen namelijk de Guacamole-verwijzing in het instellingen-menu van de Assistent.

Verschillende bronnen melden dat de functie wordt uitgerold met de Google Assistant Bèta-versie 12.5. Bij de instelling, die wordt omschreven als Voice shortcuts, schrijft Google dat de functie het mogelijk maakt om 'snelle taken' uit te voeren zonder het Hey Google of Oké Google-hotword uit te spreken. Het inschakelen van de functionaliteit vereist dat gebruikers op de hoogte zijn van voorwaarden die aan de functie verbonden zitten. Of dit ook in de definitieve versie het geval zal zijn, is maar de vraag; de pagina waar de app naar linkt, is namelijk bedoeld voor interne dogfood-testers.

Taken (sneller) afhandelen

Na het inschakelen van de functie, mocht je hem terugvinden in de Assistant-instellingen, lijkt het nog onmogelijk om gebruik te maken van Googles Guacamole. Zodra Google de functie beschikbaar stelt buiten het ‘dogfood’-programma voor Google-medewerkers moet het mogelijk zijn om timers, alarmen van je wekker en telefoontjes af te handelen zonder het hotword uit te spreken. Daarbij zouden de shortcuts ‘Stop’ (timer), ‘Snooze’ (alarm) en ‘Beantwoord/wijs telefoongesprek (af)’ (telefoontje) gebruikt worden.

Googles Guacamole moet de Assistent gaan verbeteren: zo werkt het

Een nieuwe instelling verscheen voor de Google Assistent, beeld: 9to5Google

Voor Google is het niet het eerste experiment om de Assistent te laten werken zonder hotwords – eigenaren van Googles slimme speakers, zoals de Nest Hub en Google Home, kunnen sinds 2019 de wekkers uitschakelen door Stop te roepen tegen de speaker of hun slimme scherm(en). Wel is het voor Google de eerste keer dat het meerdere shortcuts aan gaat bieden, en dat de shortcuts ook voor telefoons werken. Het is niet bekend of het bedrijf, na de onthulling van Guacamole, meer shortcuts gaat aanbieden.

Introductie tijdens I/O 2021

Met Googles I/O-ontwikkelaarsconferentie in het vooruitzicht, lijkt het een logische zet om pas op dat moment de brede introductie van de functie plaats te laten vinden. Momenteel test Google de functie hoofdzakelijk bij interne gebruikers. Het lijkt dan ook niet de bedoeling te zijn geweest dat een breed beschikbare Assistent-bèta toegang kreeg tot de Voice shortcuts-instelling.

Wat vind jij van de aanstaande Voice shortcuts van de Assistent? Is dat iets waar jij graag gebruik van zou maken, of zijn er juist andere (belangrijkere) Assistent-functies die je mist? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel.

Google Assistent

Google Assistent

De Google Assistent is een slim hulpje van Google die op veel Android-apparaten en Chromebooks te vinden is. Je kan onder andere aan de Google Assistent vr ..

Apps

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk