'Signal mag niet laten zien hoeveel privédata Facebook van jou verzamelt'

'Signal mag niet laten zien hoeveel privédata Facebook van jou verzamelt'

Facebook heeft volgens Signal meerdere advertenties die de chatapp op Instagram wilde plaatsen geweigerd. Signal wilde met deze advertenties aan Instagram-gebruikers laten zien hoeveel privédata Facebook van hen verzamelt.

De Signal-advertenties die Facebook blokkeert

De chat-app Signal heeft nu zelf deze geweigerde advertenties op zijn blog geplaatst onder de noemer "The Instagram ads Facebook won't show you." In de blogpost geeft Signal aan dat bedrijven als Facebook gedreven zijn om privégegevens van mensen te verzamelen om deze weer te verkopen: "Bedrijven zoals Facebook bouwen geen technologie voor jou, ze bouwen technologie voor jouw gegevens. Ze verzamelen alles wat ze kunnen van Facebook, Instagram en WhatsApp om zichtbaarheid in mensen en hun leven te verkopen."

Signal wilde met de Instagram-advertenties aantonen hoe die technologie werkt, maar daar steekt Facebook nu dus een stokje voor. Faceook sloot volgens Signal hun advertentie-account. Facebook spreekt de beweringen van Signal tegen en zegt dat het om een pr-stunt gaat en dat de screenshots van het geblokkeerde advertentie-account van Signal dateren uit maart. Het account was geblokkeerd vanwege betalingsproblemen, aldus Facebook-woordvoerder Joe Osborne.

'Signal mag niet laten zien hoeveel privédata Facebook van jou verzamelt'
'Signal mag niet laten zien hoeveel privédata Facebook van jou verzamelt'
'Signal mag niet laten zien hoeveel privédata Facebook van jou verzamelt'

"Transparant zijn over hoe advertenties de gegevens van mensen gebruiken, is blijkbaar voldoende om te worden verbannen; in de wereld van Facebook is het enige acceptabele gebruik om te verbergen wat je doet voor je publiek", schreef Signal op zijn blog. Signal CEO Moxie Marlinspike deelde op Twitter nog een voorbeeld, waarin heel persoonlijke informatie gebruikt wordt.

Welke data deel jij op WhatsApp en Facebook?

Volgens ons interview met cyberbeveiligingsbedrijf ESET Nederland moeten mensen leren om bewust om te gaan met chatapps. Het is volgens hem verstandig om na te denken over welke informatie je via deze apps deelt. Dit vrijwilligersinitiatief wil mensen bewust maken van de nadelen van WhatsApp en voordelen van Signal. Ondertussen maakt de CEO van Facebook, Mark Zuckerberg, ook gebruik van Signal, maar misschien doet hij dat om de chatapp in de gaten te houden. Wil je meer weten over de verschillen en overeenkomsten tussen de belangrijkste chatapps? Hier ontdek je een grote vergelijking van WhatsApp, Signal, Facebook Messenger, en Telegram.

Maak jij je druk om de verzamelwoede van Facebook? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Signal: privéberichtenapp
Signal is een samensmelting van twee apps waarmee je veilig kunt communiceren. Zo kun je berichten sturen en voipen, is alle data hiervan versleuteld en is de softwa ..

Meer info

Facebook
Facebook is de Android-applicatie voor het sociale netwerk Facebook. Deze applicatie heeft veel ontwikkelingen doorgemaakt en is in 2012 volledig herschreven als vol ..

Meer info

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Duitsland onderzoekt of Apple macht misbruik met App Store

De Duitse kartelwaakhond gaat onderzoeken, of Apple een te grote machtspositie heeft in de markten waarin het actief is. Het...

Samsung kondigt virtueel evenement aan op Mobile World Congress

Samsung organiseert op 28 juni tijdens het Mobile World Congress (MWC) van dit jaar een virtuele Samsung Galaxy-sessie. Tijde...

Google Chat heeft nu een verbeterde zoekfunctie, zo werkt het

Google heeft zijn chat-app weer een stukje verbeterd en dit keer is de zoekfunctie aan de beurt. Google meldt dat het zoeken...

Carl Pei: "OnePlus One heeft nog steeds meer dan 300 actieve gebruikers"

In april van 2014 lanceerde het nieuwe OnePlus zijn eerste smartphone, de OnePlus One. Nu zeven jaar later, wordt deze telefo...

Google laat je nu berichten naar bedrijven sturen in plaats van te bellen

Geen zin om te bellen met een bedrijf en dan minutenlang te luisteren naar vervelende wachtmuziek? Google komt met een altern...

Lees meer