Best buy

Welke gsm kopen? De beste smartphones 2019

Je bent toe aan een nieuwe Android-smartphone maar weet niet welke te kiezen? We begrijpen je maar al te goed. Het aanbod aan telefoons is immers groter dan ooit. Gelukkig helpt Androidworld je graag bij je zoektocht. Onze koopgids geeft uitgebreid aankoopadvies en legt uit waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe gsm.

Dit zijn de beste smartphones (2019)

Androidworld is al jaren dé toonaangevende website als het aankomt op het maken van reviews. Onze redacteurs spenderen honderden uren aan het onderzoeken en testen van toestellen in allerlei prijscategorieën. Zo kan Androidworld je helpen met het maken van een goede keuze bij de aankoop van een nieuwe gsm. Onderaan deze pagina in het stukje 'Waarom je ons kunt vertrouwen', leggen we je trouwens uitgebreid uit hoe wij smartphones testen en reviewen (en geloof ons, daar komt héél wat bij kijken). 

Je mag er dus vanuit gaan dat de telefoons die we aanraden, niet snel snel gekozen zijn. Om die reden zul je dan ook geen gsm's terugvinden die wij niet getest hebben. Zonder ze te testen, kunnen we niet met zekerheid zeggen of het een goede koop is of niet.

Top 3 smartphones tot 200 euro 

Top 3 smartphones tot 300 euro 

Top 3 smartphones tot 500 euro 

Top 3 smartphones tot 600 euro 

Top 3 smartphones boven de 600 euro 

Top 3 gsm’s tot 200 euro

Motorola Moto G7 Play(PAE70010NL)

De Motorola Moto G7 Play is specifiek bedoeld voor wie een instapmodel zoekt. Mensen die dit soort toestellen kopen, gebruiken hun gsm voor niet veel meer dan bellen, berichtjes sturen en hun Facebook checken. Het grote pijnpunt in deze prijscategorie is dan ook de snelheid van het toestel. De Moto G7 Play springt er toch bovenuit, omdat Motorola zich net wél focust op snelheid. Op alle vlakken doet de Moto G7 Play het erg goed en is daarom onze aanrader in de categorie tot 200 euro.

Adviesprijs: 149 euro

Check de prijs bij:

AlternateBelsimpelBol.comCoolblueFNACMediamarktVanden Borre

Twee andere goeie opties zijn:

2. Xiaomi Mi A2 Lite

3. Nokia 5.1 Plus

Welk gsm-merk kopen?

Voordat je aan de uitleg rond de technische eigenschappen kunt beginnen, moet je iets heel persoonlijks (en dus subjectiefs) gaan bepalen. Misschien ben je al een overtuigde fan van Samsung? Of zweer je bij Huawei? Je bent niet alleen, want van alle smartphones die in het eerste kwartaal van 2019 verkocht werden volgens onderzoeksbureau IDC, was 23 procent een Samsung en 18,9 procent een Huawei. De rest van de koek werd verdeeld onder fabrikanten zoals Xiaomi, OnePlus, Motorola, Nokia, LG, Sony en Wiko. Als een bepaald merk je voorkeur geniet, om wat voor reden dan ook, dan gaan we je heus niet vertellen om ergens anders te gaan shoppen. Een smartphone blijft immers een heel persoonlijk apparaat, en daar hoort een stukje ‘lifestyle’ en dus merkliefde bij. Anderzijds: soms is het gras ook echt groener aan de overkant, dus waarom eens geen ander telefoonmerk overwegen?

Klein of groot? Doe de broekzaktest

De schermgrootte bepaalt grotendeels het fysieke formaat van de gsm en is dus een belangrijke factor wat betreft hoe gemakkelijk hij in je hand ligt en bijgevolg hoe vlot je hem kunt gebruiken. Heb je kleine handen en bedien je je gsm meestal met één hand,

Terwijl enkele jaren geleden smartphones met een schermdiagonaal van 6 inch of meer nog smalend ‘phablets’ genoemd werden (samentrekking van phone en tablet), moet je vandaag al erg je best doen om een kleiner toestel te vinden. Als je niet van grote schermen houdt, is de keuze dus eerder beperkt.

De schermdiagonaal zegt echter niet alles over de afmetingen van het toestel. Fabrikanten maken steeds vaker gebruik van langere schermen om een zo weinig mogelijk schermranden te hebben aan de voorkant. Een dergelijke (bijna) randloos scherm geeft een gsm een futuristisch uiterlijk.

En dan is er natuurlijk nog de broekzaktest: past de gsm in je broekzak zonder dat het oncomfortabel wordt? Het scherm van een grote gsm daarentegen is dan weer wat makkelijker leesbaar, en is bovendien beter bruikbaar voor het bekijken van bijvoorbeeld films en series.

Top 3 gsm’s tot 300 euro

Motorola Moto G7 Plus(PADU0011NL)

In de categorie tussen de 200 en 300 euro is het Motorola dat domineert. Van de drie verschillende toestellen die we aanraden, gaat onze eerste keuze naar de Motorola Moto G7 Plus. Deze is het vlaggenschip van de G7-reeks en hij blinkt uit op letterlijk alle vlakken. Zoek je een telefoon waarvan de batterij een volle dag meegaat? Check jij voortdurend je e-mails, chatberichten en andere sociale media? Dan is deze telefoon voor jou. Daarbovenop krijg je ook nog eens een prima camera voor deze prijsklasse. 

Adviesprijs: 299 euro

Check de prijs bij:

AlternateBelsimpelBol.comCoolblueFNACMediamarktVanden Borre

Twee andere goeie opties zijn:

2. Motorola One Vision

3. Motorola Moto G7 Power

Welk scherm?

Wanneer je je smartphone gebruikt, kijk je zo goed als altijd naar je scherm. Het kiezen van het juiste scherm is daarom erg belangrijk. Bij je keuze hou je rekening met het type-scherm, en de resolutie.

De schermtechnologie in telefoons valt ruwweg onder te verdelen in twee types: OLED en LCD. OLED-schermen bieden een hoger contrast en rijkere kleuren dan LCD en zijn daarom ideaal om foto’s en video’s op te kijken. Een ander voordeel van OLED is een lager energieverbruik. Een LCD-scherm heeft over het algemeen een hogere helderheid dan OLED, waardoor het in direct zonlicht beter afleesbaar is. LCD is ook goedkoper dan OLED. We raden je wel aan om voor je tot aankoop overgaat, eens een OLED- en LCD-toestel naast elkaar te houden om te bepalen of de keuze voor OLED voor jou de meerprijs waard is. Een goed LCD-scherm is immers ook niet te versmaden.

De resolutie van een scherm geeft aan hoeveel beeldpunten deze bevat. Hoe meer beeldpunten (of pixels), hoe hoger de resolutie en hoe scherper het beeld in principe. Vandaag komen deze drie resoluties het meeste voor: HD, Full HD en Quad HD. Voor schermen met een 16 bij 9-verhouding betekent dat een resolutie van 1.280 bij 720 pixels (HD), 1.920 bij 1.080 pixels (Full HD) of 2.560 bij 1.440 pixels (Quad HD). Omdat schermen tegenwoordig langer zijn - met een verhouding van 19 bij 9 en 19,5 bij 9 - heten de resoluties daar ook iets anders: HD+, Full HD+ en Quad HD+.

Hoe groter je scherm, des te hoger je resolutie moet zijn om nog een scherp beeld te krijgen. Helaas geldt dat hoe hoger de resolutie, hoe duurder het toestel wordt. Er zijn ook smartphones met een 4K-resolutie, wat vooral een meerwaarde heeft bij virtualreality-toepassingen.

Foto en video: niet alleen de megapixels tellen

Het zal je niet verwonderen dat je de beste en meest veelzijdige camera’s doorgaans in de duurste smartphones vindt. Wil je dus echt topkwaliteit, dan zit er weinig anders op dan wat meer uit te geven.

Voor de fotokwaliteit is het aantal megapixels dat de sensor heeft zeker niet allesbepalend. Het type lens, de grootte van de sensor, en vooral de softwarebewerking achteraf bepalen de uiteindelijke kwaliteit van een foto. Toch is de race naar meer megapixels weer helemaal terug. Verschillende fabrikanten gebruiken vandaag 48-megapixelcamera’s en ondertussen is Samsung zelfs al een 64-megapixelcamera aan het ontwikkelen. Staar je echter niet blind op deze specificaties, maar lees onze reviews om de werkelijke fotokwaliteit te kunnen beoordelen.

Om in alle omstandigheden goede foto’s te kunnen nemen, bestaan er verschillende types van lenzen. Naast de gewone lens beschikken sommige toestellen ook over een aparte zoomlens, ook wel telelens genoemd. Inzoomen kan trouwens zowel optisch, wat de beste beeldkwaliteit biedt, als digitaal, wat een minder mooi beeld oplevert.

Een ander type lens is de groothoeklens, ook wel wide angle genoemd. Die levert zoals de naam al aangeeft een breder beeld op. Dat is vooral handig als dat datgene wat je wilt fotograferen vrij dichtbij staat en je toch zo veel mogelijk van het onderwerp op de gevoelige plaat wilt vastleggen.

Duurdere smartphones zijn soms uitgerust met een time of flight-sensor, kortweg ToF. Die zendt pulsen infrarood licht uit die weerkaatsen op het onderwerp. Zo kan diepte-informatie bekomen worden. De camerasoftware kan deze informatie dan gebruiken om een wazige achtergrond te simuleren, het bekende bokeh-effect.

Top 3 gsm’s tot 500 euro

Xiaomi Mi 9(MZB7435EU)

Hoewel Xiaomi nog niet zo heel bekend is bij de gemiddelde Belg, is het wel de vierde grootste smartphonefabrikant van de wereld. Dat doen ze niet door goedkope Chinese rommel te maken, maar door smartphones op de markt te brengen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De Xiaomi Mi 9 brengt topspecificaties die je enkel in de duurste smartphones terugvindt, voor een meer betaalbare prijs. De eigen schil bovenop de Android-software is wel even wennen, maar daar tegenover staat wel dat Xiaomi bekend staat om zijn uitstekende updatebeleid.

Adviesprijs: 499 euro

Check de prijs bij:

AlternateBelsimpelBol.comCoolblueFNACMediamarktVanden Borre

Twee andere goeie opties zijn:

2. Google Pixel 3a

3. Honor View 20

De batterij: hoeveel dagen zonder herladen?

Natuurlijk wil je je nieuwe smartphone zo lang mogelijk kunnen gebruiken op een volle lading. De meeste telefoons komen met een batterij die een capaciteit heeft tussen de 3.000 en 4.000 mAh (milliampère-uur). Een paar uitzonderingen gaan daar nog boven, tot zelfs 5.000 mAh. Hoe hoger de capaciteit van de batterij, hoe langer de gsm het (in theorie) uithoudt.

De uiteindelijke autonomie is echter afhankelijk van heel wat factoren. Naast de processor, het scherm en de helderheid ervan, bepaalt vooral je eigen gebruik of je het einde van de dag haalt. Speel je veel spelletjes of neem je constant foto’s? Dan doe je minder lang op een lading dan als je enkel WhatsApp-berichten verstuurt. Of draadloze technologieën zoals Bluetooth, wifi of 4G al dan niet zijn ingeschakeld heeft ook z’n invloed op de batterij.

Enkel de batterijcapaciteit van een batterij zal dus niet bepalen of de gsm een goede autonomie heeft. Ook hier raden we je aan om steeds onze reviews te lezen om een idee te krijgen van de batterijduur. We geven daarin telkens mee of het toestel minstens het einde van de dag haalt op één laadbeurt. De betere smartphones halen twee dagen of zelfs iets meer.

Goed om weten: dankzij de snellaadtechnologie die in sommige telefoons en stroomadapters zit, kun je je gsm binnen de kortste keren weer tot de levenden wekken.

Snel, sneller, snelst?

Het hart van iedere smartphone is de processor, ook wel cpu of chipset genoemd. De processor bepaalt in belangrijke mate of je gsm snel of traag werkt. De processor speelt daarnaast ook een grote rol in de vlotheid bij het openen van meerdere apps tegelijkertijd, en hoe snel functies worden uitgevoerd wanneer het scherm is uitgeschakeld en bij de batterij-efficiëntie.

Er zijn vier belangrijke processorfamilies: de Snapdragon van Qualcomm, de Exynos van Samsung, de Kirin van Huawei, en de Helio van MediaTek. Huawei en Samsung houden hun processors voornamelijk voor zichzelf, je zal deze mits enkele uitzonderingen dus niet bij andere telefoonmerken terugvinden. De processors van Qualcomm en MediaTek zijn de processors die je het meest zult tegenkomen, en dan vooral die van Qualcomm. De Snapdragon-processors zijn over het algemeen sneller dan die van MediaTek, die je trouwens eerder terugvindt in telefoons in de lagere prijsklassen. 

Speel je ook graag (3D-)spelletjes op je telefoon, dan loont het de moeite om na te gaan of de grafische processor voldoende krachtig is. In onze reviews meten we dit ook altijd via een speciaal programma, 3DMark.

Top 3 gsm’s tot 600 euro

Samsung Galaxy S10e(SM-G970FZWDLUX)

Wanneer je een budget hebt van 600 euro, dan raden we je de Samsung Galaxy S10e aan. Deze gsm kost heel wat minder dan de Galaxy S10 en S10+, maar je krijgt wel heel wat van de belangrijkste functies en componenten. De S10e heeft dezelfde krachtige processor als zijn grote broers, en ook dezelfde fantastische hoofdcamera en groothoeklens. Bovendien beschikt het toestel over een geweldig AMOLED-scherm, een vingerafdrukscanner in de aanuitknop en is hij waterdicht.

Adviesprijs: 599 euro

Check de prijs bij:

AlternateBelsimpelBol.comCoolblueFNACMediamarktVanden Borre

Twee andere goeie opties zijn:

2. ASUS ZenFone 6

3. Huawei Mate 20 Pro

Hoeveel werk- en opslaggeheugen heb ik nodig?

Net zoals een computer heeft een gsm geheugen nodig om te kunnen werken. Hoeveel werkgeheugen (of RAM) je nodig hebt hangt af van hoe intensief jij je gsm gebruikt. Android houdt geopende apps actief in de achtergrond. Hierdoor kun je veel sneller tussen openstaande apps schakelen. Zodra je werkgeheugen vol zit, sluit Android de app die je al het langst niet meer gebruikt hebt. Ga je dan terug die app openen, dan duurt het wat langer, omdat die dan volledig terug geopend dient te worden.

Messenger-apps zoals WhatsApp, Telegram en Signal, en andere lichte apps zoals Spotify, YouTube en Candy Crush gebruiken elk tussen de 130 en 400 megabyte (MB) aan RAM. Je hebt natuurlijk ook apps zoals Google Foto’s, Gmail en Instagram die tussen de 400 en 700 MB werkgeheugen gebruiken. En dan heb je ook nog RAM-intensieve apps (voornamelijk spelletjes) zoals Asphalt 9 en PUBG die tussen de 800 and 1.152 MB RAM nodig hebben.

Hoeveel werkgeheugen je gsm nodig heeft, hangt dus af van de apps die open hebt staan. Gebruik je vaak Instagram en Spotify en verder niet veel andere apps, dan kom je met 1,5 GB wel toe. Ben je een fervente gamer en wissel je vaak tussen Asphalt 9 en PUBG, dan moet je al 2,5 GB RAM hebben om te voorkomen dat je toestel de apps afsluit.

Met 6 GB komt 90% van de gebruikers ruimschoots toe en met 4 GB kom je ook al een heel eind. Let wel, je hebt niet het volledige werkgeheugen tot je beschikking want Android neemt al een deel in, ongeveer 1,5 GB. Voor de heel intensieve gebruikers zijn er ook telefoons met 8 GB en zelfs meer aan werkgeheugen.

Naast werkgeheugen is er ook nog opslaggeheugen nodig. Daarop staan het Android-besturingssysteem, al je apps en je bestanden. Wat het opslaggeheugen betreft, is de ondergrens wat ons betreft 32 GB. Afhankelijk van de Android-versie, de schil van de fabrikant en de meegeleverde apps blijft daar maar een tiental gigabyte van over. Ben je een lichte gebruiker, neem je niet veel foto’s en download je weinig apps, dan kan 32 GB volstaan. In alle andere gevallen raden we je aan om voor minstens 64 GB te gaan en/of een toestel met ruimte voor een extra geheugenkaart te kiezen.

Hoe puur moet Android zijn?

Hoewel er tientallen merken Android-smartphones zijn, verschilt de software sterk van fabrikant tot fabrikant. Als je voor een Pixel-telefoon van Google gaat, krijg je de puurste Android-ervaring, aangevuld met enkele exclusieve apps. Andere fabrikanten leggen doorgaans een eigen schil over Android. Google stelt ook een relatief kale versie van zijn mobiel besturingssysteem ter beschikking van fabrikanten via het Android One-programma. 

Of en wanneer je software-updates op je smartphone kan verwachten is afhankelijk van de fabrikant. Google verplicht hen wel om gedurende minstens twee jaar beveiligingsupdates uit te rollen. Sommige fabrikanten doen dat bijna maandelijks, anderen houden het op één maal per kwartaal. Wat nieuwe Android-versies betreft is er minder zekerheid. De meeste high-end telefoons krijgen twee nieuwe versies. Goedkopere toestellen krijgen er soms maar één of zelfs helemaal geen.

Top 3 gsm’s boven de 600 euro

Huawei P30 Pro(51093RUF)

Als geld geen rol speelt en je het beste van het beste wil, dan moet je de Huawei P30 Pro hebben. Hij heeft de langste batterijduur wat voor zowat iedereen een belangrijk punt is. De cameratechnologie staat mijlenver voor op de concurrentie met o.a. een 5x optische zoom en 50x digitale zoom, een ultra-wide-angle-camera. Bovendien heeft de hoofdcamera een speciale RYB sensor die voor waanzinnig goede foto’s zorgt in het donker. Verder beschikt de P30 Pro ook over NFC, draadloos opladen, is hij waterddicht en alle andere zaken die je verwacht van een toptoestel. De andere twee keuzes zijn misschien net iets krachtiger, maar in de praktijk valt dat amper op.

Adviesprijs: 919 euro

Check de prijs bij:

AlternateBelsimpelBol.comCoolblueFNACMediamarktVanden Borre

Twee andere goeie opties zijn:

2. Samsung Galaxy S10 Plus

3. OnePlus 7 Pro

Waarom je ons kunt vertrouwen

Bij Androidworld België testen we jaarlijks erg veel smartphones. Zo besprak redacteur Jiri in 2018 alleen al liefst 17 smartphones. Onze reviewers schrijven al vele jaren over Android en hebben dus heel wat ervaring in het testen, vergelijken én het beoordelen van deze wondertjes der techniek.

Tijdens het testen gaat Androidworld België zo methodisch als mogelijk te werk. Elke reviewer doorloopt een op voorhand uitgeschreven stappenplan. We hanteren daarbij strikte richtlijnen zodat we van elke smartphone meetgegevens hebben, die we bijhouden in een databank. Zo kunnen we smartphones beter met elkaar vergelijken, omdat we ons baseren op feiten in plaats van op subjectieve beoordelingen.

Androidworld België zal nooit geld aanvaarden voor het schrijven van een review. Op deze manier garanderen we onze objectiviteit. Om diezelfde reden zullen reviewtoestellen nooit eigendom worden van de redacteur. Deze worden netjes teruggestuurd of in permanente bruikleen genomen door de uitgever van Androidworld België, BALD media. Androidworld verlangt ook van al zijn medewerkers dat ze eventuele aanbiedingen weigeren van leveranciers van een testproduct. Voor meer informatie, lees: Redactionele werking Androidworld België: Redactionele neutraliteit.

Wij geven merken en adverteerders nooit inzage in onze redactionele content en benchmarkresultaten voor het moment van de publicatie. Eventuele aanpassingen zijn enkel mogelijk naar aanleiding van een fout, of als we iets zijn vergeten te vermelden. Wanneer merken druk uitoefenen op de redactie, bijvoorbeeld om iets positiever te doen lijken, zal de hoofdredactie van Androidworld België hier op gepaste wijze op reageren.

Hoe wij smartphones testen

Hieronder geven we je een samenvatting van hoe onze reviewers smartphones testen. De effectieve richtlijnen bevatten informatie die niet voor publicatie bedoeld is, zoals hoe we afbeeldingen opmaken in onze database. Alle relevante informatie omtrent hoe we testen zal je uiteraard wel hieronder vinden.

Vergelijken

We vergelijken een reviewtoestel steeds met vergelijkbare producten in dezelfde prijscategorie. We vergelijken een smartphone enkel met een veel duurder of veel goedkoper toestel om aan te tonen dat een bepaald onderdeel beter of slechter werkt dan het duurdere of goedkopere toestel.

Benchmarks

Benchmarks zijn een belangrijk meetinstrument om objectieve gegevens te verzamelen. Uiteraard weten we dat merken kunnen sjoemelen met benchmark-apps en zullen we nooit enkel uitgaan van de resultaten van deze apps. Het is vanzelfsprekend dat we niet één, maar verschillende apps gebruiken om te benchmarken. Op deze manier hebben we verschillende resultaten die we met elkaar kunnen vergelijken en achteraf ook met andere toestellen.

We voeren alle benchmarks uit nog voor we het toestel in gebruik nemen, zodat alle tests onder dezelfde omstandigheden worden uitgevoerd.

Dit zijn de benchmark-apps die we gebruiken:

 1. AnTuTu Benchmark
 2. Antutu 3DBench
 3. PCMark for Android Benchmark
 4. 3DMark - The Gamer's Benchmark
 5. Geekbench 4
 6. GFXBench Benchmark

We vergelijken en/of halen nooit benchmarkresultaten van andere publicaties. We weten niet onder welke omstandigheden zij de benchmarks hebben laten draaien. Je kan dus ook niet zomaar onze resultaten vergelijken met die van anderen.

In gebruik nemen

Je kan pas een goed oordeel vellen als je een toestel goed kent. Elk toestel zal daarom door de redacteur als daily driver in gebruik genomen worden. Dat wil zeggen dat we onze simkaart in het toestel steken, en het minstens één week intensief gebruiken (zie batterij).

Batterij

Wanneer we de smartphone in gebruik nemen is AccuBattery één van de eerste apps die we installeren. Deze app houdt per dag bij hoe de batterij presteert en is daarom een goede aanvulling op onze persoonlijke indrukken van de autonomie. De praktijk zegt uiteraard veel meer dan cijfertjes. Uiteindelijk wil je vooral weten of de batterij het een dag uithoudt op één laadbeurt. Daarom beoordelen we de autonomie als volgt:

 1. Heel goed = meer dan een volledige dag op één laadbeurt
 2. Goed = een volledige dag - ‘s morgens tot ‘s avonds - op één laadbeurt
 3. Niet goed = je moet tijdens de dag de smartphone alweer aan de lader hangen

Tijdens de reviewperiode gebruiken we het toestel meestal heel intensief (we testen tenslotte niet enkel de batterij) en daarom kan het zijn dat onze scherm-aan-tijd (SOT: screen-on-time) lager ligt dan gemiddeld. We nemen altijd één dag waar we het toestel zouden gebruiken alsof we het normaal gebruiken (dus zonder tests) en vertellen je dan ook hoe zo’n dag eruit ziet. Het resultaat van die dag geeft je het beste idee hoe goed de batterij presteert.

Prestaties

Smartphones presteren vaak heel gelijk, omdat ze dezelfde specificaties hebben. De verschillen zitten het vaakst in de software en hoe de software is afgesteld op de hardware. 

We gaan vooral uit van ons gevoel en ondersteunen dat gevoel met de resultaten van de Benchmarks. We hebben vaak ook toestellen op de redactie liggen die direct concurreren met het toestel dat we testen, op die momenten zullen we ze dan ook naast elkaar leggen om te vergelijken.

Dat doen we door apps te openen, door de menu’s te swipen, enzovoort. Tijdens het gebruiken van de smartphone houden we ook bij hoe vaak we een hapering en vertraging tegenkomen. We spenderen ook tijd aan het testen van grafisch zware games, want deze geven ook een goed beeld hoe krachtig een toestel is. We installeren en spelen daarom de volgende games:

 1. PUBG
 2. Asphalt 9: Legends
 3. FIFA Voetbal (optioneel)

Daarbij spelen we ook nog een paar games die in de top 100 populairste spelletjes staan, zoals een Candy Crush Friends Saga. Vooral belangrijk omdat deze spelletjes door de meeste mensen gespeeld worden en om te zien of ze vlot draaien (vooral belangrijk bij goedkopere toestellen).

Scherm

Het beoordelen van de schermkwaliteit is het lastigste onderdeel van de review. We beschikken immers niet over apparatuur om objectieve metingen te doen. Hier teren we dan ook op de ervaring die de reviewer heeft, en de toestellen die we in ons bezit hebben om te  kunnen vergelijken.

Hoewel heel wat zaken bij schermen subjectief zijn, kunnen we steeds een goed oordeel vellen over het scherm door kleine testjes uit te voeren.

We openen Google Chrome en kantelen het scherm, om te kijken wanneer we kleurvervormingen zien en kijken wanneer tekst niet meer duidelijk leesbaar is.

We checken of de schermhelderheid laag genoeg gaat, zodat we niet verblind worden als we het toestel ‘s avonds in bed gebruiken. Ook gebruiken we het scherm buiten en liefst in direct zonlicht om te zien of het helder genoeg kan, zodat je op een zonnige dag nog steeds kan lezen wat er op je scherm staat.

We gebruiken hoge resolutie foto’s om te kijken naar de scherpte (pixel peeping) en kleurweergave.

Camera

Dit is één van de moeilijkste onderdelen van een smartphonereview. Want dit vraagt veel ervaring en een goed oog voor detail! We bekijken de gemaakte foto’s altijd op een computerscherm met hoge resolutie. Het is pas dan dat je het werkelijke resultaat ziet van de kwaliteit van een foto gemaakt met een smartphone.

Met slechts een handvol foto’s kan je geen goed beeld krijgen van de kwaliteit van de camera. Daarom nemen we elke dag verschillende foto’s van verschillende situaties onder verschillende (licht)omstandigheden. Om het uiteindelijke oordeel te vellen, bekijken we hoe de camera presteert:

- buiten in goed daglicht
- buiten in de natuur
- buiten van gebouwen
- buiten in de schemer en als het donker is
- binnen met zowel goede als minder goede belichting

Foto’s worden hoofdzakelijk in de automatische modus gemaakt. Dat is immers hoe de meeste mensen foto’s nemen. We bekijken natuurlijk ook de verschillende functies binnen de camera, zoals nachtmodus, HDR, portret, enzovoort. We proberen indien mogelijk, gelijktijdig met het reviewtoestel, ook met een concurrerende smartphone een foto te nemen. Een vergelijkende foto wordt steeds op dezelfde moment, onder dezelfde lichtomstandigheden gemaakt.