AW Poll: vind je het erg als je maanfoto wordt gefaket?

AW Poll: vind je het erg als je maanfoto wordt gefaket?

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Het is weer tijd voor een spiksplinternieuwe AW Poll. Wij vragen ons af of je het erg vindt als je maanfoto wordt gefaket? Stem nu!

Algoritme of oplichting?

Redacteur Jelle had het in aflevering vijf van onze AW Podcast over smartphone-fotografie over de Huawei P30 Pro (vanaf 13:47 in de video hieronder). In 2019 werd ontdekt dat Huawei een foto van de maan in de algoritmes van de camera-software op deze telefoon had verstopt. Zodra de eigenaar van de P30 Pro een foto van de maan maakt, dan herkende de software dit en werd die foto eroverheen geplakt.

Vanochtend werd bekend dat maanfoto's die met de Space Zoom op de Galaxy Ultra-telefoons worden gefotografeerd van hetzelfde trucje gebruik maken. Een Redditor laat aan de hand van foto's zien dat de Space Zoom-functie details op de maanfoto plaatst die er in eerste instantie niet waren.

Smartphonefabrikanten noemen dit vaak slim gebruik maken van algoritmes. Zo maakt de nachtmodus meerdere frames met verschillende belichtingen om een foto scherper te maken. In het geval van Huawei en Samsung is dat niet zo. De camera-software voegt namelijk details toe die niet op de bronfoto aanwezig zijn. Algoritme of oplichting dus?

AW Poll

Nu vragen we ons af of jij het erg vindt als je maanfoto wordt op deze manier wordt 'verbeterd'. Geef je mening door hier te stemmen in onze poll en verduidelijk je stem in de reacties onderaan dit artikel. Oh, je kan trouwens dit soort maantrucjes achterwege laten door de optie 'Scène optimalisatie' in de camera-instellingen uit te schakelen.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Community

Dit vind je misschien ook leuk