DiscussieDonderdag: AI-chatbots zijn niet goed voor jongeren

DiscussieDonderdag: AI-chatbots zijn niet goed voor jongeren

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Onze redacteurs hebben veel overeenkomsten: een verhoogde interesse in Android en veel behoefte om met hun vingers over toetsenborden te racen. Maar, dat wil niet zeggen dat ze het altijd met elkaar eens zijn. In AW Discussiedonderdag leggen we elkaar wekelijks het vuur aan de schenen met een stelling. Deze week hebben we het over AI-chatbots en jongeren.

AI-chatbots en jongeren

Laura: Bard is nu ook beschikbaar voor jongeren: wat vind je daarvan?

Dim: Ik vind het altijd goed dat jongeren met de nieuwste techniek in aanraking komen. We kunnen ze het niet ontzeggen want de toekomst geeft ze deze tools ook.

Laura: Dat is zo, maar denk je dat Bard op een bepaalde manier niet kwaad kan?

Dim: Maar het is wel belangrijk dat we ook leren zonder deze tools te werken om het zelfstandig werken te bevorderen.

Laura: Ja precies: door Bard je rekensommen laten doen is natuurlijk wel lekker makkelijk, steken mensen daar wel iets van op? Zelf ben ik overigens echt iemand die altijd alles googelt: ik onthoud dus ook niets. Ik weet toch dat ik het wel kan opzoeken. Het is dus de vraag of het zo erg is dat we het zelf niet meer kunnen.

Dim: Meer kwaad dan Social Media? Kan bijna niet. Natuurlijk is het met bard ook zo, wat je erin stopt dat krijg je er uit. Alleen kan Ai uit veel meer bronnen putten.

Verbieden helpt niet

Laura: Oke, dus als jij iets zou 'verbieden' voor tieners, dan zou dat social media zijn?

Dim: Ja, het is erg dat we het niet meer kunnen maar weten wij nog hoe we een konijn moeten vangen? Of een wat eetbare bessen zijn? Sommige dingen worden 'obsolete". Verbieden helpt niet, en vergeet niet dat Social ooit de grote positieve verbinder was op de moderne aarde.AI is zo snel een grote en nieuwe speler geworden dat we echt wel binnenkort ergens tegen aan gaan lopen.

Laura: Ja, precies, ik denk dat het dat nog steeds wel is, gedeeltelijk, maar het kan inderdaad ook verkeerd uitpakken. Dat zal met AI niet zo snel gebeuren, maar de onderliggende vraag is natuurlijk: worden we niet te dom van het gebruik van AI? Kunnen specifiek jongeren de gevolgen wel genoeg voorzien?

Dim: Dus regulering zal belangrijk zijn. Je kunt het ook omdraaien, krijgen we met AI niet eindeloos meer tools en kennis om nog slimmer te worden? Mic drop.

Leraren

Laura: Hihi, dat is zeker een goede mic drop, maar ik denk dat het met social media hetzelfde is. Niet per se altijd slimmer worden, maar wel betere sociale contacten kunnen opbouwen. Met AI hebben we zeker eindeloos meer tools, maar het staat of valt inderdaad met regulering. Is zo'n filmpje wat Google dan lanceert voldoende?

Dim: Ik denk dat het opleiding en opvoeding is.

Laura: Okido, ik denk het ook. Maar wat zou jij doen als je papa Dim was? Elke avond na het eten even AI-les?

Dim: Haha nee gewoon op school.

Laura: Hmm, dan mogen we inderdaad de leraren wel eens gaan bijspijkeren. Of zou Bard dat voor ons kunnen doen?

Wat denk jij, is het goed dat jongeren al vroeg met AI-chatbots in aanraking komen, en moet daar les in komen? Laat het nu achter in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk