Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

 • Pokémon Quest

 • PUBG Mobile

 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

Trending smartphones
 • Oppo R17 Pro

 • Pocophone F1

 • Xiaomi Mi A2

 • Samsung Galaxy Note 9

 • Nokia 7 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

2017, mijn jaar

5 beste smartphones, apps, games en gadgets van 2017 volgens Frank

· 22 december 2017

Wellicht was het jullie al opgevallen, sinds 1 december ben ik een nieuw gezicht bij Androidworld. Op het gebied van reviews ben ik dus nog heel vers. Als het gaat om de 5 beste telefoons, kan ik dus nog weinig ervaringen op eerste hand bieden. Wel weet ik welke telefoons mij het meeste hebben aangesproken dit jaar. Daarnaast heb ik een goed idee van wat voor mij de beste apps, games en gadgets geweest zijn. Hier zijn mijn toppers van 2017!

Smartphones: het beste van 2017

Ik zal eerlijk zijn. Aan de volgorde in mijn lijst ligt een subjectieve grondslag ten aard. De Samsung Galaxy S8 staat op één omdat ik hem op dit moment zelf gebruik. Wellicht dat de volgorde een andere zou zijn geweest als ik ze allemaal dezelfde eerlijke kans had kunnen geven. Mijn top-vijf is verder opgebouwd door de telefoons die mij op een positieve manier zijn opgevallen. Het kan het design zijn, maar prijs en Android-ervaring hebben ook een rol gehad in mijn keuzes.

1. Samsung Galaxy S8

Samsung heeft zoals vrijwel elk jaar met zijn Galaxy S-serie het flagship to kill op de markt gebracht. 29 maart kondigde Samsung de Samsung Galaxy S8 aan en het is dit jaar met afstand en niet zonder reden de populairste Android-smartphone gebleken. Het prachtige design is bij uitstek geschikt om je vingers bij af te likken dankzij zijn waterdichte behuizing.

Het Super-AMOLED-scherm, de camera en de processor horen bij de beste in het veld. Er zijn geen concessies gedaan wanneer het gaat om de 3.5 mm koptelefoon-ingang, met daarnaast de mogelijkheid het geheugen uit te breiden maakt dit de S8 mijn eerste keuze voor 2017.

Review Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8

2. OnePlus 5T

Telefoons die veel bieden, voor weinig geld, hebben altijd mijn interesse en sympathie. Sinds ik op uitnodiging de OnePlus One mocht kopen, ben ik ieder jaar nieuwsgierig hoe de telefoons van OnePlus zich verder ontwikkelen. OnePlus heeft dit jaar niet stilgezeten en nadat ze in juni de OnePlus 5 aankondigden, is deze vorige maand opgevolgd door een verbeterde OnePlus 5T.

Een echt vlaggenschip met veel specificaties die hem deze titel mogen laten dragen. Het gebrek aan ongevraagde software in het Oxygen besturingssysteem en de daardoor extra mogelijkheden voor de gebruiker zijn voor mij het grootste pluspunt. Deze high-end phone met een mid-end prijs is zijn plek in mijn top-vijf meer dan waard.

> Review OnePlus 5T

OnePlus 5T lifestyle foto's

3. HTC U11

HTC verkeert nu al een paar jaar in zwaar weer. De HTC U11 heeft financieel misschien de verwachtingen niet waar kunnen maken, maar het is echt een prachtig top-toestel. Het eerste dat opvalt is het prachtige design. Het is een glazen toestel met mooie rondingen. Verschillen in lichtval geeft dit toestel verschillende kleuren, een juweeltje om te zien. Daarnaast zijn de features in dit toestel ook interessant.

Het toestel is voorzien van Boomsound-geluid, wat zorgt voor een mooi vol stereo-geluid uit de frontspeakers. De bijgeleverde USonic-koptelefoon maakt het gemis aan een 3.5 mm aansluiting goed door mooi geluid en Noise-Cancelling-techniek. Voegen we daar Edge Sense aan toe, en je hebt een telefoon om mee in je handjes te knijpen.

Review HTC U11

Kleuren van HTC U11

4. Wileyfox Swift 2X

Zoals ik eerder stelde kunnen telefoons met veel capaciteit voor weinig geld ook op mijn sympathie rekenen. De Wileyfox Swift 2X bedient ons hierin op onze wenken. Deze telefoon heeft voor de huidige standaarden een kleiner 5,2 inch scherm, maar het geeft wel Full HD-beeld.

Met 3GB aan werkgeheugen, is dit toestel ruim voorzien voor het draaien van meerdere apps tegelijk. Daarnaast is 32GB ook meer dan genoeg om al je apps te installeren, je kunt het zelfs uitbreiden. Hij wordt geleverd met Andoid 7.0 Nougat en het bedrijf is tot nu betrouwbaar gebleken in het leveren van regelmatige updates. Voor minder dan 200 euro vind je in mijn ogen op dit moment geen beter toestel.

5. Google Pixel 2 XL

Sinds Google met de introductie van Android de smartphone wereld omgooide, was ik geïnteresseerd in dit besturingssysteem. Om op de eerste rij te zitten bij alle nieuw-toegepaste technologie in Android, kun je niet voorbij aan de Google Pixel 2 XL. Met aan boord alle specificaties die nodig zijn om bij de top te horen is dit toestel op dit moment in staat om de mooiste foto's te maken. Hij krijgt als eerste alle updates en je loopt met deze telefoon echt voorop. Hij staat bij mij niet bovenin mijn lijst omdat het design van dit toestel mij niet echt kan bekoren.  Daarnaast vind ik de prijs voor dit toestel ook aan de hoge kant.

Google Pixel 2 XL

Google Pixel 2 XL - review

Apps: het beste van 2017

Er staan echt veel te veel apps op mijn telefoon. Toch is er een aantal apps te noemen die voor mij dit jaar het meest hebben betekend. Hier volgen de mijn top-apps van 2017.

1. Google Assistant

Er wordt nog flink gesleuteld aan de Google Assistant en dat zal ook de reden zijn dat hij nog niet in het Nederlands aan te spreken is. Toch is hij onmisbaar gebleken in het bedienen van de lampen en stopcontacten in mijn huis. Onderweg zorgt hij er voor dat ik zonder mijn handen te gebruiken mijn route kan kan laten instellen in Google Maps. Daarnaast kan ik mijn belangrijkste contacten bellen zonder door mijn telefoon te hoeven scrollen. Voor het slapen stelt de slimme assistent nog even mijn wekker in. Ik ben heel benieuwd wat deze app in 2018 verder aan functionaliteiten te bieden gaat hebben.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

2. Spotify

Spotify ben ik dit jaar echt gaan waarderen, nadat ik besloten heb voor een betaalde account te kiezen. Dit heeft als voordeel dat ik nu zelf mijn volgorde mag bepalen in wat ik afspeel, offline kan afspelen en geen reclames meer hoef aan te horen. Eerder bewaarde ik mijn muziek op mijn telefoon en moest ik steeds nummer voor nummer uitzoeken, omdat ik een album nooit helemaal wil luisteren. Nu heb ik een aantal afspeellijsten gevonden en wordt al dit werk voor mij gedaan. Ik hoef alleen mijn humeur te bepalen en daar past altijd wel een geschikte lijst bij. Het is prettig om makkelijk te kunnen wisselen tussen telefoon of laptop en gewoon weer verder te gaan waar ik gebleven was. Mijn muziek interesse wordt verbreed doordat de lijsten voorzien worden van de nieuwste muziek. Spotify zal ook in 2018 tot mijn favorieten blijven behoren.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

3. NOS

De NOS-app is sinds jaar en dag de eerste plek waar ik kijk voor nieuws in binnen en buitenland. Dit jaar heeft de app een make-over gehad die mij nog enthousiaster heeft gemaakt. Het nieuws wordt overzichtelijk aangeboden in een rustig ogende lay-out. Het is de plek waar ik snel voetbaluitslagen en standen kan checken. 

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

4. Parkmobile Parkeren

Het zou een idee zijn om wat vaker de fiets te pakken wanneer ik de stad in ga, maar ik moet bekennen dat ik vooral in de wintermaanden de auto prefereer. Parkeren was altijd een ding. Het was altijd belangrijk om genoeg kleingeld mee te nemen en ik moest inschatten hoe lang ik ergens zou blijven staan. In de parkeergarage werd het bedrag bovendien naar boven afgerond. Met Parkmobile hoef ik me daar geen zorgen meer over te maken. Ik hoef niet meer op zoek naar een parkeerautomaat en reken af op de minuut. Ik kan nu rustig in mijn restaurant blijven zitten en hoef niet tussendoor nog wat in de meter te gooien. 

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

5. AliExpress Shopping

Als ik niet al teveel haast heb, dan is de AliExpress-app de toegang tot mijn favoriete online-winkelcentrum. De oneindige keus in artikelen, die vaak een stuk goedkoper zijn dan in Nederlandse webwinkels, maakt dat ik vaak in de app kijk. Het feit dat je via iDEAL kunt betalen, je vaak geen verzendkosten kwijt bent en een goede kopersbescherming geniet zijn redenen voor de plek in mijn top-5.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

Games: het beste van 2017

Het spelen van spelletjes op mijn mobiel is niet iets waar ik heel veel tijd aan spendeer. Voor het spelen van actie-spellen gebruik ik mijn toestel eigenlijk niet.' Casual'-spellen die ik even tussendoor kan spelen genieten bij mij de voorkeur. De spellen in mijn lijst behoren niet allemaal tot de nieuwste, maar zijn wel spellen die ik nog steeds speel.

1. Angry Birds 2

Angry Birds 2 is al een tijdje in de Play Store te vinden, maar sinds deze zomer zijn er een aantal functies aan toegevoegd. Dit betekent dat je eigenlijk bijna oneindig veel tijd kunt spenderen in de game. Het principe moet wel bekend zijn: met een assortiment van 7 vogeltjes moet je gemene varkentjes bombarderen. Je kunt losse levels spelen, deelnemen aan een wekelijks toernooi, dagelijks een uitdaging spelen en deelnemen aan een guild. Als je tactisch omspringt met je middelen kun je dit spel prima spelen zonder dat het je geld kost. In mijn geval betekent het wel dat ik me dagelijks inlog om kleine cadeautjes te ontvangen. In ieder geval is dit een spel dat je niet snel uitspeelt dankzij honderden levels. Het spel staat daarom voorlopig nog even op  de eerste plek. 

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

2. Defense Zone 3

Dit spel is in het einde van 2016 uitgebracht en was een opvolger waar ik echt op gewacht heb. Defense Zone 3 is een zogenaamd towerdefense-spel, een strategiespel. Het komt erop neer dat je een route moet verdedigen tegen aanvallers. De aanvallers mogen een bepaald punt niet bereiken en je kunt ze tegenhouden door op tactische plekken torens neer te zetten. De torens hebben verschillende functies, sommige beschieten, andere bevriezen of bombarderen je tegenstanders. In deze variant op het genre wordt je aangevallen door een leger met manschappen, tanks, vliegtuigen en boten.

Het spel is gratis te spelen (in tegenstelling tot veel van dit soort spellen) en als je nieuw bent met Defense Zone, zou ik met het eerste deel beginnen. Er wordt in ieder deel een groter beroep gedaan op je tactische vaardigheden, voor mij is het laatste deel ook weer een uitdaging gebleken. In het towerdefense-genre is Defense Zone 3 op dit moment in mijn ogen het beste spel.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

3. Trivia Crack

Als je van kennis-spellen houdt, moet je deze zeker niet overslaan. Trivia Crack laat je allerlei vragen beantwoorden zoals je vroeger in het bordspel 'Trivial Pursuit' ook kon doen. Je speelt tegen willekeurige tegenstanders en Facebook-vrienden. Iedere week kun je je kwaliteiten meten met de mensen die je als vrienden hebt toegevoegd. Het spel is gratis te spelen als je het niet erg vind met reclame geconfronteerd te worden. 

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

4. Wordfeud

Kort-gezegd is deze klassieker Scrabble voor Android. Speel Wordfeud tegen je vrienden of kies een willekeurige tegenstander. Je kunt het spel gratis spelen, maar als je bereid bent er voor te betalen heb je toegang tot meer statistieken en ben je vrij van reclame.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

5. Woord Snack

Ja, weer een woordspel. Taal is een beetje mijn ding denk ik. Woord Snack is een fijne bezigheid als je snel even wat tijd te doden hebt. Je krijgt een aantal letters waarmee je woorden van verschillende lengtes moet vormen. Het is gratis te spelen met de mogelijkheid tot in-game-aankopen. Je kunt ook kiezen voor een Engelse versie, mocht je je kennis van de Engelse taal willen uitdagen.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

Gadgets: het beste van 2017

Wederom is het goed om te melden dat ik nog geen artikelen kan noemen die ik voor Androidworld heb kunnen reviewen. Ik noem hier de gadgets die in mijn ogen op dit moment het beste zijn in hun genre.

1. Philips Hue

Ik heb lang nagedacht voor ik een keuze heb gemaakt voor de slimme lampen van Philips. Ze zijn niet goedkoop, maar de kwaliteit van de lampen hebben voor mij de doorslag gegeven. Mijn huis hangt vol met meters strips en een 6-tal lampen. Het is fijn om op elk moment van de dag je huis de verlichting te geven die op dat moment gewenst is. De slimme lampen maken me wakker, zorgen voor licht waar ik bij kan concentreren, of zorgen voor een warme sfeer in de avond. Er zijn nog veel meer mogelijkheden en er is nog veel in ontwikkeling. Ik blijf nog wel even fan.

2. Xiaomi 20000 mAh V2 wit

Dit is naar mijn mening de beste powerbank voor de beste prijs. Van het simpele design moet hij het niet hebben, wel van zijn redelijk compacte formaat en het feit dat er Qualcomm Quick Charge 3.0 op zit. Je kunt er twee apparaten op aan sluiten en ik kon mijn telefoon er vier tot vijf keer van stroom voorzien. Hij is in Nederland iets duurder, maar hij is voor een dikke 20 euro te vinden op buitenlandse webwinkels.

3. JBL Go

Deze bluetooth-speaker is al sinds 2015 op de markt, maar biedt naar mijn mening de beste prijs/kwaliteit-verhouding. Een draagbare speaker moet vooral draagbaar zijn, en dat is de JBL Go. Het is de kleinste speaker die ik ken die toch een acceptabel geluid weet voor te brengen. Ideaal voor een avondje buiten bij de vuurkorf of tijdens het klussen. Hij is nog volop verkrijgbaar en kost je zo'n 30 euro.

4. Amazon Fire TV Stick

Amazon begint zijn service uit rollen naar Nederland. Het Prime-abonnement is nu ook in Nederland beschikbaar en hier wordt voor 4 euro per maand een assortiment aan films en series aangeboden. De Fire TV Stick is een goedkope manier om kennis te maken met prime en met de afstandbediening heb je ook de beschikking over de slimme assistent van Amazon, Alexa. Het is een dongel voor je tv en het draait op een versie van Android. Dit apparaat is de oplossing om je oude televisie wat slimmer te maken. Zelf vind ik de Netflix-app hierop handiger te bedienen dan met de Chromecast het geval is.

Je kunt de Fire TV Stick nu voor (afgeprijst) voor 24,99 euro kopen in een winkel van het Duitse Saturn. Amazon stuurt hem helaas nog niet op naar Nederland. Normaal gesproken kost het apparaat 39,99 euro.

5. Nobsound TPA3116

Of deze gadget de beste in zijn soort is, durf ik niet te zeggen. Mocht je op zoek zijn naar een kleine versterker dan weet ik bijna zeker dat je een kleinere niet gaat vinden. Je kunt er twee boxen op aansluiten en met de bijgeleverde voeding heeft hij een output van 2 x 30 Watt (wel opletten, je kunt hem ook zonder voeding laten leveren). Hij heeft een aux-aansluiting, maar via bluetooth 4.0 kun je vanaf je telefoon ook al je muziek afspelen. Voor iets meer dan 20 euro vind je dit apparaat  op AliExpress. 

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (12)
Bezig met laden van reacties...