Britse overheid: Je Netflix-account delen is illegaal

Britse overheid: Je Netflix-account delen is illegaal

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Een Britse overheidsorganisatie stelt dat burgers auteursrechten schenden als ze hun Netflix-account met anderen delen. Dat is tenminste zo als die andere persoon niet meebetaalt. Netflix werkt aan een manier waarop gebruikers kunnen bijbetalen als ze een account delen.

Streamingaccount delen

De kans is groot dat jij het doet: het account van streamingdiensten delen. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld voor veel gebruikers, maar de Britse overheid bestempelt het delen van accounts nu als illegaal. Dat is tenminste onder bepaalde omstandigheden het geval.

Op de website van de Intellectual Property Office (IPO), een Britse overheidsinstelling, was een tijdlang te lezen dat het delen van accounts een schending is van auteursrechten. De uitspraak is inmiddels van de website verwijderd, maar een woordvoerder van de IPO heeft bij de BBC bevestigd dat het standpunt van de IPO ongewijzigd blijft. Al lezen we wel enkele nuanceringen.

"Er zijn heel wat voorzieningen in het strafwetboek die toepasbaar kunnen zijn op het delen van accounts. Dat is in het geval dat iemand een ander toegang geeft opdat deze persoon dan zonder betaling kan kijken kan kijken naar werk dat door auteursrechten is beschermd", aldus de IPO.

Mogelijke oplossingen

De Britse auteursrechtenwaakhond gaat zelfs zo ver door te stellen dat de streamingdiensten in principe een strafrechtelijke procedure kunnen opstarten tegen abonnees. Maar de kans dat zoiets gebeurt, lijkt quasi onbestaande. Dat idee zou uiteraard klanten afschrikken en tegelijk woedt er ook een stevige concurrentiestrijd tussen streamingdiensten.

Eerder zullen streamingdiensten naar oplossingen zoeken waardoor het voor gebruikers onmogelijk wordt om hun accounts te delen. Netflix werkt tegen 2023 bijvoorbeeld al aan een formule waarmee je kan bijbetalen voor iedere gebruiker die meekijkt. Al dreigt ook Netflix daarmee in Nederland abonnees te verliezen, dat blijkt uit een recent onderzoek.

Heel wat Androidworld-lezers gaven ook al in een poll aan dat ze niet te vinden zijn voor het idee. Het is ook nog niet duidelijk hoe Netflix, na het invoeren van die formule volgend jaar, wil voorkomen dat gebruikers hun accounts delen.

Britse overheid: Je Netflix-account delen is illegaal

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Entertainment

Dit vind je misschien ook leuk