Netflix introduceert spatial audio: kan jij er gebruik van maken?

Netflix introduceert spatial audio: kan jij er gebruik van maken?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Netflix biedt vanaf nu spatial audio aan met honderden van zijn films en series. De streamingdienst leunt daarvoor op Sennheisers AMBEO 2-Channel Spatial Audio-technologie. De stereospeakers die je al in huis hebt, kunnen hiermee een surroundeffect nabootsen. We bespreken hoe je er gebruik van maakt.

Netflix spatial audio

Spatial audio of ruimtelijk geluid is een opkomende trend in de wereld van audiotechnologie. Wat eerst nog iets was voor surroundspeakers die overal in de kamer stonden, komt nu naar veel meer apparaten. Soundbars, koptelefoons en zelfs draadloze oortjes bootsen een geluid na dat van meerdere richtingen lijkt te komen. Netflix springt nu in op de trend en dat doet het samen met het audiobedrijf Sennheiser, dat blijkt uit een blogbericht.

Alle Premium-abonnees van Netflix - gezinnen die 17,99 euro per maand betalen - kunnen vanaf vandaag honderden films en series ontdekken die de techniek ondersteunen. Het gaat onder meer om bekende reeksen zoals Stranger Things, The Watcher, Wednesday, en Knives Out: Glass Onion. In de Netflix-app kan je makkelijk alle ondersteunde content vinden als je in de zoekbalk 'spatial audio' invoert.

Het enige wat je verder nodig hebt om van AMBEO 2-Channel Spatial Audio te genieten, zijn stereospeakers. Gewoon wat je op dit moment al in het huis hebt en Dolby Atmos-ondersteuning is geen vereiste. Het is juist daarmee dat de techniek van Sennheiser zich wil onderscheiden van veel andere technologieën.

Gerelateerde artikelen

Surround wanneer het nodig is

AMBEO 2-Channel Spatial Audio is volgens Sennheiser ontwikkeld samen met audiotechnici die ervaring hebben met geluidsmixen. Zij hebben nauwkeurig bepaald in welke mate het ruimtelijk gevoel weerklinkt en op welk moment. Sommige momenten worden ook bewust uitgesloten van spatial audio, zoals gesprekken. De techniek knoeit ook niet met bestaande muziekmixen in series, want die blijven gewoon werken op linkse en rechtse audiokanalen. AMBEO 2-Channel Spatial Audio is zo gemaakt dat het precies ingrijpt bij geluiden waar ruimtelijk geluid een meerwaarde kan bieden.

Sennheiser test de techniek al langer met series van Netflix, maar het kon op korte tijd de hoeveelheid van ondersteunde content uitbreiden. Dat komt omdat het audiobedrijf sinds kort bestaande surroundmixen makkelijk kan vertalen naar zijn eigen geluidstechniek. Content die dus al is geoptimaliseerd voor surround kan dus meteen werken met AMBEO 2-Channel Spatial Audio.

Op dit moment werkt ook Google aan ondersteuning voor spatial audio in Android. Op Androidworld konden we vorig jaar de Galaxy Buds 2 Pro testen, dat zijn een paar oortjes die echt uitblonken met hun ruimtelijk geluid. Ben jij een premium-abonnee van Netflix en kijk je ernaar uit om spatial audio te verkennen? Laat het ons weten in de reacties.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de Netflix-app? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Entertainment

Dit vind je misschien ook leuk