Sonos Voice Control officieel: alternatief Google Assistent

Sonos Voice Control officieel: alternatief Google Assistent

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Sonos gaat al zijn slimme luidsprekers van een eigen slimme spraakassistent voorzien. Met de zin "Hey Sonos" wek je de aandacht van het Sonos Voice Control-systeem. Die spreekt voorlopig nog geen Nederlands, maar je kan hem wel al in het Engels gebruiken.

Wat is Sonos Voice Control?

Sonos wil de gebruikers van zijn slimme luidsprekers een alternatief aanreiken voor de bestaande digitale diensten. Je kan binnenkort Amazon Alexa of de Google Assistent op je Sonos-apparaat inwisselen voor Sonos Voice Control. Sonos zet het systeem in de eerste plaats in de verf als een privacyvriendelijk alternatief voor de diensten omdat Voice Control geen audio-opdrachten in de cloud verwerkt, iets wat de andere spraakassistenten wel doen. Sonos zegt dat alle gegevens op het Sonos-apparaat verwerkt worden.

Sonos Voice Control wordt uitgerold als een update voor alle slimme speakers van Sonos, ofwel de luidsprekers die over een microfoon beschikken en vandaag al ondersteuning bieden voor slimme assistenten. Voice Control ook sneller werken vergeleken met Alexa en de Google Assistent, dat blijkt uit interne testen van de fabrikant. De slimme assistent is eenvoudig via de instellingen in de Sonos-app te activeren.

Sonos Voice Control officieel: alternatief Google Assistent

Hoe werkt Sonos Voice Control?

Je kunt de Sonos-spraakbediening gebruiken om muziek af te spelen, speakers te groeperen, muziek door je huis te verplaatsen, je favoriete nummers op te slaan en leuk te vinden in je persoonlijke muziekbibliotheek en meer.

"Hey Sonos" is het hotword waarmee je het slimme hulpje wakker maakt. Het is zelfs mogelijk om snel het ene verzoek na het andere door te geven, zonder elke keer "Hey Sonos" te hoeven zeggen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van opdrachten die je Sonos Voice Control kunt geven:

  • Hey Sonos, group the living room and dining room
  • Hey Sonos, play here instead
  • Hey Sonos, what's my battery level
  • Hey Sonos, turn the tv on
  • Hey Sonos, play Rammstein very quietly
  • Hey Sonos, volume up in the bedroom only
  • Hey Sonos, play something I like
Sonos Voice Control officieel: alternatief Google Assistent

Met welke diensten werkt Sonos Voice Control?

Sonos Voice Control werkt met Sonos Radio, Apple Music, Amazon Music, Deezer en Pandora. Er zullen meer diensten volgen.

Van wie is de stem van Sonos Voice Control?

Giancarlo Esposito! Je kent deze acteur waarschijnlijk wel van zijn rollen in Breaking Bad, Better Call Saul en The Mandalorian.

Sonos Voice Control officieel: alternatief Google Assistent

Beschikbaarheid in het Nederlands

Sonos Voice Control is vanaf 1 juni beschikbaar in de Verenigde Staten en later dit jaar in Frankrijk. Extra markten zullen volgen, maar welke dat zijn en wanneer, maakt de fabrikant niet bekend.

Een groot nadeel dus voor Nederlandse en Belgische gebruikers. Het systeem werkt alleen in het Engels en er is ook nog niets bekend over ondersteuning voor het Nederlands. En naar verwachting zal die functionaliteit ook nog niet voor morgen zijn. Het is een hele klus om spraakdiensten voor nieuwe talen te optimaliseren en voor bedrijven staat het Nederlands ook niet bovenaan de checklist. Diensten als Alexa, Bixby en Spotify's assistent werken ook nog niet in onze taal.

Sonos Voice Control officieel: alternatief Google Assistent

Sonos lanceerde recent ook de nieuwe Ray, een compacte soundbar die geen ondersteuning biedt voor slimme assistenten. Wat denk jij van Sonos Voice Control? Wil jij de Assistent maar al te graag omruilen, of vind je het toch makkelijker om de bekende spraakassistenten te gebruiken of in het Nederlands tegen je speaker te praten? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

De populairste artikelen over Sonos

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Entertainment

Dit vind je misschien ook leuk