Google onthult: Chromebooks nu geoptimaliseerd voor (cloud)gaming

Google onthult: Chromebooks nu geoptimaliseerd voor (cloud)gaming

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google maakt bekend dat Chromebooks straks een goede keuze zijn voor gamers. Zowel de hardware als software van nieuwe Chromebooks is nu geschikt om hoogwaardige games te spelen in de cloud. Daarnaast gaan Chromebooks meer game-accessoires ondersteunen van een aantal bekende merken.

Chromebooks en gaming

Gamen op Chromebooks kan al langer dankzij de Android-games die je in de Google Play Store vindt. Het is alleen wanneer je ook de meer hoogwaardige gametitels wil spelen, dat Chromebooks teleurstellen. De meeste pc-games werken namelijk niet zomaar op Linux, dat is het besturingssysteem waar Chromebooks op gebaseerd zijn.

Google zegt nu in een persbriefing waar Androidworld aan deelnam, dat het volop gaat inzetten op cloudgaming. Op nieuwe Chromebooks zal je premium games met knappe graphics kunnen spelen via je internetverbinding en de diensten Xbox Cloud Gaming en Nvidia GeForce Now. Je kan vanuit de Chromebook-zoekmachine de naam van een game intypen om het spel meteen te starten.

Google onthult: Chromebooks nu geoptimaliseerd voor (cloud)gaming

Games rechtstreeks vanuit de zoekfunctie

GeForce Now en Xbox Cloud Gaming

Google werkte samen met Microsoft om de Xbox Cloud Gaming (Beta)-app beschikbaar te maken als een installeerbare webapplicatie. Je kan die openen. Met Xbox Cloud Gaming krijgen gamers toegang tot games als Forza Horizon 5, Grounded en Microsoft Flight Simulator. Dat via een via een Xbox Game Pass Ultimate-abonnement.

Daarnaast kan je via GeForce Now de games spelen die je zelf al bezit. Je Chromebook doet dan via de cloud beroep op een Nvidia RTX 3080-gpu, en je kan dab gamen met een resolutie van maximaal 1600p en 120 frames per seconde.

Gaming-Chromebooks onderweg

Chromebooks met 120Hz-schermen zijn onderweg, dat maakt Google bekend. We kunnen rekenen op de volgende drie apparaten: de Acer Chromebook 516 GE, ASUS Chromebook Vibe CX55 Flip en Ideapad Gaming Chromebook van Lenovo.

Google onthult: Chromebooks nu geoptimaliseerd voor (cloud)gaming

V.l.n.r. de Lenovo Ideapad Gaming Chromebook, de Acer Chromebook 516 GE en ASUS Chromebook Vibe CX55 Flip

Naast een scherm met hoge verversingssnelheid hebben deze Chromebooks een snelle wifi6(E)-modem, een RGB-toetenbord met anti-ghosting en een relatief lage invoervertraging van 85ms. Een krachtige gpu hebben deze apparaten niet omdat de meeste rekenkracht in de cloud gebeurt en in de datacenters van Microsoft en Nvidia. Op deze nieuwe Chromebooks zal je Nvidia GeForce Now ook drie maanden gratis kunnen testen.

Bij gamen hoort natuurlijk ook aangepaste randapparatuur en accessoires. Google werkte samen met de merken HyperX, Acer, Lenovo, Corsair en SteelSeries om een aantal van hun producten voor Chromebooks te optimaliseren. Muizen, headsets en controllers worden getest en gecertificeerd als onderdeel van het 'Works With Chromebook'-programma.

Cloudgaming, maar wat gebeurt er met Stadia?

Het is opvallend dat Google sterk inzet op cloudgaming voor Chromebooks, een maand nadat bekend raakte dat zijn eigen gamedienst Stadia ermee stopt. Als we Google hierop wijzen, stelt Kevin Ngo, Program Lead van Chrome OS, dat de gebeurtenissen met Stadia geen juiste reflectie geven van de richting die de game-industrie ingaat. Volgens hem groeien cloudgamingdiensten en hebben bedrijven als Microsoft en Nvidia een goedwerkend concept.

Google stelt ook dat er twee jaar lang gewerkt is aan de cloudgaming-optimalisaties voor Chromebooks. Het project wordt, aldus Google, voor de lange termijn ondersteund.

Gamen via Steam

Tegelijk werkt Google ook nog aan een tweede project rond gaming op Chromebooks. Diensten die homogeen werken, komen vaker voor bij het bedrijf. Google werkt namelijk aan een manier waarop je rechtstreeks pc-games kan spelen op Chromebooks via de bekende Steam-winkel. Volgens deze techniek speel je wel games via de cpu en gpu van je Chromebook. Het project heeft als codenaam 'Borealis' en het is nog steeds in een testfase, dat verduidelijkte Google aan onze redactie. Google deelt nog niet wanneer gamen in Steam breed beschikbaar is.

De Chromebooks die geoptimaliseerd zijn voor cloudgaming moeten eind dit jaar en begin volgend jaar naar Nederland komen. Wat denk jij van Googles strategie voor gaming op Chromebooks? Laat het ons weten in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Games

Dit vind je misschien ook leuk