Google Stadia stopt: de 4 beste alternatieven voor jou

Google Stadia stopt: de 4 beste alternatieven voor jou

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Vanaf 18 januari werken de servers van Google Stadia niet meer. Vanaf dan hebben gamers een waardig alternatief nodig. Een nieuwe plek voor hun games. Wij bespreken wat volgens ons de beste keuzes zijn om Google Stadia te vervangen, en we kijken daarbij verder dan alleen cloudgaming.

Stadia stopt

In september 2022 maakte Google bekend dat er geen toekomst is voor Stadia. We gaven daarom al een antwoord op een aantal belangrijke vragen waar gamers mee zitten, bijvoorbeeld de manier waarop je geld kan terugvorderen van je aangekochte games en controllers. Een vraag die we nog verschuldigd zijn, zijn de beste alternatieve adressen voor gamers. Want hoe vervang je het beste een gamedienst die je overal kan gebruiken zonder dat er dure hardware is vereist? Hier lees je ons antwoord op die vraag.

1. Xbox Cloud Gaming

Xbox Cloud Gaming of xCloud was één van de concurrenten van Stadia, ook al had Googles gamedienst voor lange tijd een voorsprong. Inmiddels heeft xCloud die grotendeels bijgebeend. Je kan ermee games streamen op je pc, tv, telefoon of tablet. Verder kan je een controller gebruiken maar ook een toetsenbord of muis.

Op een smartphone kan je ook gamen met ondersteunde controllers

Op een smartphone kan je ook gamen met ondersteunde controllers

Er zijn wel een aantal verschillen verschillen vergeleken met Stadia. Dat begint bij het verdienmodel. Je betaalt maandelijks 12,99 euro en je krijgt zo in één klap toegang tot een bibliotheek van honderden games. Je kan dus geen games kopen zoals op Stadia en als ooit de abonnementsprijs wijzigt, zit er niets anders op dan bijbetalen of een alternatief zoeken. De resolutie van je streams is ook nog steeds beperkt tot 1080p.

Toch is het belangrijkste voordeel dat de toekomst van xCloud er wel rooskleurig uitziet. Microsoft zet al jaren sterk in op games en het maakte de voorbije jaren zelfs overnames bekend van grote gamestudio's zoals Bethesda en Activision Blizzard. Maandelijkse abonnementen zijn ook een graag gezien verdienmodel voor techbedrijven en dus zal xCloud naar verwachting op lange termijn een plaats behouden in het aanbod van Xbox.

2. Steam Deck

De Steam Deck is een gaming-handheld die is uitgebracht door het bedrijf Valve. Dat is bekend van Steam, de grootste digitale winkel voor pc-games. Als je een Steam Deck gebruikt, kan je de games die je via Steam koopt, spelen met deze handheld. De Steam Deck heeft degelijke knoppen en joysticks, maar ook de touchpads zijn interessant, want deze kunnen een muis vervangen is sommige games. Je kan je games ook op je tv laten verschijnen door de handheld via een dock of een usb-hub met je televisie te verbinden.

De Steam Deck is verkrijgbaar in drie opslagvarianten

De Steam Deck is verkrijgbaar in drie opslagvarianten

Als je een Steam Deck gebruikt, moet je natuurlijk wel eerst de hardware aanschaffen. Het apparaat is vanaf 419 euro te koop en dat bedrag ligt vele malen hoger vergeleken met de Stadia Premiere Edition, die op een bepaald voor 22 euro de deur uit ging.

Groot game-aanbod

Zodra je de Steam Deck hebt kan je, net zoals in Stadia, losse games aanschaffen. Het game-aanbod voor de Steam Deck is vele malen uitgebreider vergeleken met Stadia, dus daar zit het al zeker goed. Al heeft Steam geen alternatief voor het Stadia Pro-abonnement. Steam doet alleen aan de verkoop van losse games of bepaalde gamebundels.

Je zal wel heel wat van Stadia's bekende games op de Steam Deck terugvinden en dat maakt de Steam Deck een interessanter alternatief dan een Nintendo Switch. Dat is ook een gaming handheld die met je tv verbindt. Een ander voordeel ten opzichte van Nintendo's console is de zogenaamde Desktopmodus. Je kan hiermee de Steam Deck gebruiken als een volwaardige Linux-pc.

De Steam Deck in zijn officiële dock

De Steam Deck in zijn officiële dock

3. NVIDIA GeFOrce Now

NVIDIA GeForce Now is een cloudgamingdienst die niet veel later dan Stadia is verschenen, maar het concept verschilt wel degelijk. Met GeForce Now koop je geen games. Je krijgt wel de mogelijkheid om de games die je al bezit te streamen dankzij de kracht van NVIDIA's servers. Je koopt je spellen via diensten als Origin, Steam of de Epic Game Store. Dankzij die aanpak van NVDIA, worden heel wat games ondersteund en vele ken je al van Stadia.

Je kan GeForce Now in principe zelfs gratis gebruiken, maar dan loop je wel tegen beperkingen aan. De grootste is dat je soms in een wachtrij kan belanden voordat je effectief kan gamen en je kan ook maximaal voor één uurtje spelen. Dat is ideaal als je GeForce Now vooraf wil testen, maar je schakelt daarna beter over naar het Premium-abonnement dat 9,99 euro per maand kost. Houd er ook rekening mee dat de game-ervaring op GeForce Now ook minder soepel is vergeleken met Stadia, want je moet regelmatig opnieuw inloggen op de game launcher waar je spellen staan.

4. een pc of laptop

En dat brengt ons bij de laatste vervanger voor Stadia. Als je een high-end laptop met een krachtige gpu gebruikt, dan heb je een relatief mobiele game-oplossing. Als je ook echt op je telefoon of televisie wil spelen, dan kan je eventueel ook games streamen. Dat werkt bijvoorbeeld via een tools Steam Link, waarmee je je Steam-games kan spelen via je telefoon of smart tv.

Als je al van plan bent om je gamebibliotheek te streamen kan je trouwens net zo goed voor een desktop kiezen. Het voordeel van een pc is dat je hem later kan upgraden wanneer de hardware verouderd is. Het grote nadeel van een laptop of pc is natuurlijk dat je er veel geld voor betaalt. Eén van de voordelen van Stadia was immers dat je niet langer voor het de hardware hoefde te betalen: je kocht alleen de games.

Welk van deze alternatieven is voor jou het interessantste? Misschien heb je nog voor een andere optie gekozen, of heb je al ervaringen met een van de bovenstaande oplossingen? Laat het ons weten in de reacties.

De populairste artikelen over Stadia

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Games

Dit vind je misschien ook leuk