Ontdekkingen in nieuwe Android 13-bèta: een bom aan Pixel-nieuws

Ontdekkingen in nieuwe Android 13-bèta: een bom aan Pixel-nieuws

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google heeft een nieuwe Android 13-bètaversie uitgerold voor Pixel-eigenaars die deelnemen aan het testprogramma. Er zijn drie spraakmakende dingen gelekt in de code van de update: informatie over een gezichtsherkenningsfunctie voor de Pixel 6-serie, een vouwbare telefoon van Google en de Pixel-tablet.

1. Pixel 6-gezichtsherkenning

Ook nadat Android 13 officieel is voorgesteld, blijven leden van het bètaprogramma nog elk kwartaal nieuwe updates ontvangen. Het zijn de zogenaamde 'Quarterly Platform Releases'. De nieuwe QPR 1 bèta 1-update voor Pixel-telefoons die zijn ingeschreven, neemt 442 MB in beslag.

Toch hebben we het in de eerste plaats over informatie die in de code van de update is ontdekt, in plaats van over nieuwe functies. Zo zijn er omschrijvingen gevonden over een aankomende update die gezichtsherkenning mogelijk maakt op de Pixel 6-serie, dat weet 9To5Google. Google geeft gebruikers instructies en stelt dat de functie het beste werkt "bij genoeg licht en wanneer je geen bril op masker draagt.

Ontdekkingen in nieuwe Android 13-bèta: een bom aan Pixel-nieuws

Gezichtsherkenning was al eerder gelekt, onder meer op een persfoto van Google die nadien is verwijderd

De Pixel 6-serie gebruikt zijn selfiecamera in combinatie met de rekenkracht van de Tensor-chipset om nauwkeurig je gezicht te analyseren. Toch schrijft Google dat gezichtsherkenning nog steeds minder betrouwbaar is dan ontgrendeling met de vingerafdrukscanner van de Pixel 6 en de Pixel 6 Pro. Het was al eerder gelekt dat de telefoons deze functie zouden ondersteunen, maar mogelijk zal Google de functie pas uitrollen na de lancering van de Pixel 7-serie op 6 oktober. We verwachten dat de nieuwe Pixels al vanaf het begin met gezichtsherkenning zullen werken.

2. Vouwbare Pixel

Hij begint stilaan een mythische status te krijgen, de vermeende vouwbare telefoon waar Google aan werkt. Eind vorig jaar raakte bekend dat de productie van de telefoon - de zogenaamde Pixel Notepad -is stopgezet, niet veel later werd ze hervat en weer beëindigd volgens geruchten. In juli verscheen in de Google Camera-app alsnog een verwijzing naar de vouwbare Pixel en in de QPR 1 Beta 1-update zijn specificaties van de cameraopstelling van de foldable gelekt.

De informatie is gevonden door ontwikkelaar Kuba Wojciechowski die ze publiceert op Twitter. De hoofdcamera van de telefoon moet een 64 MP IMX787-sensor zijn. Verder is er nog een 10,8 MP S5K3J1-telecamera en een 12 MP IMX386-groothoekcamera.

Ontdekkingen in nieuwe Android 13-bèta: een bom aan Pixel-nieuws

Gelekte renders van de vermeende Pixel Notepad

Toch blijft het de vraag of deze telefoons ooit het licht zal zien. We moeten er rekening mee houden dat deze specificaties ook in de Android 13-bètasoftware verzeild kunnen raken zonder dat Google nog actief aan het project werkt. Als Google het later toch weer zou oppakken, dan kan het natuurlijk nog steeds voor een andere cameraopstelling kiezen.

3. Pixel-tablet

Wat wel zeker is, is dat Google dit jaar een nieuwe Pixel-tablet lanceert, want het apparaat is al getoond tijden de Google I/O-conferentie. Wojciechowski heeft nu nieuwe animaties gevonden over de tablet die weergeven hoe hij werkt in combinatie met zijn speakerdock. We zien hoe de tablet in het dock wordt geplaatst, en vervolgens begint hij meteen met opladen. Het logo van de Google Assistent is daarna ook te zien, want als hij in zijn dock zit werkt hij als een smart display.

Bellen met ruisonderdrukking

En als laatste zijn er nog enkele kleinere ontdekkingen in de Android 13 QPR 1 Beta 1. Mishaal Rahman wijst in een tweet naar een nieuw Beveiliging en privacy-menu. Verder maakt ook ondersteuning voor Bluetooth LE Audio en Spacial Audio deel uit van de update, maar de functies werken nog niet naar behoren.

Tot slot is er nog een 'Clear calling'-functie ontdekt waarmee je telefoon storende achtergrondgeluiden filtert tijdens het bellen. Heb jij een Pixel-telefoon en blijft jij deelnemen aan het bètaprogramma nu de stabiele versie van Android 13 is uitgerold? Laat het ons weten in de reacties. We leggen hier uit hoe je kan deelnemen en het programma kan verlaten.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk