Half miljard WhatsApp-telefoonnummers te koop gezet

Half miljard WhatsApp-telefoonnummers te koop gezet

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Op een hackersforum is een advertentie waarin een half miljard actieve telefoonnummers van WhatsApp-gebruikers worden aangeboden. Er zijn ook 5,4 miljoen Nederlandse nummers bij en ook gegevens van bijna 3,2 miljoen Belgen. Dit is er aan de hand.

WhatsApp-nummers te koop

in de krochten van het internet, ook wel eens het 'dark web' genoemd staan gegevens van WhatsApp-gebruikers uit 84 landen te koop. De meeste van deze slachtoffers zijn mensen uit Egypte (45 miljoen nummers) en Italië (35 miljoen), maar er zijn ook heel wat Belgen en Nederlanders het slachtoffer.

Cybernews heeft een deel van de gelekte telefoonnummers onderzocht en die bleken inderdaad actief te zijn. De vraag is hoe de nummers zijn verkregen en daar communiceert het forumbericht bewust heel vaag over, maar vermoedelijk is er een zogenaamde data scraping-techniek gebruikt, wat natuurlijk ingaat tegen de gebruiksvoorwaarden van WhatsApp.

Eerder is ook Facebook al het slachtoffer geworden van scraping. Kwaadwillenden gebruikten toen een eigen tool waarmee ze in één klap grote pakketten gegevens van Facebook konden halen. Het ging om gegevens die openbaar werden gedeeld, door de gebruikers op Facebook.

Dit zijn de gevolgen

Er zijn aanwijzingen dat kwaadwillenden ook andere gevoelige data van WhatsApp hebben verkregen. Als jouw telefoonnummer op dergelijke wijze wordt zijn de gevolgen gelukkig nog beperkt. Vaak wordt het achteraf gebruikt voor marketingdoeleinden, maar het is ook belangrijk om extra waakzaak te zijn voor phishing. Denk aan valse sms'jes die met een link naar een webpagina verwijzen en let op verdachte telefoontjes uit het buitenland.

Meta heeft niet gereageerd op de gelekte telefoonnummers van WhatsApp-gebruikers. Bij de gelekte data van Facebook heeft Meta ook geen verantwoordelijkheid opgenomen, omdat scraping volgens het bedrijf in feite een schending van gebruiksvoorwaarden is en geen hacking. Er is met andere woorden niet ingebroken in de servers van Meta.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over beveiligingsrisico's? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk