Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Google Pixel 5

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Software-update

Waarom deze 5G-telefoons nog geen gebruik kunnen maken van 5G

· 12-05-2020 09:30

Er worden momenteel veel nieuwe telefoons uitgebracht die ondersteuning bieden voor het nog uit te rollen 5G-netwerk. Dat wil niet direct zeggen dat deze 5G-telefoons meteen gebruik kunnen maken van dit netwerk zodra het beschikbaar is. In dit artikel geven we aan welke 5G-telefoons wel meteen van het snellere netwerk profiteren en welke eerst een software-update hiervoor nodig hebben.

Wat is 5G?

Ons huidige 4G-netwerk heeft een snelheid tussen 50 en 100 Mbps. 5G zou een maximale snelheid kunnen bereiken van 10 Gbps. Dit is 100 keer zo snel als 4G. Wanneer de eerste frequentieveiling in België plaats zal vinden, is vooralsnog onbekend. Het BIPT ziet vooralsnog meer kansen in het uitgeven van tijdelijke licenties, met op een later moment de officiële frequentieveilingen.

Bij onze noorderburen bieden steeds meer providers een zogenaamd 5G-ready-abonnement aan, het gaat om onder andere KPN, T-Mobile en Vodafone. Vodafone was in Nederland ook de eerste partij om recent zijn 5G-netwerk te lanceren. In België is er tevens één 5G-netwerk uitgerold, in zo'n 30 steden. Het gaat om het 5G-netwerk van Proximus, ook wel omschreven als een 5G-light-netwerk. Daarbij gebruikt Proximus de bestaande 4G-frequenties voor zijn 5G-netwerk.

Vodafone 5G-verbinding test

Vodafone 5G-basisstation in Maastricht, Nederland

Wat heb je nodig voor 5G?

Je hebt twee zaken nodig om straks te kunnen internetten via een 5G-verbinding, een 5G-abonnement zoals hierboven beschreven en een smartphone met 5G-modem. Deze 5G-telefoons worden al verkocht, niet alleen in het hogere maar ook al in het midden- en lagere segment. Op deze manier willen smartphonefabrikanten iedereen klaarstomen voor het aankomende 5G-netwerk.

Als je een 5G-telefoon wil aanschaffen wil dat nog niet meteen zeggen dat je van het 5G-netwerk gebruik kan maken zodra jouw telecomprovider het uitrolt. Een Androidworld-lezer merkt op ons YouTube-kanaal op dat de OnePlus 8-telefoons nog geen gebruik kunnen maken van het 5G-netwerk van Vodafone. Ook op de OnePlus Community wordt hier over geklaagd.

Beelden van de telefoon

OPPO Find X2 Lite met 5G-ondersteuning

Wij vroegen ons af welke telefoons wel en welke geen 5G-ondersteuning hebben en namen daarom contact op met een aantal fabrikanten die momenteel 5G-telefoons aanbieden. De antwoorden hebben we vervolgens onderverdeeld in onderstaande twee categorieën, telefoons die nog geen ondersteuning voor het 5G-netwerk bieden en telefoons die deze ondersteuning wel al meteen hebben. De eerste categorie behoeft een software-update om 5G-ondersteuning te kunnen bieden.

Nog geen ondersteuning voor het 5G-netwerk

Hieronder vind je de 5G-telefoons die nog niet gebruikt kunnen worden met het 5G-netwerk. Ze krijgen via een software-update alsnog toegang tot het 5G-netwerk. We vroegen de fabrikanten ook wanneer deze software-update wordt uitgerold.

- OPPO Find X2 Neo - update in augustus

- OPPO Find X2 Lite - update in augustus

Reactie OPPO: "Alleen voor de OPPO Find X2 Neo en Lite is er een update benodigd om gebruik te maken van het 5G-netwerk. Dat geldt niet voor de OPPO Find X2 en X2 Pro. Deze telefoons kunnen al verbinding maken met Vodafone's 5G-netwerk. De update voor OPPO Find X2 Neo en Lite komt in augustus."

Samsung Galaxy S20 - uitrol update onbekend

Samsung Galaxy S20 Plus - uitrol update onbekend

Samsung Galaxy S20 Ultra - uitrol update onbekend

Reactie Samsung: "De Samsung Galaxy S20-serie ondersteunt pas 5G als providers het nieuwe netwerk hebben uitgerold en Samsung een software-update hiervoor beschikbaar stelt. We durven nog niks te zeggen over de beschikbaarheid van de update."

Foto van de Samsung Galaxy S20 Ultra

Samsung Galaxy S20 Plus en S20 Ultra

Motorola Edge - uitrol update onbekend

Reactie Motorola: "De 5G-functionaliteit van de Motorola Edge zal tijdens de eerste maintenance release worden aangezet. We kunnen je op dit moment nog niet aan te geven of dit gelijk bij de lancering van de Motorola Edge (eind juni) zal zijn of korte tijd daarna. We zullen je daarvan te zijner tijd op de hoogte houden."

- OnePlus 8 - uitrol update onbekend

- OnePlus 8 Pro - uitrol update onbekend

Reactie OnePlus: "Op dit moment worden de testen uitgevoerd, maar we durven niet te zeggen hoe lang het duurt voordat het 5G-netwerk compatibel is en wanneer de  software-update gereed is. We laten het uiteraard weten wanneer het gereed is."

Wel ondersteuning voor het 5G-netwerk

Hieronder vind je de 5G-telefoons die meteen gebruikt kunnen worden op het 5G-netwerk zodra deze beschikbaar is. 

- OPPO Find X2 

- OPPO Find X2 Pro

Reactie OPPO: "Alleen voor de OPPO Find X2 Neo en Lite is er een update benodigd om gebruik te maken van het 5G-netwerk. Dat geldt niet voor de OPPO Find X2 en X2 Pro. Deze telefoons kunnen al verbinding maken met Vodafone's 5G-netwerk. De update voor OPPO Find X2 Neo en Lite komt in augustus."

Beelden van de telefoon

OPPO Find X2 Pro

- Huawei P40 

- Huawei P40 Pro

- Huawei Mate Xs

Reactie Huawei: "De Huawei P40 Pro heeft een aan/uit knop in het overzicht met snelfuncties waarmee je (door het aan te zetten) gebruik kunt maken van het 5G-netwerk. Met andere woorden: indien je een P40 Pro hebt en aangesloten bent bij een telecomaanbieder die 5G aanbiedt zoals Vodafone, dan kan je gebruik maken van het 5G netwerk."

Beelden van de telefoon

Huawei P40 Pro

Xiaomi Mi 10

- Xiaomi Mi 10 Pro

Reactie Xiaomi: "De 5G-mogelijkheden van onze Xiaomi Mi 10 en Mi 10 Pro zijn niet afhankelijk van een software-update, maar van de bereidheid van lokale providers om het 5G-netwerk uit te rollen. Daarnaast ondersteunen de Mi 10 en Mi 10 Pro de volgende 5G frequentiebanden: Sub6G: n1/n3/n7/n28/n77/n78."

Bedankt voor de tip, Timo R!

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier. Dit artikel verscheen eerder op Androidworld.nl.

Reacties (27)

Reacties worden tevens getoond bij het orginele artikel op Androidworld.nl.

Bezig met laden van reacties...