Telecomoperatoren kregen in augustus van het BIPT toestemming om te starten met de uitrol van tijdelijke 5G-netwerken. Een officiële veiling laat nog op zich wachten, maar zou in 2022 toch echt gaan gebeuren. Nadien zou de 5G-dekking snel stijgen: in 2023 moet ‘70 procent’ van de Belgen 5G kunnen gebruiken.
Snellere 5G-uitrol
Na jaren van gekibbel tussen de federale en gewestelijke overheden wil Petra de Sutter, minister van Telecommunicatie, de snelheid van de 5G-uitrol in België gaan versnellen. Hoewel er in België al verschillende 5G-netwerken aanwezig zijn, wordt de uitrol gedomineerd door Proximus. Alle andere operatoren lijken geen haast te maken voor de 5G-uitrol – dat heeft onder andere te maken met de tijdelijke 5G-licenties die het BIPT in augustus heeft uitgevaardigd. Met de tijdelijke licenties, die een brug slaan tussen de huidige situatie en de licenties van de 5G-veiling, kunnen providers alvast een netwerk aanleggen.
Naast de beperkende factoren door het jarenlange gekibbel tussen overheidsinstanties, is Wallonië naar eigen zeggen nog niet klaar voor een 5G-uitrol. Hoewel Proximus in 2020 begon met de uitrol van 5G-netwerken in een aantal proefsteden, werd de uitrol al snel teruggetrokken door Proximus wegens onenigheden met lokale overheden die naar eigen zeggen niet op de hoogte waren van de uitrol van 5G-netwerken.
Oplossingen in zicht
De Sutter heeft voor beide problemen een oplossing klaarstaan, zo meldde de minister in de Kamer. Eerst zal begonnen worden met de uitwerking van wetgeving die het mogelijk maken een veiling van 5G-frequenties te starten. Naar verwachting wordt de wetgeving in juni opgeleverd, waarna de BIPT tot begin 2022 de tijd nodig zal hebben om de 5G-veilingen voor te bereiden. Vlak na de veiling, die naar verwachting dus begin 2022 zal plaatsvinden, zullen providers snel kunnen starten met de uitrol van 5G-netwerken.
Voor de problematiek in Wallonië, waar men waakzaam is voor gezondsheidimplicaties van deze 5G-netwerken, werkt de minister aan een campagne voor sociale media en een website waarop vragen over 5G beantwoord worden. Via de campagne en website wil De Sutter ook fake news tegengaan: “We zullen daarbij aandacht hebben voor de gezondheidsaspecten, omdat dat een bezorgdheid is van een deel van de bevolking, maar ook actie ondernemen tegen fake news.”
‘70 procent in 2023’
Mocht het lukken om in 2022 de 5G-veiling te houden, dan zal de spreiding van het 5G-netwerk snel toenemen. De minister laat namelijk regels opnemen met betrekking tot de dekkingsgraad van 5G-netwerken: providers die een licentie aanschaffen, dienen zich aan deze regels te houden. Voor de Belgische providers leidt dat ertoe dat er in 2023, één jaar na de veiling, een dekking moet zijn van 70 procent of hoger. Na twee jaar moet dat zelfs zijn gestegen naar 99,5 procent, zo liet De Stutter weten.
Hoe de uitrol precies zal verlopen en welke provider als eerste deze dekkingsgraad bereikt, zal later moeten blijken. Ondertussen lijkt er in ieder geval schot in de zaak te zitten en is het gekibbel tussen federale en gewestelijke overheden voorbij. Denk jij dat het de Belgische overheden gaat lukken om voor eind 2023 een dekking van 70 procent te bewerkstelligen? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.