Adblockers zijn verboden op YouTube: Google test anti-tool

Adblockers zijn verboden op YouTube: Google test anti-tool

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Google wil een einde maken aan het gebruik van adblockers op YouTube. Zo test het momenteel een tool waarmee die advertentieblokkers op het videoplatform worden tegengewerkt.

Tegen adblockers

Google heeft aan IGN (via IGN Benelux) bevestigd dat er een experiment gaande is met betrekking tot adblockers. Hierbij worden mensen die hun adblockers ook voor YouTube gebruiken geblokkeerd van het platform. Iets wat voor het eerst ter sprake kwam op discussiesite Reddit. Redditor Sazk100 plaatste een screenshot van een pop-up op YouTube. Hierin was te lezen dat adblockers niet meer zijn toegestaan op YouTube.

De enige manier om dan nog onder de advertenties uit te komen, dat is door een YouTube niet meer door hun adblocker te laten meenemen of een YouTube Premium-account te nemen. Bij een abonnement op Premium heb je namelijk geen advertenties meer en krijg je toegang tot de originele films en series die YouTube maakt, naast dat je video’s kunt downloaden.

Gerelateerde artikelen

Veel reclame op YouTube

Mede om het aantal Premium-accounts op te schroeven hebben Google en YouTube de laatste tijd steeds meer reclames toegevoegd. Voorafgaand aan video’s en er middenin word je regelmatig gestopt door één tot drie reclames. Het is een grote ergernis voor veel gebruikers, die daarop dan een adblocker instellen. Echter is het ook hoe YouTube en de creators op YouTube inkomsten genereren. Logisch dus dat Google het wil bestrijden. Wij op Androidworld kunnen de inkomsten uit advertenties ook goed gebruiken om je onze toffe content te blijven bieden.

Google schrijft in de e-mailreactie aan IGN: “We voeren wereldwijd een klein experiment uit waarbij kijkers met ingeschakelde adblockers worden aangespoord om advertenties op YouTube toe te staan ​​of YouTube Premium te proberen. Adblocker-detectie is niet nieuw en andere uitgevers vragen kijkers regelmatig om adblockers uit te schakelen.”

Het is inderdaad niet nieuw, maar misschien zetten Google en YouTube wel iets te hoog in op de advertenties. Zo zouden de inkomsten voor advertenties de laatste jaren (sinds 2017) flink dalen en is er zelfs sprake van een ‘Adpocalypse’. De vraag is: winnen de adblockers die, of toch YouTube en Google?

Wat denk jij: wie heeft gelijk, of is er nog een middenweg? Laat het nu achter in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk