Android 12 tweede Beta officieel: dit zijn de 5 nieuwe functies

Android 12 tweede Beta officieel: dit zijn de 5 nieuwe functies

De tweede bèta-update van Android 12 is aangekondigd, en die brengt vijf nieuwe verbeteringen die veelal met privacy te maken hebben. Je telefoon toont bijvoorbeeld met indicators in de statusbalk wanneer de camera of microfoon actief is.

Android 12 tweede Beta

Na de lancering van de eerste beta van Android 12 tijdens het Google I/O-evenement, is er nu een maand later een tweede versie klaar. Google legt op zijn Developer Blog uit dat er vijf nieuwigheden zijn, en vier ervan hebben met privacy op je telefoon te maken. In de roadmap richting een stabiele Android 12-update staan er nu nog twee bètaversies op de agenda. Dit zijn de nieuwigheden van de tweede Beta.

Android 12 tweede Beta officieel: dit zijn de 5 nieuwe functies
De tijdlijn voor de release van Android 12

1. Privacy Dashboard

Android krijgt een eigen Privacy Dashboard, ofwel een menu dat je meer inzichten geeft over de apps die van toestemming op je telefoon gebruikmaken. In een een oogopslag zie je welke apps toegang hebben tot de camera, de microfoon of je locatie. Je kan dan voor elk van deze toestemmingen een tijdlijn opvragen, en daarin zie je op welke momenten apps gebruik hebben gemaakt van de toestemming.

Stel, een app heeft van de camera gebruik gemaakt, dan kan je ook in de details lezen waarom die app dat heeft gedaan. In dat laatste geval moeten Appontwikkelaars wel eerst dergelijke omschrijvingen opstellen. het lijkt erop dat Google dat niet gaat verplichten, maar enkel aanmoedigen.

via GIPHY

2. Microfoon- en camera-indicators in de statusbalk

Een paar smartphonemerken lieten al aan de hand van privacyindicators zien wanneer de camera of microfoon actief is op hun telefoons. Google keek ernaar en zag dat het goed was, en nu zit de functie ook standaard in Android met versie 12. Rechtsboven zie je aan de hand van een icoontje wanneer de camera of microfoon actief zijn. Vervolgens ga je naar de snelle instellingen, en tik je op het icoontje om te weten te komen welke app er gebruik van maakt.

Android 12 tweede Beta officieel: dit zijn de 5 nieuwe functies

3. Schakelaars voor de microfoon en camera

Google maakt het makkelijk voor gebruikers om ervoor te zorgen dat apps even geen gebruik kunnen maken van de camera en microfoon op je smartphone. Je gaat daarvoor naar de snelle instellingen, en dan vind je twee schakelaars waarmee je de microfoon en camera kan uitzetten. Een app die op dat moment van de camera of microfoon gebruik wil maken, heeft in feite dan nog wel de toestemming, maar je telefoon verstuurt een onbruikbare camera- en audiofeed, alsof de sensors niet werken.

Android 12 tweede Beta officieel: dit zijn de 5 nieuwe functies

4. Melding voor het klembord

Google wil het voor gebruikers duidelijk maken wanneer een app zichzelf toegang verleent tot de gekopieerde tekst in het klembord. Telkens wanneer een app je klembord leest, verschijnt er onderaan het scherm kort een melding in beeld. Een uitzondering is wanneer de app waaruit je de tekst gekopieerd hebt je klembord leest.

5. 'Internet' in de snelle instellingen

In de snelle instellingen vind je twee afzonderlijke schakelaars voor mobiel internet en wifi. Die zijn niet meer, want er is voortaan één 'Internet'-knop. Als je die indrukt, komt er een pop-up-menu tevoorschijn. Je ziet wifi-netwerken in de buurt en er is een schakelaar waarmee je mobiel internet in- of uitschakelt. Tot slot is er nog een 'Instellingen'-knop en die breng je naar de uitgebreide instellingen voor wifi en mobiele netwerken.

Android 12 tweede Beta officieel: dit zijn de 5 nieuwe functies

Android 12 Beta 2 installeren

Wil je graag met de Android 12 Beta aan de slag? Er zijn verschillende merken die je alvast Android 12 laten testen op hun telefoons. Via deze pagina zie je een overzicht van alle merken en ontdek je hoe je Beta kan installeren. Ondersteunt jouw merk van telefoon de Beta niet? Geen zorgen, daarvoor heeft Google de gsi voorzien die je op je telefoon kan flashen. Je leest er hier meer over. heb jij de eerste Beta al op je telefoon, dan zou je de tweede versie gewoon als een Over The Air (OTA)-update moeten ontvangen.

Wat denk jij van de laatste verbeteringen in Android 12? Welke functie vind jij belangrijk of net niet? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel en zeg ons op welke telefoon de Beta bij jou werkt.

Voor meer informatie over Android 12 kun je altijd op onze speciale Android 12-pagina terecht. We passen deze pagina regelmatig aan met nieuwe geruchten, nieuws, video's, tips, beschikbaarheid en meer dus is het handig om de pagina aan je favorieten toe te voegen. Zo heb je het laatste Android 12-nieuws altijd bij de hand.

Lees meer over:
Update Privacy Android 12

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Duitsland onderzoekt of Apple macht misbruik met App Store

De Duitse kartelwaakhond gaat onderzoeken, of Apple een te grote machtspositie heeft in de markten waarin het actief is. Het...

Samsung kondigt virtueel evenement aan op Mobile World Congress

Samsung organiseert op 28 juni tijdens het Mobile World Congress (MWC) van dit jaar een virtuele Samsung Galaxy-sessie. Tijde...

Google Chat heeft nu een verbeterde zoekfunctie, zo werkt het

Google heeft zijn chat-app weer een stukje verbeterd en dit keer is de zoekfunctie aan de beurt. Google meldt dat het zoeken...

Carl Pei: "OnePlus One heeft nog steeds meer dan 300 actieve gebruikers"

In april van 2014 lanceerde het nieuwe OnePlus zijn eerste smartphone, de OnePlus One. Nu zeven jaar later, wordt deze telefo...

Google laat je nu berichten naar bedrijven sturen in plaats van te bellen

Geen zin om te bellen met een bedrijf en dan minutenlang te luisteren naar vervelende wachtmuziek? Google komt met een altern...

Lees meer