Android 12L beschikbaar: nieuw design voor tablets en foldables

Android 12L beschikbaar: nieuw design voor tablets en foldables

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google heeft de stabiele versie van Android 12L voorgesteld. De update moet ervoor zorgen dat Android-apparaten beter gebruik maken van extra schermruimte. Daarom is ze in het bijzonder interessant voor tablets en vouwbare telefoons. Op Pixel-toestellen kan je de update alvast installeren en later is hij ook beschikbaar op tablets en foldables.

Android 12L beschikbaar

In oktober stelde Google Android 12L voor. Een aanvulling op Android 12 die de interface helemaal omgooit op grotere schermen. Het moet Android beter geschikt maken voor tablets en foldables, vergelijkbaar met het succes dat het aangepaste iPadOS heeft voor Apple. Google hoopt met Android 12L een inhaalbeweging te maken.

Inmiddels is de stabiele update beschikbaar voor Pixel-telefoons, dat maakt Google bekend in een blogbericht. Je ziet de update in de komende tijd verschijnen op de Pixel 3a, Pixel 3a XL, Pixel 4, Pixel 4 XL, Pixel 4a, Pixel 4a 5G, Pixel 5 en Pixel 5a. Heb je een Pixel 6 of Pixel 6 Pro, dan mag je de update later deze maand verwachten.

Wat is nieuw in Android 12L?

Met een groter scherm is het niet meer dan logisch dat je ook meer informatie te zien krijgt. Google heeft die filosofie gevolgd in de interface van Android. Als voorbeeld toont Google ons het nieuwe scherm voor je meldingen en snelle instellingen op tablets. Waarom zou je tweemaal omlaag moeten vegen om de snelle instellingen te zien als er genoeg ruimte is om de knoppen links in beeld te tonen.

Daarnaast gaan ook de instellingen van Android 12L er een stuk beter uitzien op tablets en foldables, want standaard komt er een weergave in twee kolommen. Links zie je dan de lijst met alle instellingen terwijl je rechts meteen aanpassingen maakt.

Nieuw is ook een taakbalk die sterk doet denken aan Chrome OS. De bedoeling is dat werken op tablets productiever wordt en je kan nu apps vanuit de taakbalk verslepen op het scherm om te multitasken. Hoe dat precies werkt, kan je in onderstaande gif zien.

Android 12L beschikbaar: nieuw design voor tablets en foldables

Multitasken in Android 12L

Wat is nieuw voor telefoons?

Toch is de Android 12L-update niet enkel interessant voor eigenaars van tablets of vouwbare smartphones. Google heeft ook een reeks verbeteringen uitgerold die ook op telefoons nuttig zijn. Het gaat om functies die mogelijk niet op tijd af waren met de stabiele versie van Android 12. Het gaat om kleine verbeteringen in de interface en om zes functies die we in het onderstaande artikel bespreken.

Android 12L-tijdlijn

Android 12L heeft al een heel traject afgelegd met een developer preview en drie bètaversies. De stabiele versie rolt nu uit naar Pixel-toestellen, maar Google wil de update ook eind dit jaar beschikbaar maken op tablets en foldables van Samsung, Lenovo en Microsoft. De Lenovo P12 Pro was de enige tablet die sinds de developer preview werkte met Android 12L.

Je leest meer over de vorige bètaversies in onze artikelen:

Android 12L beschikbaar: nieuw design voor tablets en foldables

 

Op de redactie hebben we de stabiele update naar Android 12L nog niet beet op het moment van schrijven. Heb jij de update al wel ontvangen op je Pixel-smartphone? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

De populairste artikelen over Android 12L en Android 13

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk