Android 13 Beta 2: test vanaf nu ook met niet-Pixel telefoons

Android 13 Beta 2: test vanaf nu ook met niet-Pixel telefoons

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De tweede bètaversie van Android 13 staat klaar. Je kan met de nieuwste Android-functies aan de slag op een Pixel-telefoon en vanaf nu ook op specifieke toestellen van andere merken. We bespreken alle verbeteringen in de tweede bètaversie van Android 13.

Android 13 bèta 2

Tijdens de Google I/O-conferentie voor ontwikkelaars laat het bedrijf ons kennis maken met aankomende functies in Android. Ze maken deel uit van de tweede bèta update van Android 13. Net als bij de eerste bètaversie is ook deze software gericht op een breder publiek van geïnteresseerde testers, al blijft het aangeraden om de telefoon met de bètasoftware als tweede toestel te gebruiken.

Je hebt niet langer een Pixel 4 of een recentere Google-telefoon nodig om Android 13 als een gewone update voor je telefoon te installeren. Met de tweede bèta heeft Google ook de deur opengezet voor telefoons van enkele andere merken, namelijk: ASUS, Lenovo, Nokia, OnePlus, OPPO, Realme en Xiaomi. Specifieke modellen kunnen de bèta-update ontvangen. We bespreken wat er nieuw is in de bèta en nadien lees je hoe je de update kan installeren.

Nieuw in Android 13 bèta 2

In de tweede bètaversie worden heel wat kleine verbeteringen aan de interface van Android aangebracht, maar de bèta introduceert geen belangrijke functies. Google geeft meer uitleg bij de nieuwe Android 13-functies zoals de manier waarbij toestemmingen worden ingetrokken bij ongebruikte apps. Sommige functies krijgen ook een meer prominente plaats in de instellingen, zoals de Screensaver.

Google heeft ook opnieuw de lichtjes vormgeving aangepast van de mediaplayer in de snelle instellingen, die ook in de vorige bèta al een dansende tijdlijn kreeg op het moment dat media afspeelt. Kortom: dit is een update waar Google alvast de puntjes op de 'i' lijkt te zetten met Android 13.

Belangrijkste Android 13-nieuwigheden

Met de eerste updates heeft Google de werking van meldingen en toestemmingen grondig veranderd. Er kwamen meer mogelijkheden voor haptische feedback, een nieuwe fotokiezer en een handiger systeem waarmee je tegels van apps toevoegt aan de snelle instellingen.

Android 13 Beta 2: test vanaf nu ook met niet-Pixel telefoons

De Thema-iconen van Material You werken in lichte en donkere modus

Google laat ook de appicoontjes van Pixel-telefoons mee kleuren met de achtergrond en dat werkt niet langer alleen voor Google-app. Material You laat je daarnaast uit veel meer kleurenpaletten kiezen voor de vormgeving van je telefoon.

De eerste bètaversie, ofwel de vorige update, kwam ook met opvallende nieuwigheden. Google geeft het menu voor smarthomebediening opnieuw een meer prominente plaats in Android, in de dynamische kleuren van Material You kan je uit veel meer tinten kiezen en de mediaspeler kreeg een nieuw en swingend uiterlijk. Hieronder vind je de link naar de developer previews en je kan zo alle nieuwe functies van de eerdere updates ontdekken.

Android 13 Beta 2: test vanaf nu ook met niet-Pixel telefoons

Apps moeten in Android 13 eerst toestemming vragen om meldingen to mogen sturen

Aan de slag met Android 13

Ik heb een Pixel-telefoon

De eerste bètaversie van Android 13 is beschikbaar in de vorm van een Over The Air-update voor de telefoons van Google. Het gaat dan om: de Pixel 4, Pixel 4 XL, Pixel 4a, Pixel 4a (5G), Pixel 5, Pixel 5a, Pixel 6 en Pixel 6 Pro. Je kan je telefoon hier inschrijven voor het bètaprogramma en zodoende ontvang je ook alle toekomstige bètaversies als een eenvoudige update. Er is ook de mogelijkheid om de Android 13-ROM te flashen. We leggen hier uit hoe je dat doet.

Ik heb een Pixel met de Android 12 bèta

Toch heeft het Google het verwarrend gemaakt voor gebruikers die nog ingeschreven waren voor het bètaprogramma van Android 12. Zij moeten zicht eerst uitschrijven voor dat bètaprogramma om dan weer in te schrijven voor het Android 13-bètaprogramma.

Ik heb een andere Android-telefoon

Als je geen Pixel-telefoon hebt dan bestaat de kans dat je alsnog kan aanmelden om de bèta via een handige update te ontvangen. Dat kan als je een van de specifieke apparaten hebt die de Android 13 bèta ondersteunen van de merken: ASUS, Lenovo, Nokia, OnePlus, OPPO, Realme of Xiaomi. Via het Developers Blog van Android kan je controleren of jouw telefoon met de bèta werkt.

Is dat niet het geval, dan kan je, net als vorig jaar met Android 12, een gsi of General System Image van Android 13 flashen op je telefoon. Je kan de benodigde gsi hier vinden voor apparaten met de ARM64- en x68_64-architectuur. Houd er rekening mee dat de gsi wel problemen kan veroorzaken die per apparaat kunnen verschillen.

Android 13-tijdlijn

De updates van juni en juli staan traditioneel in het teken van 'Platform Stability'. Dat betekent dat bij die versies al vaststaat hoe Android 13 omgaat met apps. Met deze definitieve codes kunnen ontwikkelaars hun apps dus helemaal klaarstomen voor de lancering van de stabiele versie van Android 13.

Android 13 Beta 2: test vanaf nu ook met niet-Pixel telefoons

De Android 13-tijdlijn

De belangrijkste lancering is uiteraard die van de stabiele versie van Android 13 voor Pixel-telefoons. Daarna gaan andere smartphonefabrikanten bezig met het communiceren van een tijdlijn voor de lancering van Android 13 voor hun telefoons. Wanneer Android 13 wordt voorgesteld, maakt Google niet bekend.

De populairste artikelen over Android 13

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk