Android 14 developer preview 2: dit is er allemaal nieuw

Android 14 developer preview 2: dit is er allemaal nieuw

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Google heeft de tweede developer preview (DP2) van Android 14 aangekondigd. DP2 legt weer de nadruk op optimalisatie, compatibiliteit en app-gedrag. Deze developer versie is volgens Google echt bedoeld voor ontwikkelaars en werkt alleen op enkele Google Pixel-smartphones. In dit artikel bespreken we een aantal nieuwe functies die we in Android 14 kunnen gaan verwachten.

Android developer preview 2

Ieder jaar verschijnt er rond augustus of september een nieuwe versie van Android, het besturingssysteem voor mobiele apparaten van Google. Op dit moment is de nieuwste versie van het besturingssysteem Android 13. Voordat Google een nieuwe versie op de markt brengt, verschijnen er eerst altijd developer previews. Deze geven ontwikkelaars en smartphonefabrikanten de kans om de nieuwe functies in Android 14 te testen en hun apps of apparaten hierop voor te bereiden.

Na de developer preview verschijnen altijd de bètaversies. Met deze versies kunnen Pixel-gebruikers - als ze zich hebben ingeschreven voor het bètaprogramma - aan de slag met de nieuwe functies van Android. De stabiele Android 14-versie verwachten we weer in de zomer.

Fotokiezer niet langer optioneel

Android 13 kwam met een nieuwe fotokiezer die ervoor moest zorgen dat het delen van foto's en video's met apps van derden veiliger werd. Hiervoor kreeg je als gebruiker met de nieuwe fotokiezer onder andere de mogelijkheid om specifieke foto's te selecteren die je wilde delen. Je hoefde dus niet meer toestemming aan een app - zoals Instagram of TikTok - te geven om toegang te hebben tot je gehele fotogalerij en albums. De apps krijgen dus alleen toegang tot de foto's en video's die jij selecteert.

Deze optie was voor apps echter altijd optioneel. Hierdoor vroegen enkele apps dus nog altijd toestemming voor de toegang tot al jouw bestanden en media. Vanaf Android 14 moet de nieuwe fotokiezer niet langer optioneel zijn.

Android 14 developer preview 2: dit is er allemaal nieuw

Snellere systeemprestaties en zuiniger

Google werkt er daarnaast hard aan om de systeemprestaties te verbeteren. Dit doet het bedrijf onder andere door verbeteringen door te voeren voor meldingen en geheugenbeheer. Dit gebeurt onder andere in de manier waarop Android 14 omgaat met apps in het cachegeheugen - een 'opslagplaats' waar bestanden of apps tijdelijk in kunnen worden opgeslagen - die in de achtergrond worden uitgevoerd. Android zorgt er nu nog voor dat deze apps in het cachegeheugen worden uitgeschakeld als een app die wordt uitgevoerd - of het algehele systeem - meer ruimte nodig heeft.

Dit zorgt er echter voor het batterijverbruik wordt verhoogd omdat je deze apps dan weer helemaal opnieuw zou moeten opstarten. Dit kost meer energie als het opstaren - of hervatten - van apps die nog in de cache staan. Daarbij heeft het ook een negatieve invloed op de systeemprestaties. In Android 14 zal dit dus gaan veranderen.

Gerelateerde artikelen

Taalinstellingen

Ook de taalinstellingen op appniveau maken weer deel uit van de developer preview. Het moet nog gemakkelijker worden om de taalinstellingen per app te gaan veranderen. Er komen onder andere opties voor regionale voorkeuren bij.

Developer preview 2 testen en installeren

De developer preview 2 van Google staat klaar voor de Pixel 4a 5G, 5, 6, 6 Pro, 6a, 7 en Pixel 7 Pro te installeren. We raden het je echter af als een van deze Pixels je daily driver is. Als je dan toch zo snel mogelijk de nieuwste functies in Android wil proberen, kun je beter wachten op de bètaversie van Android 14. Een overzicht van wanneer je die kunt verwachten zie je in de tijdlijn hieronder. De Pixel-toestellen op onze redactie hebben de update nog niet binnen.

Android 14 developer preview 2: dit is er allemaal nieuw

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk