Android maakt het criminelen wel heel makkelijk om je Google-account te stelen

Android maakt het criminelen wel heel makkelijk om je Google-account te stelen

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Tweestapsauthenticatie, beveiligingsupdates, wachtwoordmanagers, inloggen zonder wachtwoord met de FIDO-standaard. Allemaal tools om je smartphone te beveiligen tegen criminelen. Toch is er een groot gapend beveiligingsrisico op telefoons te vinden dat al deze tools makkelijk kan omzeilen.

Social engineering

Joanna Stern van The Wall Street Journal rapporteert deze week over een toename van diefstallen van iPhones. Hierbij wordt gebruik gemaakt van social engineering, waardoor de dieven je pincode van je telefoon kunnen lezen en onthouden. Social engineering betekent sociale manipulatie. Hierbij maken internetcriminelen misbruik van menselijke eigenschappen zoals angst, hebzucht, nieuwsgierigheid, vertrouwen en onwetendheid. KVK meldt twee vormen van social engineering: fysieke en digitale.

Bij de fysieke vorm kan de internetcrimineel bijvoorbeeld je afval doorzoeken (dumpster diving). Of een willekeurige voorbijganger die je vraagt om de foto die je net hebt gemaakt met hem te delen. Jij tikt de pincode in op je telefoon om de foto te laten zien. Iemand die met jou meekijkt in de trein als je een wachtwoord ingeeft om je laptop te ontgrendelen. Bij de digitale vorm maakt de internetcrimineel gebruik van bijvoorbeeld social media of valse e-mails (phishing) om persoonlijke gegevens van een slachtoffer te achterhalen.

De pincode van je telefoon

Het grote beveiligingsrisico op telefoons gaat om de fysieke vorm van social engineering. En de pincode.

Naar aanleiding van het artikel van Joanna Stern over gestolen iPhones, ging Mishaal Rahman van de Android-ontwikkelaarssite Esper, op onderzoek uit. Hij stelt in een draadje op Twitter: Als een dief de pincode van je Android-telefoon heeft gezien, kan hij het wachtwoord van je Google-account wijzigen.

De dief krijgt hierdoor meteen toegang tot al je persoonlijke informatie en kan deze gebruiken om je Google Foto's te doorzoeken op bijvoorbeeld foto's van je paspoort, je te chanteren met je privégegevens of zelfs je identiteit over te nemen om weer andere slachtoffers te maken. In jouw naam. En jij kan niks doen want het wachtwoord van je Google-account is gewijzigd.

Gerelateerde artikelen

Wijzig je pincode nu

Zowel Apple als Google bieden hun gebruikers de mogelijkheid aan om het wachtwoord van hun Apple- of Google-account opnieuw in te stellen. Dat is al mogelijk als je alleen de pincode van een telefoon weet. Rahman dook hiervoor in de instellingen van zijn Android-telefoon: Instellingen -> Google -> Je Google-account beheren -> Beveiliging -> Wachtwoord -> Wachtwoord vergeten -> Bevestig je schermvergrendeling -> Tik op JA op telefoon of tablet.

Rahman kon nu eenvoudig het wachtwoord van zijn Google-account wijzigen, alleen door de telefoon te ontgrendelen met een pincode. Zijn advies, verander de schermvergrendeling van je telefoon nu in een wachtwoord. Heb je gezichtsherkenning of een vingerafdruk ingesteld? Ook deze vormen van schermvergrendeling kunnen terugvallen op een pincode, een wachtwoord of een patroon. Dus ook hier geldt het advies: wijzig de pincode of patroonvergrendeling van je telefoon in een alfanumeriek wachtwoord. Dus een wachtwoord met cijfers, letters en speciale tekens.

Rahman adviseert ook om het 'inloggen met Google' zoveel mogelijk te vermijden. Dit omdat de 'Tik op Ja op uw telefoon of tablet' veelal op dezelfde telefoon te zien is. Hopelijk past Google dit zo snel mogelijk aan.

Meer moeite, meer veiligheid

Inderdaad, het zal je meer tijd en moeite kosten om je telefoon te ontgrendelen. Je moet dit wachtwoord namelijk onthouden om de schermvergrendeling eraf te halen, en dat kan de wachtwoordmanager niet voor je doen. Maar dat euvel zal je snel vergeten als je niet meer in je Google-account komt, omdat een internetcrimineel je account heeft overgenomen.

  • Pas de schermvergrendeling op je telefoon aan naar Wachtwoord
  • Gebruik tweestapsauthenticatie voor je Google-account (stappenplan)
  • Gebruik een wachtwoordmanager
  • Gebruik een YubiKey

Welke schermvergrendeling heb jij op je telefoon ingesteld? Wat doe jij om je telefoon tegen internetcriminelen te beschermen? Laat het ons weten in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk