Apple bevestigt: iPhone krijgt usb-c-poort na Europese wet

Apple bevestigt: iPhone krijgt usb-c-poort na Europese wet

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Apple heeft bevestigt dat de volgende iPhone met usb-c komt in plaats van de eigen Lightning-poort. Dat doet het bedrijf omdat het gehoor geeft aan Europese wetgeving die techbedrijven oplegt om over te schakelen naar één standaard voor opladers.

Usb-c voor iPhones

In juni bereikte de EU een akkoord over de keuze voor usb-c als vaste standaard voor opladers. Tegen het najaar van 2024 moeten alle telefoons een usb-c-poort bevatten. Apple heeft nu voor heet eerst gezegd dat het die Europese regels zal volgen, dat zei het tegen Bloomberg.

Het bedrijf wacht ook niet tot 2024, want usb-c kan volgens Apples marketingtopman Greg Joswiak al in de iPhone 15 zitten. Toch blijft Joswiak sceptisch voor de zin van zo'n Europese wet. Hij stelt dat het debat over een oplaadstandaard al lang speelt en dat Europa destijds ook aan Apple heeft gevraagd om micro-usb te gebruiken. Volgens hem hadden usb-c en Lightning er nooit gekomen als Apple die richtlijn had gevolgd. Het beleid rond de standaard staat dus innovatie in de weg, dat vindt het bedrijf. Eerder zei Apple ook dat de omschakeling voor een berg van elektronisch afval of e-waste zorgt, want iPhone-gebruikers kunnen hun Lightning-opladers dan niet langer gebruiken.

Lightning-accessoires

Toch zijn er nog andere negatieve gevolgen voor de iPhone-maker die het bedrijf niet uitspreekt. Apple verdient veel aan de verkoop van verschillende Lightning-accessoires, terwijl het binnenkort met veel meer andere bedrijven zal moeten concurreren. Verder is de exclusieve poort voor iPhones ook één van de elementen waarmee het gebruikers binnen zijn ecosysteem houdt. Zij hebben immers al Lightning-opladers en andere accessoires in huis, wat de overstap naar Android mee kan bemoeilijken.

Apple heeft met zijn Mac-computers en iPads al eerder de usb-c-poort omarmt en dat viel ook in goede aarde bij consumenten. Het is nog onduidelijk of alleen de iPhones die in Europa worden verkocht, gebruik zullen maken van usb-c, of daarentegen alle iPhones die wereldwijd te koop zijn.

Apple bevestigt: iPhone krijgt usb-c-poort na Europese wet

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk