Klanten die zich op het mobiele netwerk van Base wanen, ervaren de hoogste snelheden, zo concludeert het BIPT op basis van verschillende praktijktesten. Voor deze testen nam het BIPT de telecomnetwerken van Base, Proximus en Orange onder de loep. Alle operatoren zouden een ‘uitstekende ervaring’ bieden.
Beste telecomnetwerk
Het BIPT onderzoekt jaarlijks de kwaliteit van de Belgische telecomnetwerken van Base, Proximus en Orange. Eind 2020 werden daarvoor tussen 17 september en 10 oktober 7.800 oproepen uitgevoerd en werden 60.000 testen ingezet om de kwaliteit van de datanetwerken te evalueren. Testen van de organisatie werden uitgevoerd in drukbevolkte, gemiddeld bevolkte en landelijke gebieden. Er werd ook gekeken naar de kwaliteit van netwerken op autowegen, waarbij werd gekozen voor landelijke-, secundaire- en gewestwegen.

Alle verzamelde data leverde een gemiddelde datasnelheid van 80,6 Mbps op; in 2019 werd nog een gemiddelde datasnelheid van 62,9 Mbps gerapporteerd – een stijging van 28,1 procent. Base wist de gemiddelde snelheid te verslaan en staat bovenaan de ranglijsten van het BIPT met een snelheid van 99,5 Mbps. Concurrenten Proximus en Orange laten flink lagere gemiddelde datasnelheden zien: de snelheden bij deze telecomoperatoren ligt op respectievelijk 74,1 en 68,3 Mbps.
Uploadsnelheden
Dat zijn overigens de downloadsnelheden van de Belgische telecomoperatoren: het BIPT rapporteert in zijn testuitslagen ook de uploadsnelheden. Qua uploadsnelheden steekt Orange de spits af met de gemiddelde snelheid van 28,9 Mbps. Proximus volgt op de tweede plaats met een uploadsnelheid in dezelfde range, met een gemiddelde snelheid van 26,3 Mbps. Telenet-dochter Base volgt op plaats drie, met een uploadsnelheid van 24,1 Mbps.
Spraakoproepen
Het BIPT voerde ook testen uit met de spraakoproepen en concludeert dat er in 99,8 procent van de gesprekken geen sprake is van onderbrekingen. Het opzetten van een verbinding zal verder het best verlopen in dichtbevolkte gebieden, waar 99,8 procent van de oproepen met succes doorkwamen – in gemiddeld bevolkte gebieden daalde dit percentage tot 99,7 procent. In landelijke gebieden zal de kans dat je oproep succesvol doorkomt ‘nog iets lager uitvallen’, met een gemiddeld percentage van 99,4 procent.
Voor alle gegevens van het BIPT geldt dat het om gemiddelden gaat en dat ze in jouw situatie hoger of lager kunnen uitvallen. In landelijke gebieden zal de datasnelheid wellicht iets lager zijn, terwijl je in drukbevolkte (stedelijke) gebieden een hogere snelheid kan halen. Verder hangt de verbinding in veel gevallen af van de specifieke locatie waarvandaan je verbinding probeert te maken. Er zijn dus meerdere factoren die een rol spelen in jouw ervaring – het kan dus zo zijn dat de gegevens die het BIPT voorschotelt niet met jouw ervaringen overeenkomstig zijn.

Nieuwe test in 2021
Hoewel 2021 voorlopig nog niet voorbij is, blikt het BIPT alvast vooruit naar de toekomst. In 2021 zal de organisatie namelijk starten met testen in treinen. Daarmee vervolledigt het BIPT zijn testen van de Belgische telecominfrastructuur. Momenteel vervult het al testen op autowegen – in 2020 werd daarvoor 11.000 kilometer vastgelegd op de Belgische wegen, maar testen op het treinnetwerk van de NMBS/SNCB ontbraken nog.