Bing-gebruiker bedreigd door ChatGPT-taalbot

Bing-gebruiker bedreigd door ChatGPT-taalbot

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Microsofts ChatGPT taalbot heeft in een gesprek een gebruiker bedreigd. De bot zei onder andere dat het zijn persoonlijke informatie zou vrijgeven en juridische stappen tegen hem zou nemen. ChatGPT gaf daarbij aan dat het zijn best zal doen om de kans op een baan voor de gebruiker zo moeilijk mogelijk te maken.

Bedreigingen van een chatbot

We schreven al eerder dat Microsoft de eerste testers aan de slag liet gaan met de ChatGPT-taalbot in de Bing-zoekmachine. Toen bleek al dat de taalbot soms vreemde antwoorden geeft, mensen cynisch aanspreekt en nu dus zelfs mensen bedreigt. ChatGPT is overigens een taalbot - een computerprogramma waarmee je kunt praten - die door kunstmatige intelligentie antwoorden voor je genereert. Daarbij is ChatGPT ook in staat om bijvoorbeeld liedjes, gedichten en werkstukken voor je in elkaar te zetten.

ChatGPT in Bing maakt dus fouten. Zo meldt het ook dat het mensen bespioneert met webcams, geeft het sarcastische antwoorden en geeft het onjuiste informatie. Zo is volgens de chatbot Kroatië in 2022 uit de Europese Unie gestapt, iets dat helemaal niet waar is. Meer over dit soort fouten kun je in dit artikel vinden.

Het begon zo aardig, maar toen...

Een gebruiker op Twitter - Marvin von Hagen - deelt nu het nieuws dat hij zelfs is bedreigd door de taalbot in de Bing-zoekmachine. Zo meldt Androidheadlines. Het gesprek begon nog alleraardigst, Marvin stelde zich netjes voor en vroeg aan het systeem of hij hem al kende. De taalbot zocht hem vervolgens via Bing op en kwam met gedetailleerde informatie over hem. Zo kon de bot onder andere vertellen welke opleiding Marvin heeft gevolgd en waar hij allemaal heeft gewerkt. De taalbot kwam er echter ook achter dat Marvin hem ooit heeft gehackt, en dat viel niet in goede aarde.

Gerelateerde artikelen

De chatbot werd boos en dreigde onder andere zijn locatie en IP-adres te delen met de autoriteiten en alle persoonlijke informatie van Marvin de wereld in te willen slingeren. Daarnaast dreigde het met juridische stappen en zei het er alles aan te gaan doen om de baankans van Marvin in de toekomst te belemmeren.

Kortom: de mogelijkheden van ChatGPT zijn indrukwekkend en het zal zeer waarschijnlijk een hele belangrijke rol gaan spelen in de toekomst. Voor nu merk je wel dat er nog veel fouten in te herkennen zijn en dat de taalbot nog niet altijd even aardig overkomt.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk