China wint terrein op Europese smartphonemarkt en bezit nu een derde marktaandeel

China wint terrein op Europese smartphonemarkt en bezit nu een derde marktaandeel

Stijn Wanders

door Stijn Wanders

Laatst geüpdatet

Kwartaalcijfers

Hieronder zie je een tabel met daarin enkele statistieken over hoe de verkoopcijfers in Europa gedurende het vierde kwartaal van 2018 zich verhouden tot de totalen van Q4 2017. De gegevens zijn echter vrij eenvoudig om samen te vatten: elk bedrijf in de top vijf dat niet uit China komt, is erop achteruitgegaan, terwijl de Chinese smartphonebedrijven op de lijst juist enorm veel terrein hebben gewonnen op de Europese smartphonemarkt. In totaal is nu ongeveer een derde van onze Europese smartphonemarkt in handen van de Chinezen.

De tabel kan enigszins verwarrend zijn, dus laten we dingen een beetje duidelijker maken. Hoewel er staat dat Samsung een jaarlijkse groei kent van een negatieve procent op de Europese markt, zul je wellicht ook opmerken dat het Koreaanse bedrijf zijn algehele marktaandeel met 0,4 procent heeft verhoogd. Dat komt niet omdat Samsung is gegroeid, maar omdat er in 2018 over het algemeen minder smartphones verkocht zijn in Europa, maar liefst vier procent minder dan het jaar ervoor. Dus hoewel het lijkt alsof het marktaandeel van Samsung omhoog is gegaan, is deze in feite lager dan voorheen.

Handelsoorlog

De Chinezen plukken op hun beurt weer de vruchten hiervan. De verbluffende groei van Xiaomi met 62 procent en Huawei's groei van meer dan 55 procent zullen ervoor zorgen dat Apple, Samsung en alle andere merken zich eens even flink achter de oren gaan krabben. Canalys stelt dat met name de handelsoorlog, die China momenteel met de Verenigde Staten voert, ervoor zorgt dat Chinese bedrijven veel meer in Europa zijn gaan investeren. Met andere woorden: wij als Europeanen kunnen de regering van de Verenigde Staten gedeeltelijk bedanken voor de stroom aan goedkopere smartphones met goede specificaties.

Huawei Mate 20 Pro Twilight

De vraag is nu: wat kan de oude garde doen om het verlies van marktaandeel aan Chinese leveranciers een halt toe te roepen? Het antwoord hierop lijkt vrij eenvoudig als je kijkt naar wat Huawei en Xiaomi bieden: scherp geprijsde telefoons die opvallen in de markt door zowel innovatie als differentiatie. We krijgen binnenkort te zien of de Samsung Galaxy S10 het tij kan keren, of dat Chinese dominantie onvermijdelijk is.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk