Chromecast met Google TV is direct leverbaar via Fnac

Chromecast met Google TV is direct leverbaar via Fnac

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Chromecast met Google TV

Sinds de introductie van de eerste Google Chromecast in 2013 is ‘Casten’ een heus werkwoord dat in algemeen gebruik de betekenis heeft om een film of serie naar de televisie te streamen. Google wist met de Chromecast een gat in de markt op te vullen, zo moge duidelijk zijn. Toch is een Chromecast wat ingebouwde functionaliteiten betreft relatief beperkt. Met de Chromecast met Google TV, die in de avond van 30 september werd gelanceerd, wordt dat probleem opgelost.

Naast de mogelijkheid om de Chromecast te gebruiken om een film of serie te casten, zal het met de Chromecast met Google TV namelijk mogelijk zijn om ‘m standalone te gebruiken, ofwel zonder een telefoon. Google maakt dat mogelijk door de introductie van ‘Google TV’ op de Chromecast. Hoewel het concept nieuw klinkt, is niets minder waar: Google TV is namelijk een afstammeling van Android TV.

Google TV, de naam die Google geeft aan het besturingssysteem op de Chromecast, staat in principe voor de indeling en het uiterlijk van het besturingssysteem. In Google TV is er een hernieuwde focus op series, waarbij Google op basis van je interesses films en series zal selecteren om te weergeven in de lijst met aangeraden films en series – Google doet dit automatisch als je bijvoorbeeld een account van Netflix of Disney+ aan Google TV koppelt.

Extra afstandsbediening

Dat de Chromecast met Google TV is ontworpen voor standalone gebruik, blijkt uit het meeleveren van de afstandsbediening. Daarmee kan je navigeren door Google TV, door met een klik YouTube of Netflix te openen, of terug te navigeren naar het thuisscherm. Daarnaast is het mogelijk om met een klik de Google Assistent te activeren en via de ingebouwde microfoon spraakopdrachten uit te laten voeren.

Tijdens het kijken van films en series kun je de afstandsbediening uiteraard laten liggen. Het bekijken van films en series doe je overigens met een maximale resolutie van 4K (60 fps). Ondersteuning voor HDR-beelden is aanwezig, met HDR10, HDR10+ en Dolby Vision-ondersteuning. Voor de toevoer van stroom levert Google een usb-c-kabel mee, en aansluiten op de televisie gaat via de HDMI-kabel die aan de Chromecast met Google TV vastzit.

Bestellen via Fnac

Rachid Finge, Communications Manager bij Google Nederland, liet tegenover Androidworld.nl weten dat het vooralsnog onbekend is wanneer en of de Chromecast met Google TV in de Benelux terecht zal komen. In Duitsland, waar de nieuwe Chromecast wel te koop is, hanteert de zoekgigant een prijs van 68,23 euro.

Fnac is de eerste retailer in de Benelux die de Chromecast met Google TV, ondanks dat hij hier niet te koop is vanuit Google, toch de Chromecast aan zal bieden. Op de Belgische website van Fnac staat de Chromecast met Google TV te koop voor 70,24 euro, iets hoger dan de Duitse adviesprijs, maar in lijn met de verwachte prijzen gezien de lage belastingtarieven in Duitsland.

Via deze link kan je de Chromecast met Google TV direct bij Fnac bestellen. Je kan de Chromecast in een van de winkels af laten leveren, of de Chromecast thuis laten leveren - inmiddels is hij uit de pre-order fase. Bij de dochteronderneming van Fnac, het Belgische Vanden Borre, is de Chromecast met Google TV eveneens te koop. Let wel: daar wordt gesproken over een levertijd van één of twee weken.

Update 14-10 17:40: inmiddels is de Chromecast met Google TV ook te bestellen via Vanden Borre. Mocht je de Chromecast daar bestellen, dan betaal je 69,99 euro en wordt de dongle vanaf 15 oktober geleverd in heel België. Dank voor de tip, Patrick.

Update 16-10 21:50: Fnac toont de Chromecast met Google TV op zijn website als 'direct leverbaar'. Artikel is geüpdated met informatie over de directe beschikbaarheid.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk