Corona-vaccinatiebewijs kan rechtstreeks op Androidtelefoon worden opgeslagen

Corona-vaccinatiebewijs kan rechtstreeks op Androidtelefoon worden opgeslagen

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Google heeft het mogelijk gemaakt om vaccinatiebewijzen voor COVID-19 rechtstreeks op Androidtelefoons op te slaan. Hierdoor kunnen de bewijzen meteen op de telefoon geraadpleegd worden zonder de tussenkomst van een andere app.

COVID Card op je Android

Google noemt het COVID Card en heeft hiervoor zijn Passes API aangepast. Vanaf vandaag hebben ontwikkelaars van zorgorganisaties, overheidsinstanties en andere betrokkenen toegang tot deze API. Zij kunnen dan een eigen variant van de COVID Card maken. Dat meldt de zoekgigant op het Google Developers-blog.

Zo werkt de COVID Card

Zodra je de digitale versie van de COVID Card op je Androidapparaat hebt opgeslagen, kan je deze openen via een snelkoppeling op het startscherm. Dat kan ook als je geen of een slechte internetverbinding hebt. De telefoon moet minimaal Android 5.0 Lollipop hebben en voorzien zijn van een Play Protect-certificering. De COVID Card maakt onderdeel uit van Google Pay, maar het is niet nodig op de Google Pay-app op je telefoon te hebben.

Corona-vaccinatiebewijs kan rechtstreeks op Androidtelefoon worden opgeslagen

COVID Card in Australië

Hoe veilig is de COVID Card?

Je zal misschien meteen je vraagtekens stellen bij de mogelijke privacykwesties. Google wil in ieder geval gebruikers verzekeren dat ze geen kopieën van de vaccin- en/of testinformatie in de cloud bewaren. De gevoelige gegevens staan dus alleen op je telefoon, en je kan ze ook op elk gewenst moment weer verwijderen. Google belooft tevens dat het de gegevens niet deelt met derden of en ook niet gebruikt voor gerichte advertenties. Nog een voorwaarde om gebruik van de COVID Card te maken, is het hebben van een beveiliging voor het vergrendelscherm.

Waar is de COVID Card beschikbaar?

Google werkte al deze mogelijkheid in samenwerking met de Australische overheid. Australiërs kunnen al hun vaccinatiebewijs rechtstreeks op hun Android-telefoon raadplegen. Google stelt de API nu open voor instanties in de Verenigde Staten, en geeft aan dat andere landen zullen volgen. Wanneer dat precies is, maakt de zoekgigant niet bekend. In Nederland en België vervullen de CoronaCheck-app en de CovidSafeBE-app nu deze rol.

Wat vinden jullie van deze COVID Card? Zouden jullie het gebruiken als het hier beschikbaar was? Laat het ons weten in de reacties onder het artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk