Data Protection Day: 3 snelle tips om je gegevens veilig te houden

Data Protection Day: 3 snelle tips om je gegevens veilig te houden

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Het is vandaag dag van de Data Protection: een initiatief dat ooit is gestart door de EU en inmiddels wereldwijd aandacht krijgt. Elk jaar op 28 januari is het moment om stil te staan bij de veiligheid van je gegevens en vooral je recht op privacy. Met deze 3 snelle stappen bewaak jij je privacy op je Android-toestel.

Check wat apps van je mogen

Als je een app net wil gebruiken, dan ben je vaak te nieuwsgierig en ga je overal maar mee akkoord. Hoewel dat niet slim is, is dat nu eenmaal wel wat veel mensen in de praktijk doen. Gelukkig zijn de rechten die je de app geeft niet voor altijd vastgelegd. Je kunt op je telefoon naar Instellingen > Privacy gaan. Daar vind je in het Privacy Dashboard precies welke apps welke toestemmingen hebben gekregen, waardoor je aanpassingen kunt doen en apps minder toegang geven. Vooral locatie is altijd een heikel punt: veel apps willen je locatie weten, zonder dat ze hier nu werkelijk heel veel mee doen.

Gebruik moeilijke wachtwoorden

Wachtwoorden zoals Schram123 (of de naam van jouw huisdier) en pincodes zoals 0512 (of je eigen verjaardag) zijn misschien makkelijk te onthouden, ze zijn ook makkelijk te raden. Gebruik liever een wachtwoordmanager, al is dat sinds de beveiligingsproblemen van LastPass vorig jaar misschien minder aantrekkelijk. Hoe het ook zij, of je het nu opslaat of niet: gebruik voor elk account dat je hebt een ander wachtwoord, zorg dat hij lekker lang is en het liefst geen woorden bevat. Bedenk bijvoorbeeld een zin en haal de klinkers eruit om zo een veel moeilijker te raden wachtwoord te maken en je privacy te waarborgen.

Schakel tweestapsverificatie in

Een andere belangrijke technologie om in te zetten om je privacy te waarborgen, dat is tweestapsverificatie. Mocht iemand om wat voor reden dan ook toch je wachtwoord te weten komen, bijvoorbeeld door een datalek, dan is er altijd nog een tweede stap nodig die vaak te maken heeft met iets persoonlijks van jou. Zo wordt er bijvoorbeeld een sms naar je telefoon gestuurd of moet je je vingerafdruk scannen om aan te tonen dat jij het echt bent die probeert in te loggen. Maakt het het inlogproces wat langzamer? Ja, maar het is een kwestie van luttele seconden.

Gerelateerde artikelen

Waarschijnlijk weet je dit alles allang, maar beter voorkomen dan genezen. Zeker het checken welke toestemmingen apps hebben -maar misschien ook wel of je die apps überhaupt nog wel gebruikt en op je telefoon wil hebben-, is iets dat je het beste regelmatig kunt herhalen. Fijne Data Protection Day!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk