De Lijn
Reizigers die reizen met De Lijn kunnen hedendaags nog een ticket kopen bij de buschauffeur: zo’n ticket kost de reiziger 3 euro, terwijl een mobiel ticket 1,80 euro kost (m-ticket). In de nabije toekomst blijft het weliswaar mogelijk om zowel een papieren ticket als een m-ticket te kopen: het aanschaffen van een papieren ticket is dan niet meer mogelijk met cash geld. Het Vlaamse vervoersbedrijf nam eerder al het besluit om cash geld uit te faseren: inmiddels is bekend dat reizigers vanaf 1 juli 2020 in de kou staan als ze met cash geld willen betalen. De Lijn installeert betaalautomaten, zodat ze met hun bankpas (contactloos) kunnen betalen.
[readmore articles="200122,194204"]
Gehecht aan een papieren ticket? De Lijn heeft aangekondigd dat de tarieven per 1 juli 2020 zullen dalen naar 2,50 euro per ticket – in plaats van 3 euro per ticket. Bij tienrittenkaarten worden er geen wijzigingen doorgevoerd: in de voorverkoop kosten zulke kaarten 16 euro, terwijl een tienrittenkaart via De Lijn-app 15 euro mag kosten. Voor gebruikers die graag de sms-dienst gebruiken is er slecht nieuws. Het besluit is komen te vallen om de kosten flink te verhogen, waardoor reizigers voortaan 2,65 euro per reis betalen – inclusief operatorkosten van 0,15 cent. Eerder betaalde een reiziger nog 2,25 euro per reis.
Erg populair
Het is vreemd dat De Lijn de kosten voor zijn sms-tickets met 40 eurocent per reis verhoogd. Het is immers de populairste (digitale) ticketdienst van de vervoersmaatschappij. Volgens cijfers van De Lijn, maken zo’n 910.000 reizigers per maand gebruik van de sms-tickets – terwijl het m-ticket in slechts 180.000 gevallen wordt aangeschaft. Het laatstgenoemde ticket zou wel snel in populariteit winnen, aldus het bedrijf. Ten slotte is er de De Lijn dagkaart: die kost voortaan 7,50 euro per dag. Het maakt daarbij niet uit of het ticket in de app of via verkooppunten wordt gekocht – op het moment van schrijven is het ticket bij de verkooppunten nog duurder.
De Lijn zet vol in op abonnementen en mobiele tickets
[readmore articles="200462,195064"]
Het afschaffen van de cash-betalingen in de bussen van De Lijn, zat er al een lange tijd aan te komen. In onze buurlanden zijn busmaatschappijen inmiddels ook afgestapt van de cash-betalingen. Daar is het contactloos betalen inmiddels volledig ingeburgerd. In dat opzicht is het een fijne overstap: de veiligheid voor chauffeurs wordt verhoogd, het aanschaffen van tickets gaat sneller en je zit nooit met een chauffeur die je geld niet aan kan nemen omdat hij ‘niet terug kan geven’ - een persoonlijke ergernis van mij. Gebruikers kunnen gelukkig ook makkelijk omwisselen naar apps zoals 4411 of de De Lijn app – zo wordt iedereen naar digitale tickets geforceerd.