Deadline bekend: vanaf 24 december usb-c verplicht op telefoons

Deadline bekend: vanaf 24 december usb-c verplicht op telefoons

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Smartphonefabrikanten moeten vanaf 24 december 2024 verplicht telefoons uitbrengen die komen met een usb-c-poort. Deze deadline is nu bekend geraakt doordat de EU de wetswijziging op zijn website heeft gepubliceerd.

Deadline usb-c-standaard

Het is al bekend geraakt op 7 juni, dat usb-c in de Europese Unie de standaard wordt voor heel wat nieuwe elektronische apparaten. De wet geldt niet namelijk alleen voor telefoons, maar voor ook voor de poorten van onder meer tablets, koptelefoons, draagbare speakers en camera's. Het is makkelijker om te onthouden dat de wet van toepassing wordt op alle apparaten die bekabeld opladen.

Elk EU land krijgt 24 maanden de tijd om de wetswijziging om te zetten in hun nationale wetgeving en uit documenten van de EU blijkt dat 24 december 2024 de uiterste deadline is. Eerst spraken wetgevers nog over de herfst van 2024, maar het moment is dus uitgesteld. In principe geldt de wet niet voor landen buiten de EU, maar de praktijk wordt verwacht dat er straks wereldwijd veel meer usb-c-apparaten zullen verschijnen.

iPhone met usb-c

Apple - een grote tegenstander van de nieuwe standaard - zal ook tegen die datum iPhones verkopen met een usb-c-aansluiting in plaats van de eigen Lightning-poort. De nieuwe poort wordt al verwacht voor de iPhone 15 van 2023, dat maakte het bedrijf bekend. Of de iPhone ook buiten de grenzen van de EU met usb-c zal werken, is nog de vraag.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over digitale wetgeving ? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk