Deze nieuwe cameratechniek komt volgend jaar naar smartphones

Deze nieuwe cameratechniek komt volgend jaar naar smartphones

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

LG heeft een nieuwe zoomcamera voor smartphones gelanceerd. Met de cameramodule kan er van 4 tot 9 keer optisch én variabel gezoomd worden. Wat houdt dit precies in?

Variabele zoom, optisch zoomen en brandpuntafstand?

Afgelopen juni kondigde Sony de Xperia 1 IV aan, een typische Sony-smartphone met enkele kenmerkende Sony-aspecten. Het toestel had echter wel een bijzondere functie. De smartphone beschikte namelijk over een periscoop lens met een variabel brandpunt. In het kort, wat houdt dit in?

Met een telelens op een smartphone kun je optisch zoomen, ofwel zoomen zonder kwaliteitsverlies. Bij een 'gewone' telelens gebruikt de camera meerder lenzen om het beeld te vergroten. De beeldverweking zorgt er verder voor dat het zoomeffect goed tussen de brandpuntafstand van de lens komt te vallen. De brandpuntafstand is de afstand tussen de sensor en het midden van de cameralens. Deze afstand wordt in millimeters aangeduid. Hoe groter de afstand is, des te dichterbij je een beeld kunt halen. Andersom geldt hetzelfde.

Als voorbeeld nemen we even de Samsung Galaxy S22 Ultra. Dit toestel beschikt over twee zoomcamera's: een 10 MP telelens en een 10 MP periscoopcamera. De brandpuntafstand van deze lenzen betreft 69 mm en 230 mm wat neerkomt op 3x en 10x optische zoom. Hiertussen kun je echter niet optisch zoomen. De toestellen hebben namelijk een vast brandpunt waardoor ze enkel op 3x en 10x optisch kunnen zoomen. Bij 5x zoom bijvoorbeeld gaat de camera het beeld croppen om bij deze 5x zoom te komen, je krijgt dan een digitale zoom. LG heeft dit laatste 'probleem' nu weer weten op te lossen.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe cameramodule

LG heeft namelijk een nieuwe cameramodule geïntroduceerd die optisch én variabel kan zoomen. De module heeft geen vaste brandpuntafstand en de lens kan verschuiven. Hierdoor is het mogelijk om van 4 tot 9 keer optisch te zoomen. Zo'n camera introduceerde de Zuid-Koreaanse fabrikant vorig jaar ook al en dit was de module die in de Sony Xpera 1 IV was te vinden. Met deze module kon je echter 'slechts' 3 tot 4,5 keer optisch variabel zoomen. Dit is nu dus uitgebreid naar 4 tot 9 keer. De techniek er onder andere voor kunnen zorgen dat smartphonefabrikanten geen twee telelenzen meer hoeven te plaatsen. Uiteindelijk zou het er zelfs voor kunnen zorgen dat we weer teruggaan naar één of twee lenzen op een smartphone.

De nieuwe module van LG moet tijdens de CES begin volgend jaar worden geïntroduceerd en er wordt verwacht dat we de module ook al in enkele smartphones van volgend jaar gaan zien.

Wat vind jij van de techniek? Laat het weten in de comments onder dit artikel.

Deze nieuwe cameratechniek komt volgend jaar naar smartphones

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk